Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pystyisi luopumaan kaatopaikoista jo lähivuosina

Vuonna 2006 yli 60 prosenttia yhdyskuntajätteestä vietiin kaatopaikoille. Nyt kaatopaikkojen osuus on pudonnut alle kymmeneen prosenttiin, kertoo Jätelaitosyhdistys ry. Yhdistyksen mukaan kaatopaikoista voi luopua lähes kokonaan seuraavien vuosien sisällä.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus on korvannut kaatopaikan.
Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus on korvannut kaatopaikan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vuonna 2006 yli 60 prosenttia yhdyskuntajätteestä vietiin kaatopaikoille. Nyt kaatopaikkojen osuus on pudonnut alle kymmeneen prosenttiin, kertoo Jätelaitosyhdistys ry. Yhdistyksen mukaan kaatopaikoista voi luopua lähes kokonaan seuraavien vuosien sisällä.

”Kierrätyslaitosten määrän kasvu ja uusien jätevoimaloiden valmistuminen on mahdollistanut kaatopaikkojen vähentämisen. Myös biojätteen kierrättämiskyky on parantunut”, sanoo Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo.

Jätelaitosyhdistys edustaa kuntien jätelaitoksia. Jätelaitokset vastaavat asumisessa syntyvistä jätteistä sekä julkisessa palvelutoiminnassa, sosiaali- ja terveyspalveluissa ja koulutustoiminnassa syntyvistä yhdyskuntajätteistä. Jätelaitosten keräys-, kuljetus-, käsittely- ja hyödyntämisjärjestelmät kattavat koko maan.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden käyttöpäällikkö Jukka Salmelan mukaan kaatopaikka kuuluu menneisyyteen. Esimerkiksi Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus on korvannut kaatopaikan. Laitosmaisessa käsittelyssä esimerkiksi rakentamisen purkujätteistä voidaan eritellä puhdasta puuta ja metallia kierrätykseen ja kiveä rakennushankkeisiin.

Materiaalikierrätykseen soveltumaton sekajäte poltetaan jätevoimaloissa. Salon mukaan tällaisia poltettavia tuotteita on esimerkiksi vaipat ja rätit. Polttoaineesta syntyy kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa. Bio- ja puutarhajätteestä saadaan biokaasua, josta tehdään sähköä ja lämpöä.

Salmela uskoo, että vanhat jätteidentäyttöalueet tullaan tulevaisuudessa avaamaan. Niiden sisältämä materiaali voidaan ottaa uusiokäyttöön. Perinteinen yhdyskuntajäte tulee lähes suljetuksi kierroksi, jossa jäte pystytään hyödyntämään.

Materiaalikierrätykseen tai energiahyödyntämiseen soveltumaton jäte kuuluu loppusijoitukseen. Loppusijoitukseen joutuu Salmelan mukaan noin 6 prosenttia HSY:n keräämästä jätteestä. Suurin osa on loppusijoitettavasta jätteestä on peräisin yrityksiltä ja teollisuudesta. Asumisesta ei synny juuri loppusijoitukseen kuuluvaa jätettä.

Salmelan mukaan ympäristölle tai ihmisille vaarallisia aineita tulee olemaan niin kauan kuin ihmisiäkin on. Näiden aineiden loppusijoittamisesta pitää Salmelan mukaan huolehtia. Tulevaisuudessa loppusijoitustuotteille olisi maaperässä ikään kuin pankin tallelokero, jonne ne voidaan sijoittaa, Salmela visioi.

Kuntien kierrätys- ja hyödyntämisinvestointien valmistuminen nostaa Jätelaitosyhdistyksen mukaan Suomen yhdyskuntajätehuollon Euroopan huippumaiden tasolle. Saksassa, Ruotsissa ja Hollannissa noin puolet jätteestä kierrätetään, ja loppu hyödynnetään energiana. Vain yksi prosentti jätteestä päätyy kaatopaikoille loppusijoitukseen.

Parannettavaakin kuitenkin on. Salon mukaan Suomi on materiaalikierrätysvertailussa keskitasolla, vaikka kaatopaikat ovatkin vähentyneet. Tällä hetkellä kierrätyskelpoisen jätteen osuus on kolmannes kaikesta poltetusta jätteestä.

Salon mukaan Suomen kierrätysaste nousisi heti 10 prosenttiyksikköä, jos tätä jätettä ei poltettaisi vaan se kierrätettäisiin. Erityisesti yksityisellä puolella ei ole vaihtoehtoja energiahyödyntämiseen.

Salmelan mukaan viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut suuri harppaus, jossa kunnat ovat olleet merkittävässä roolissa. Uusia jätevoimaloita on otettu käyttöön ja jätettä saadaan kierrätykseen jätehuoltomääräyksillä.

”Suomi nousee kohisten”, Salmela sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat