Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakointi ennen leikkausta on suuri komplikaatioriski – Pirkanmaalla potilaita kannustetaan savuttomuuteen

Tupakointi heikentää verenkiertoa ja kun verenkierto heikkenee, kudoskuolion riski kasvaa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi sen, että leikkaushaava ei umpeudu.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Anni Reenpää / Lehtikuva
Tupakoinnilla on useita riskitekijöitä leikkaushoidossa.
Tupakoinnilla on useita riskitekijöitä leikkaushoidossa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Komplikaatioiden riski vähenee huomattavasti, kun potilas on tupakoimatta kaksi kuukautta ennen leikkausta.

Valkeakosken ja Sastamalan terveyskeskuksissa pilotoidaan nyt Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamallia, jossa leikkauspotilaan vieroitushoito on tarkasti suunniteltu, ja se pyritään aloittamaan jo leikkauksen suunnitteluvaiheessa. Toimintamallissa pyritään savuttomuuteen kiireettömissä leikkauksissa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kun terveyskeskuslääkäri tekee potilaalle lähetettä sairaalaan, hän selvittää potilaan tupakointitottumukset ja kannustaa tupakoitsijaa savuttomuuteen. Lähetteeseen kirjataan suunniteltu vieroitushoito.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa noudatetaan samaa toimintamallia. Sen jokaisessa vaiheessa varmistetaan, että potilas on pitänyt kiinni tupakoimattomuudesta.

Tupakoimattomana leikkaukseen -työryhmän jäsen, plastiikkakirurgi Ulla Karhunen-Enckell kertoo, että potilaat ovat olleet myötämielisiä lopettamaan tupakoinnin ennen leikkausta. Tärkeintä on hyvät perustelut.

”Potilaat tarvitsevat todella paljon tukea tupakasta irti pääsemisessä, eikä heitä saa tuomita. Omasta kokemuksestani olen huomannut sen, että silloin, kun potilaalle selittää, minkä takia tupakointi pitää lopettaa, hän on paljon motivoituneempi”, kertoo Karhunen-Enckell.

Tupakoitsijoilla komplikaatioriski on korkea, sillä tupakointi heikentää verenkiertoa. Kun verenkierto heikkenee, kudoskuolion riski kasvaa. Kudoskuolio voi aiheuttaa esimerkiksi sen, että leikkaushaava ei umpeudu tai suolistoleikkauksessa suolisauma ei pidä.

Tupakoinnilla on myös useita muita riskitekijöitä leikkaushoidossa. Kun murtuma leikataan, tupakointi hidastaa luun luutumista. Mahaleikkauksissa tyrän saamisen riski on tupakoitsijoilla merkittävästi korkeampi.

Savuttomuus vähentää myös keuhkokomplikaatioiden riskiä nukutusta vaativassa leikkauksessa. Keuhkokomplikaatio voi olla esimerkiksi leikkauksen jälkeinen keuhkokuume.

On mahdollista testata, onko potilas pysynyt savuttomana leikkausta edeltävän ajan. Karhunen-Enckellin mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä luotetaan potilaan sanaan.

”Me kerromme potilaalle rehellisesti, mitä tupakointi aiheuttaa. Meillä ei ole käytössä testejä. Asiasta on kyllä puhuttu, mutta emme ole katsoneet niitä tarpeellisiksi. Potilaalle pitää kuitenkin jättää jonkin verran vastuuta.”

Tieto tupakoinnista pystyttäisiin saamaan esimerkiksi mittaamalla kotiniinipitoisuus virtsasta.

Karhunen-Enckell muistaa kuitenkin tapauksia, jolloin tupakanhaju on paljastanut plastiikkakirurgeille, että henkilö on tupakoinut leikkauspäivänä. Tupakanhaju on huomattu aamulla, kun potilasta tehdään piirros ennen leikkausta. Silloin potilaan kanssa on käyty vakava keskustelu siitä, pitäisikö leikkausta siirtää.

Potilaan leikkaus on myös mahdollista perua, jos leikkaus ei ole välttämätön toimenpide, eikä potilas ole lopettanut tupakointia. Myös muut elintapoihin liittyvät rajoitteet voivat lykätä leikkaushoitoa. Esimerkiksi rintojenpienennysleikkausta ei tehdä, jos potilaan painoindeksi on liian korkea. Jotta potilas voidaan leikata, ensin on pudotettava painoa.

Komplikaatioista seuraa myös taloudellista haittaa.

Potilaan sairasloma voi pitkittyä komplikaation seurauksena, ja sairaalakäynnit lisääntyvät esimerkiksi haavanhoidon takia.

Myös kansantalous kärsii.

”Komplikaatioiden hoitaminen voi olla kolme tai viisi kertaa kalliimpaa kuin itse leikkaus, jota on alun perin lähdetty tekemään.”

Karhunen-Enckellin mukaan tupakoivien potilaiden vieroitushoitoon pitäisi investoida enemmän. Nyt hoitajien päivät kuluvat sairaiden hoitamiseen, eikä ennaltaehkäisevälle työlle jää aikaa.

Tärkeintä Karhunen-Enckellin mielestä on kuitenkin se, että tupakoinnin lopettaminen parantaa potilaan terveyttä ja elämänhalua.

Nikotiinikorvaushoidon käyttäminen ennen leikkausta on turvallista ja joissain tapauksissa jopa suositus.

”Hyvin moni sanoo, että tupakointi on vain paha tapa, jonka voi lopettaa koska vain. Itse asiassa se ei ole näin”, sanoo Karhunen-Enckell.

Vain joka kymmenes tupakoinnin lopettava selviää ilman vieroitusoireita, joten esimerkiksi nikotiinipurkkaa suositellaan potilaille vieroitushoidon aikana. Kuitenkaan juuri ennen leikkausta nikotiinikorvaushoitoa ei pidä käyttää.

Korvaavia nikotiinituotteita kuten nuuskaa tai sähkötupakkaa lääkärit eivät suosittele, sillä nuuska on haitallista potilaalle, eikä sähkötupakan haitoista ole vielä tarkkaa tutkimustietoa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei suinkaan ole ainoa sairaanhoitopiiri, joka kehottaa leikkauspotilaitaan savuttomuuteen. Karhunen-Enckellin mukaan Pirkanmaan toimintamallilla on kuitenkin ensimmäinen virallinen pilottihanke Suomessa.

”Käytännön työtä tehdään kaikissa yliopistosairaaloissa ja muutenkin monissa sairaaloissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat