Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio harjoittelee kyberuhkia varten – viranomaisten yhteistoimintaa pyritään parantamaan

Jyväskylässä opetellaan yhteistyötä, kun palvelunestohyökkäys iskee.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Harjoituksessa simuloidaan kyberhyökkäyksiä, joissa pyritään häiritsemään ja lamauttamaan esimerkiksi verkkoyhteyksiä.
Harjoituksessa simuloidaan kyberhyökkäyksiä, joissa pyritään häiritsemään ja lamauttamaan esimerkiksi verkkoyhteyksiä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Hyökkäys hidastaa ja jumittaa

  Palvelunestohyökkäyksessä hyökkäävä taho esimerkiksi ottaa samanaikaisesti useilla kaapatuilla koneilla yhteyttä haluttuun palvelimeen, minkä seurauksena palvelin kuormittuu.

  Tämä aiheuttaa verkkosivustoon erittäin hitaan yhteyden tai pudotuksen pois koko verkosta.

  Viime viikolla useat ministeriöt ja puolustusvoimat joutuivat laajan palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Maaliskuussa poliisi kertoi epäilevänsä kolmea nuorta samankaltaisesta teosta.

Monet viranomaiset harjoittelevat tällä viikolla Jyväskylässä yhteisiä toimia tilanteessa, jossa vieras pahaa tarkoittava taho kohdistaa uhan esimerkiksi verkkosivuille. Erityisesti harjoitus opettaa viranomaisia toimimaan viime aikoina yleistyneissä palvelunestohyökkäystilanteissa ja myös vakavammissa tietomurtotilanteissa.

Mukana on muun muassa poliisi, tulli, rajavartiolaitos ja puolustusvoimat. Harjoitus on neljäs Kansallinen kyberturvallisuusharjoitus, jonka järjestää tänä vuonna valtiovarainministeriö.

”Tässä on tarkoitus harjoitella turvallisuusviranomaisten välistä yhteistyötä kyberpoikkeamien käsittelyssä ja hallinnassa”, sanoo Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja, eversti Mikko Soikkeli.

Harjoituksessa simuloidaan kyberhyökkäyksiä, joissa pyritään häiritsemään ja lamauttamaan esimerkiksi verkkoyhteyksiä. Yksi tiimi hyökkää, toinen eli viranomaiset puolustaa ja suojaa. Harjoituksessa ei simuloida valtiolliselta taholta kohdistuvaa uhkaa, vaan erillisten yksittäisten pahaa tarkoittavien tahojen uhkaa.

”Ei ole valtiollisia toimijoita, joita olisi tähän kuvattu. Ennemmin tällaista pahan tekoa, mielenosoittamista poliittista päätöksentekoa kohtaan”, Soikkeli kuvaa harjoitusta.

Harjoitus käydään Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristössä. Siinä voidaan simuloida oikeankaltaisia palveluja, käyttäjiä ja liikennettä. Se on myös suljettu ympäristö, joten harjoittelu ei vaaranna oikeita tietoliikenneverkkoja.

Soikkelin mukaan harjoituksen aikana osallistujat ovat oppineet tuntemaan muita viranomaisia, mikä madaltaa kynnystä yhteistyöhön. Tekemistä ja kehitettävää on ainakin siinä, miten eri viranomaisille saadaan yhteinen tilannekuva.

Soikkelin mukaan viranomaisten kyky vastata uusiin kyberuhkiin on ”varsin hyvällä tasolla”.

”Erilaisia keissejä aina tulee, se on selvää. Mutta jokainen omalta osaltaan pyrkii parantamaan omia teknisiä keinoja ja samalla yhteistoimintaa pyritään parantamaan. Hyvään suuntaan ollaan menossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat