Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Saab esitteli ensimmäisen uuden sukupolven Gripenin

Suomi on nyt avainasemassa ruotsalaishävittäjän menestykselle. Se on ehdolla ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.

Kotimaa
 
Uusi Gripen-hävittäjä esiteltiin Ruotsissa
Uusi Gripen-hävittäjä esiteltiin Ruotsissa
Tästä on kyse

Suomi etsii uusia hävittäjiä

 Suomi valmistelee Hornetien seuraajien hankintaa. Yksi ehdokas on Saabin valmistama uusi Gripen E -hävittäjä.

 Hävittäjien hankintaa varten on lähetetty tietopyynnöt Ruotsin lisäksi kolmeen maahan. Niihin odotetaan vastauksia

tämän vuoden loppuun mennessä.

 Tarjouspyyntö lähetetään 2018 ja hankintapäätös tehdään 2021.

Linköping. Ruotsalainen puolustustarvikeyhtiö Saab esitteli keskiviikkona iltapäivällä Linköpingissä uuden version Saab Gripen -hävittäjästään.

Saab Gripen E -nimellä kulkeva kone on yksi ehdokas Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi. Saabille Suomi olisi nyt äärimmäisen tärkeä asiakas.

”Suomi on avainmaa tällä hetkellä”, sanoi Saabin Gripen-johtaja Jesker Ahlqvist tiistaina ennen koneen varsinaista esittelyä eli niin sanottua roll out -tilaisuutta.

”Teemme työtä Ruotsin hallituksen kanssa asian eteen.”

Saab
Saab Gripen E -nimellä kulkeva kone on yksi ehdokas Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.
Saab Gripen E -nimellä kulkeva kone on yksi ehdokas Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.

Saabilla on tarjota Suomelle houkuttava täky.

Saab on nimittäin jo myynyt Brasiliaan 36 uutta Gripeniä. Kauppa sisältää Ahlqvistin mukaan ”täyden teknologian siirron” Brasiliaan. Ahlqvist vahvisti HS:lle, että sama olisi tarjolla myös Suomelle.

”Kyllä. Teknologian siirto on yksi tärkeimpiä etujamme kilpailijoihin nähden.”

Ruotsin hallitus on jo sitoutunut ostamaan 60 yksipaikkaista E-mallin Gripeniä. Brasilia ostaa 36 konetta, joista kahdeksan on kaksipaikkaisia F-malleja.

Linköpingissä keskiviikkona esitelty Gripen E ei ole lopullinen versio, vaan ensimmäinen kolmesta testikoneesta. Ruotsin ilmavoimat saa ensimmäisen koneensa vuonna 2019 siten, että viimeinen kone toimitetaan vuonna 2026.

”Kykenemme valmistamaan Ruotsissa enimmillään 25–30 hävittäjää vuodessa”, kertoi Ahlqvist.

Saab
Gripen E:ssä on entistä tehokkaampi uusi moottori. Kone pystyy sen avulla lentämään aselastissa yli äänen nopeudella käyttämättä jälkipoltinta.
Gripen E:ssä on entistä tehokkaampi uusi moottori. Kone pystyy sen avulla lentämään aselastissa yli äänen nopeudella käyttämättä jälkipoltinta.

Ruotsin ilmavoimien komentaja Mats Helgesson nosti esiin Ruotsin ja Suomen syvenevän sotilaallisen yhteistyön.

”Olemme kaikista Pohjoismaista kaikkein tiiviimmässä suhteessa Suomeen”, Helgesson korosti.

Helgesson perusteli maiden yhteyttä sillä, että Ruotsilla ja Suomella on samoja operaatioalueita ja sama turvallisuusongelma.

Ruotsin ja Suomen tiivistyvän sotilaallisen yhteistyön on katsottu olevan yksi Gripenin valtteja, kun Suomi valitsee Hornet-hävittäjän seuraajaa.

Helgesson muistutti, että Suomen Hornet-hävittäjät osallistuvat tänä vuonna ruotsalaiseen Flygvapenövning 2016 -harjoitukseen. Ruotsin ilmavoimat taas on tulossa ensi syksynä mukaan Suomen ilmavoimien perinteiseen Ruska-harjoitukseen.

Kenraalimajuri Helgesson paljasti, että viime vuonna ruotsalaisilla Gripeneillä oli ollut noin 330 hälytys- eli tunnistustehtävää. Hänen mukaansa tänä vuonna tehtäviä on tullut viimevuotista tahtia.

Vuonna 2012 Gripeneillä oli vain 275 tunnistustehtävää. Seuraavana vuonna määrä ponkaisi noin 400:aan. Syynä oli venäläisten lisääntynyt toiminta.

Suomen puolustusvoimat ei halua kertoa, paljonko Horneteilla on tunnistustehtäviä vuosittain. Puolustusvoimat pitää sitä valmiusasiana, jota ei kommentoida.

Entinen Viggen- ja Gripen-lentäjä Helgesson lopetti lyhyeen puheet siitä, että Gripen E olisi niin paljon muuttunut edellisestä versiosta, että sitä voitaisiin kutsua jo kokonaan uudeksi koneeksi.

”Se on yhä Gripen. Se on kehitetty Gripen. Se on varmasti paras kone, joka meillä on ollut”, Helgesson vakuutti.

Uuden Gripenin tärkeimmät muutokset vanhaan verrattuna liittyvät tutkaan, moottoriin, polttoainesäiliöihin ja aseiden ripustukseen.

Gripenissä on uusi AESA-tutka (Active Electronically Scanned Array) eli aktiivinen sähköisesti keilaava tutka. AESA on tehokkaampi kuin perinteiset tutkat. Se pystyy suojautumaan paremmin häirinnältä ja havaitsemaan kohteet kauempaa.

AESA ei kuitenkaan ole sinänsä vain Gripenille ominainen tutka, vaan ne yleistyvät kaikissa nykyaikaisissa hävittäjissä.

Gripen E:ssä on myös entistä tehokkaampi uusi moottori. Saabin mukaan Gripen pystyy sen avulla niin sanottuun supercruise-lentämiseen.

Supercruise-lento tarkoittaa sitä, että uusi Gripen kykenee lentämään aselastissa yli äänen nopeudella käyttämättä jälkipoltinta. Tämä ominaisuus on myös eräissä muissa moderneissa hävittäjissä.

Jälkipoltinta käytetään suihkumoottoreissa tehon lisäämiseen, kun hävittäjä lentää yliääninopeuksilla tai esimerkiksi koneen noustessa ilmaan. Sitä ei kuitenkaan haluta käyttää, koska se kuluttaa paljon polttoainetta. Lisäksi tutkat ja lämpöjälkiä etsivät infrapunasensorit pystyvät havaitsemaan sen käytön.

Uuteen Gripeniin on myös saatu mahtumaan selvästi isommat polttoainesäiliöt, jotka mahdollistavat pidemmät lennot. E-mallissa on myös enemmän tilaa uusille asejärjestelmille.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Gripen E ei ole lopullinen versio, vaan ensimmäinen kolmesta testikoneesta.
Gripen E ei ole lopullinen versio, vaan ensimmäinen kolmesta testikoneesta.

Saab ei ole nykyään enää autonvalmistaja vaan puolustustarvikkeita valmistava yhtiö, jolla on noin 600 siihen liittyvää tuotetta ja joka työllistää yli 14 000 ihmistä.

Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe uskoo vahvasti aseteollisuuden tulevaisuuteen.

”Uskon, että näemme puolustusmenojen kasvavan Euroopassa”, sanoi Buskhe tiistaina Tukholmassa.

Buskhen mukaan lännessä on siirrytty uuteen tilanteeseen, jossa puolustukseen laitetaan jopa niin paljon rahaa, että puolustusteollisuudella voi olla vaikeuksia pysyä perässä.

Saabin toimitusjohtaja otti vertailukohdaksi sen, millaista huomiota Venäjän Krimin valtaus synnytti runsaat kaksi vuotta sitten.

”Krimin konfliktista puhutaan nyt vähemmän. Olemme sopeutumassa uuteen normaalitilaan.”

Saabilla onkin kehitteillä joukko uusia tuotteita kasvaville markkinoille, kuten miehittämätön Gripen, tukialuksilta toimiva Gripen ja seuraavan sukupolven suihkuharjoituskone yhteistyössä amerikkalaisen Boeingin kanssa.

Buskhen mukaan Ruotsin merivoimien tilaamat kaksi uutta Saabin valmistamaa sukellusvenettäkin valmistuvat etuajassa. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei suostunut tiistaina kommentoimaan huhuja, joiden mukaan Ruotsi saattaisi tilata vielä kolmannenkin uuden sukellusveneen Saabilta.

Jas 39 Gripen -hävittäjän kehittämisen historia ulottuu vuoteen 1982, jolloin Ruotsin hallitus hyväksyi Gripenin prototyyppien rakentamisen ja tilasi ensimmäisen 30 koneen sarjan.

Gripen on alusta alkaen suunniteltu monitoimihävittäjäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että siihen on yhdistetty torjuntahävittäjien, rynnäkkökoneiden ja tiedustelukoneiden ominaisuuksia.

Kone teki ensilentonsa vuonna 1988. Sen kehitystä hidasti ja mainetta mustasi alkuvaiheessa tapahtuneet kaksi näyttävää onnettomuutta, joissa kukaan ei kuitenkaan kuollut.

Vaikka Gripen mielletään ruotsalaiseksi hävittäjäksi, huomattava määrä sen osista ostetaan ulkomailta. Nykyversiossa yli 40 prosenttia koneen arvosta on ulkomailta tuotua. Merkittävin ulkoa hankittu osa on Gripenin moottori.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei suostunut tiistaina kommentoimaan huhuja, joiden mukaan Ruotsi saattaisi tilata vielä kolmannenkin uuden sukellusveneen Saabilta.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei suostunut tiistaina kommentoimaan huhuja, joiden mukaan Ruotsi saattaisi tilata vielä kolmannenkin uuden sukellusveneen Saabilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat