Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Rukous voi estää aviorikoksen” – Posti julkaisi oudon mainoksen ja jakoi sen miljooniin suomalaiskoteihin

Postin suoramainosten päällä jakelemassaan omassa Postiset-mainostaskussa markkinoitiin terveysalan aikakauslehdeksi sanottua lehteä, jossa jo kansiotsikot saavat epäilemään sisällön todenperäisyyttä.

Kotimaa
 
Kuvarajaus ilmoituksesta
Uudeksi terveysalan aikakauslehdeksi mainostetun julkaisun kansiotsikot herättävät epäilyksen sisällön todenperäisyydestä ja tieteellisyydestä.
Uudeksi terveysalan aikakauslehdeksi mainostetun julkaisun kansiotsikot herättävät epäilyksen sisällön todenperäisyydestä ja tieteellisyydestä. Kuva: Kuvarajaus ilmoituksesta

Posti myi mainostilaa lehdelle, jonka mukaan on tieteellisesti todistettu, kuinka rukous voi estää aviorikoksen, ja että syövän voittaminen riippuu muun muassa potilaan luonteenpiirteistä. ”Tiesitkö? Naisten ei tarvitse juosta”, yksi lehden otsikoista julistaa.

Kyseinen lehti mainostaa itseään uudeksi terveysalan aikakauslehdeksi. Sen ensimmäinen numero ilmestyy ennakkotietojen mukaan kesäkuussa.

Keskiviikkona koteihin jaettu ilmoitus herätti tuoreeltaan kritiikkiä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Myös Postin markkinointipalveluista vastaava johtaja Hanna-Leena Lindblom myöntää, että ilmoituksesta on tullut palautetta. Lindblomin mukaan palaute on kuitenkin ollut vähäistä.

”Muutama yhteydenotto on tässä iltapäivällä tullut, lähinnä Postin Facebook- ja Twitter-profiileihin, hän sanoo.

Facebookissa palaute on sangen suorasanaista.

”Mikä on tekosyynne antaa näkyvyyttä tällaiselle pseudotiedettä levittävälle p**kajulkaisulle, jonka juttuja noudattamalla onnistuu lähinnä vaarantamaan terveytensä? Luulin, ettei Posti pystyisi enää ylittämään itseään tuon ruohonleikkuu-farssin jälkeen, mutta väärässä olin. Mitä seuraavaksi? Ajattelitteko antaa palstatilaa MV-lehdelle tai Magneettimedialle?”, eräs mainoksesta närkästynyt muun muassa ihmettelee.

Lindblomin mukaan Postisen ilmoittajia rajoittaa lähinnä vain se, että niiden on oltava yrityksiä.

”Ilmoituksen on oltava myös Suomen lakien mukainen ja sopia sisällöltään koko perheelle, mutta muuten emme ole rajoituksia asettaneet”, hän sanoo.

Postinen jaetaan koko Suomessa samansisältöisenä. Postin mukaan sen vastaanottaa jopa 3,5 miljoonaa suomalaista.

Lindblomin mukaan Postissa ei ole toistaiseksi pohdittu sitä, miten toimitaan, mikäli kyseinen julkaisija haluaa mainostaa lehteään myöhemmin uudelleen.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan mainoksessa mainitun lehden takana on latvialainen lehtikustantaja.

Keskiviikkona yrityksen suomenkielisiltä nettisivuilta ei löytynyt mitään mainintaa julkaisun vastuuhenkilöistä. Yhteystietoja ei löytynyt myöskään toimitukseen tai lehden markkinointiosastolle. Mahdollisia ongelmatapauksia varten asiakkaille ei ollut tarjolla myöskään puhelinnumeroa, mutta Helsingin Sanomien uutisen julkaisun jälkeen lehden verkkosivuille lisättiin yrityksen kansainväliset yhteystiedot puhelinnumeroineen. Ennen lisäystä ainoa sivuilta löytynyt yhteystieto oli yrityksen nimissä oleva sähköpostiosoite.

Vaikka yhteystiedot keskiviikkona puuttuivat, löytyi sivuilta tarkat, joskin kirjoitusvirheitä sisältävät ohjeet muun muassa siitä, miten asiakas voi maksaa tilauksensa.

”Jos asiakas haluaa lopettaa tai peruuttaa tilauksen enne n tilausjakson päättymistä, hänen on lähetettä sähköinen anomus osoitteeseen…”, ohjeissa myös todettiin. Myös ohjeita muokattiin HS:n jutun jälkeen.

Helsingin Sanomat jättää lehden ja sen julkaisijan nimet tarkoituksella julkaisematta.

Lisäys 19.5. kello 11.30: Muokattu juttua yrityksen yhteystietoja koskevilta osin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat