Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soldiers of Odinin perustajalle ehdollinen tuomio törkeästä pahoinpitelystä

Syyttäjän mukaan väkivaltaa oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, koska tilanteessa oli lyöty ja potkittu maassa makaavaa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Soldiers of Odin eli Odinin soturit perustettiin Kemissä lokakuussa 2015.
Soldiers of Odin eli Odinin soturit perustettiin Kemissä lokakuussa 2015. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Kemistä käsin johdetaan kansainvälistä katupartioiden verkostoa

  Soldiers of Odin eli Odinin soturit perustettiin Kemissä lokakuussa 2015. Yhdistysrekisteriin se hyväksyttiin tämän vuoden helmikuussa.

  Useilla järjestön perustaja- ja johtohahmoilla on rikostaustaa. Heistä osa on tai on ollut uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen jäseniä.

  Soldiers of Odin kertoo haluavansa puuttua tilanteisiin, joissa maahanmuuttajat häiritsevät suomalaisia kadulla.

  Suomessa poliisi on todennut, että yleisen järjestyksen ylläpito kuuluu yksiselitteisesti poliisille.

  Liike on levittäytynyt talven aikana Kemistä laajalle Eurooppaan.

  Soldiers of Odinilla on toimivat osastot Suomen lisäksi ainakin 13:ssa Euroopan maassa ja niiden lisäksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

  Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta on myös Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n jäsen. SVL on kansallissosialistinen liike, joka kannattaa valkoisten ylivaltaa ja vallankumousta.

  Rannalla on taustallaan aiempia väkivaltarikostuomioita.

Soldiers of Odin -puheenjohtaja Mika Matias Ranta, 29, tuomittiin Kemi-Tornion käräjäoikeudessa keskiviikkona vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio luettiin törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä. Lisäksi hänet määrättiin suorittamaan yhdyskuntapalvelua 50 tuntia.

Katupartiojärjestön kemiläinen perustaja Ranta oli syytteen mukaan hyökännyt viime kesänä kemiläisen miehen kimppuun ravintolaillan päätteeksi ja pahoinpidellyt tämän niin, että mies sai hengenvaarallisia vammoja. Pahin vamma oli leukaluun murtuminen, joka vaati leikkaushoidon.

Ranta oli syytteen mukaan tehnyt väkivaltaa myös väliin tulleelle naiselle potkaisemalla tätä rintakehään.

Rannan ehdollisen vankeuden koeaika päättyy vuoden 2018 lopussa.

Lisäksi Rannan maksettavaksi tuli korvauksia sekä asianomistajille että valtiolle yhteensä noin 9000 euroa.

Sekä pahoinpidelty mies että nainen ovat kantasuomalaisia.

Syyttäjä Pia Raappana-Grönvallin mukaan väkivaltaa oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, koska tilanteessa oli lyöty ja potkittu maassa makaavaa.

Vakavan haitan ja pysyvän haitan vaara oli oikeuden mukaan tilanteessa ilmeinen. Oikeuden mukaan tilanne ei oikeuttanut Rantaa käyttämään väkivaltaa siinä mittakaavassa kuin nyt tapahtui.

Oikeudessa oli kiistaa siitä, oliko tilanteessa potkittu vai ei. Pahoinpidellyn miehen ja väliin tulleen naisen mukaan potkittu oli, mutta Ranta kiisti potkineensa.

Oikeus piti toteen näytettynä, että potkimista oli tapahtunut. Väkivallan käyttö oli oikeuden mukaan jatkunut, vaikka asianomistajaa oli yritetty suojata.

Tapahtumien alkusysäyksenä oli Rannan vaimon väite, joka paljastui myöhemmin valheeksi. Vaimo väitti pahoinpitelyn uhriksi joutuneen miehen lyöneen häntä.

Ranta kertoi toimineensa ”mielentilassa”. Hän kertoi myöhemmin ilmenneen, että juttu oli keksitty. ”Sitä vaan suuttui niin paljon”, Ranta sanoi.

Hän myönsi pahoinpidelleensä, mutta kiisti törkeän pahoinpitelyn. Asianomistajan vaatimukset muun muassa kivusta, särystä ja kosmeettisesta haitasta hän myönsi oikeiksi.

Hän myönsi silti teon olleen julman. Hän myönsi lyöneensä maassa makaavaa.

Ranta halusi pyytää anteeksi, mutta varauksin. ”Jos vaimon tarina olisi ollut tosi, en olisi pahoillani. Mutta koska se osoittautui valheeksi, pyydän anteeksi”, hän sanoi.

Naisen pahoinpitelyn Ranta kiisti ja vetosi tilanteeseen, jossa oli paljon porukkaa.

Naisen mukaan Ranta oli tullut takaapäin miehen kimppuun ja mies oli kaatunut lyönnin voimasta maahan. Ranta oli jatkanut pahoinpitelyä. Kolmekymppinen nainen meni väliin puolustamaan maassa makaavaa.

Tapahtumat sattuivat Kemin keskustassa kesäkuun 20. päivänä aamuyöstä.

Asianomistaja, kolmekymppinen mies, kertoi olevansa tapahtumista yhä hämmentynyt. Hän kuvasi ensimmäisen iskun ”tulleen puskista”. He olivat aiemmin ”porisseet vanhoja juttuja, eikä ollut kiistaa”.

Ennen ensimmäistä lyöntiä hän oli kuullut huudon ”kävit mun muijan päälle”. Miehen mukaan osuneita lyöntejä oli ainakin seitsemän.

Miehelle kiinnitettiin leikkauksessa leukaan titaanilevyt ja hän joutui käyttämään pitkään vahvoja särkylääkkeitä.

Ranta totesi oikeudessa kieltäytyvänsä yhdyskuntapalvelusta, jos sitä ei voi suorittaa omalla työpaikalla. Oikeus totesi, että 50 tunnin palveluksen voi suorittaa myös istumalla vankilassa 50 päivää.

Oikaistu 19.5. kello 20.07 ja 23.5. kello 12.55: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Ranta joutuisi automaattisesti vankilaan, jos hän syyllistyy ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaikana rikokseen. Oikaisussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti ehdonalaisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat