Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmäkuria, sakinhivutusta ja tiukat rajat juhlimiselle – poliisin esitutkinta-aineisto paljastaa liivijengi United Brotherhoodin säännöt

Liivijengit ovat levittäytyneet tehokkaasti ympäri Suomea. Poliisin mukaan jengejä on jo niin paljon, että jengeihin kuulumattomia rikollisilla on ahdasta.

Kotimaa
 
Poliisi
”Pertti” perusti United Brotherhood -rikollisjengin Oulun-ryhmän. Ensin Pertti perusti UB:ta tukeneen Prosentti-pääkallo-kannattajakerhon, josta myöhemmin tuli osa UB:ta.
”Pertti” perusti United Brotherhood -rikollisjengin Oulun-ryhmän. Ensin Pertti perusti UB:ta tukeneen Prosentti-pääkallo-kannattajakerhon, josta myöhemmin tuli osa UB:ta. Kuva: Poliisi
Fakta

United Brotherhood

 United Brotherhood (UB) on yksi Suomen suurimmista rikollisjengeistä. Jengissä on noin 90 jäsentä, joista suuri osa on vankilassa.

 UB perustettiin vuonna 2010, kun rikollisjengit Me olemme rikollisuuden eliittiä (M.O.R.E.), Natural Born Killer (NBK) ja Rogues Gallery yhdistyivät.

 Poliisin mukaan UB:n päätoimialoja ovat huumekauppa ja velanperintä.

 UB:n pääpaikka on pääkaupunkiseudulla, mutta se on levittäytynyt ympäri Suomea.

 UB on hierarkkisesti rakentunut ja sillä on johtoneuvosto.

Toiminta-ajatus on veljeys. Näin vastasi United Brotherhood -rikollisjengin Oulun-ryhmän perustanut Pertti poliisille, kun häneltä kysyttiin kuulusteluissa UB:n tehtävää.

Miestä epäiltiin vuonna 2015 törkeän huumausainerikoksen lisäksi järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Tänä keväänä Rovaniemen hovioikeus langetti hänelle kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen molemmista rikoksista.

Oulun poliisin esitutkintamateriaali avaa UB:n toimintaa mielenkiintoisella tavalla.

Kuulustelujen lisäksi materiaalissa on paljon telekuuntelutallenteita vuosien varrelta, vankilasta lähetettyjä postikortteja ja muun muassa ryhmän säännöt.

Materiaalista välittyy järjestäytyneen rikollisryhmän toimintalogiikka, johon kuuluu tiukka ryhmäkuri ja kontrolli. Lisäksi käy selväksi ryhmän halu laajentaa reviiriään.

Se on myös kiinnostunut kilpailevien jengien levittäytymisestä ja niiden jäsenmäärän kasvusta.

Poliisin mukaan UB:n toimintalogiikka on samanlainen kuin moottoripyöräjengeillä, mutta jälkimmäiset pyrkivät käyttämään moottoripyöräharrastusta savuverhona, joka piilottaa rikollista toimintaa.

UB on laajentunut viime vuosina useille eri paikkakunnille. Laajentuminen on tapahtunut ainakin kahdella eri tavalla.

Esimerkiksi Turun UB:n perustamista suunniteltiin pitkään ja projektin vetäjät lähetettiin Turkuun varta vasten pääkaupunkiseudulta vuonna 2012. Asia käy ilmi eräästä keskusrikospoliisin laatimasta julkisesta esitutkintamateriaalista.

Ajatuksena oli, että paikallisia rikollisia houkutellaan tai pakotetaan liittymään UB:hen.

Oulun valtaus tapahtui erilaisella logiikalla. Pertti perusti ensin UB:ta tukeneen Prosentti-pääkallo-kannattajakerhon ja vuonna 2011 kerho sai ”täydet värit” eli Pertistä tuli UB:n täysjäsen ja kerhosta osa UB:ta.

Poliisin telekuuntelutallenteelta käy ilmi, että Pertin mielestä UB:hen liittyminen avasi paljon uusia ovia ja toi mukanaan kaikenlaisia mahdollisuuksia.

Oulun poliisin esitutkintamateriaalin mukaan Pertti oli tämän jälkeen vastuussa UB:n toiminnasta koko Pohjois-Suomessa.

Esitutkinnan mukaan Pertillä oli selvää vaikutusvaltaa esimerkiksi siihen, ketkä hyväksytään Oulun UB:n jäseniksi.

Telekuuntelusta käy ilmi, että narkkarit ja juopot eivät kelpaa mukaan. Tosin kohtalainen ja hallittu huumeidenkäyttö ja ryyppääminen eivät ole este jäsenyydelle.

”Me ei tarvita narkkareita ja puliukkoja porukkaan, ja muutenkin pitää miettiä, millaisten ihmisten kans liikkuu. Tää koskee kaikkia. Me ei edusteta itteämme vaan koko UB:ta”, Pertti tekstasi eräälle jäsenelle.

Jäsenten käyttäytymistä sääntelevät ”firman” säännöt, ja myös niin kutsutuille kunniajäsenille on omat sääntönsä.

Ensimmäinen sääntö on, että firman etu menee yksilöiden edun edelle ja kaikkien jäsenten pitää ajaa firman etua vilpittömästi.

Käyttäytymissääntöihin kuuluu myös, että viikossa saa olla lomia lukuun ottamatta korkeintaan kaksi vuorokautta viihteellä. Muiden jengien tiloissa ei saa haastaa riitaa, eikä liivit päällä saa sammua.

Virheistä seuraa rangaistus, joka voi vaihdella varoituksesta sakkoon, lomautukseen, sakinhivutukseen tai erottamiseen.

Sääntöjen noudattamista myös valvotaan. Eräs UB:n jäsen sai Pertiltä kortin vankilasta, kun oli liikkunut epätoivotussa seurassa.

”Jos sä Henkka haluat olla tuollaisten kaveri ja pyöriä niiden kans niin eroa porukasta! Sä et edusta itteäsi vaan meitä kaikkia. Käyttäydy sen mukaisesti! Mihin sun periaatteet on kadonnut?”

Uusien jäsenten valintaan vaikuttaa poliisin mukaan myös aiempi rikoshistoria ja se, miten on käyttäytynyt poliisikuulusteluissa. Vankilat ovatkin olleet UB:lle tyypillinen paikka rekrytoida uusia jäseniä.

Selvää on, että mukaan ei haluta ”puhemiehiä”, jotka ovat aiemmin olleet yhteistyöhaluisia poliisin kanssa. Esitutkintamateriaalista käykin ilmi, että uusien jäsenten pitää tuoda esitutkintapöytäkirjansa näytille UB:n valtakunnalliseen kokoontumiseen.

Kokelasjäsenten velvollisuutena on olla aina tavoitettavissa ja käytettävissä erilaisiin tehtäviin.

”Joo ja sitte niinkö tuo puhelinvastaaminen. Nii sehän periaate on se, että sulla pitäs olla kakskyt neljä seittämän vastata puhelimeen”, Pertti sanoi eräälle kokelasjäsenelle puhelussa, jota poliisi kuunteli.

Toinen kokelasjäsen taas kyseli Pertiltä neuvoa, että voiko hänellä olla Facebookissa kuva, jossa on hänen lisäkseen Bandidosin ja X-teamin jäsen.

Poliisi
United Brotherhoodin kerhotilassa Vantaalla tehtiin vuonna 2011 kaksoismurha, josta kaksi jengin jäsentä tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalista.
United Brotherhoodin kerhotilassa Vantaalla tehtiin vuonna 2011 kaksoismurha, josta kaksi jengin jäsentä tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalista.

Tyypillistä on myös se, että jengin kannattaja- ja kokelasjäsenillä teetetään erilaisia rikoksia.

Esimerkiksi sopii Pertin saama tuomio törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeuden mukaan Pertti sopi huumekaupoista toisen UB:n täysjäsenen kanssa. Kokelasjäsenten tehtäväksi jäi kuljettaa tuhannen Subutexin erä autolla Helsingistä Ouluun, kun Pertti meni kotiin lentäen.

Tuomion mukaan Pertillä oli miehiin käskyvaltasuhde.

Poliisin tutkinta oli niin tehokasta, että Oulun UB lakkautettiin lokakuussa 2015, eikä Pertti ole enää UB:n jäsen.

Pertin nimi on muutettu, koska hän ei ole poliisin tietojen mukaan enää UB:n jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat