Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ilmavoimat saa oppia amerikkalaishävittäjiltä – suuri ilmatankkauskone herätti huomiota Rissalassa

Suomalaiset ja amerikkalaiset ovat yhdessä lentäneet ilmataistelulentoja, valmistelleet ja purkaneet niitä. Lisäksi Rissalassa on keskusteltu taistelutekniikoista ja -taktiikasta.

Kotimaa
 
Amerikkalaisten ja suomalaisten hävittäjien yhteisharjoitus
Amerikkalaisten ja suomalaisten hävittäjien yhteisharjoitus
Amerikkalaiset ja suomalaisten hävittäjien yhteisharjoitusta Rissalassa on päivittäin kerääntynyt katselemaan joukko kiinnostuneita ilmailuharrastajia. Keskiviikkoaamuna lentokentän aidan takana parveili parikymmentä katselijaa, kun hävittäjät jyristivät ilmaan. Martti Lintunen lähti aamulla kuuden aikaan Mikkelistä ehtiäkseen ajoissa aamun harjoitukseen. Myös amerikkalaisten suuri ilmatankkauskone herätti huomiota Rissalassa.
Fakta

Suomaisten ja amerikkalaisten harjoitukset

 Suomen ilmavoimien ja Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin 173. hävittäjälennoston yhteis harjoitus pidetään Karjalan lennostossa Rissalassa 9.–20.5.

 Harjoitukseen osallistuu 4–8 suomalaista Hornetia ja 4–6 yhdysvaltalaista F-15-hävittäjää sekä KC-135-ilmatankkauskone. Rissalassa harjoittelee 150 amerikkalaista.

 Toukokuussa Suomen maavoimat harjoitteli amerikkalaisten kanssa Niinisalossa. Mukana oli 2 250 suomalaista ja noin 340 suomalaisajoneuvoa sekä noin 140 amerikkalaista 17 Stryker-miehistönkuljetusvaununsa kanssa.

 Kesäkuussa amerikkalaiset järjestävät ensimmäistä kertaa osan Baltops-16 Itämeren harjoituksestaan Suomen alueella. Harjoitukseen osallistuu 20 valtiota, ja HS:n tietojen mukaan noin 35 alusta ja 70 ilma-alusta.

Voimakas jylinä saattelee hävittäjät vuorollaan ilmaan keskiviikkoaamuna Karjalan lennostossa Rissalassa, Siilinjärvellä.

Suomalaiset Hornet-monitoimihävittäjät ja kuusi amerikkalaista F-15-hävittäjää ovat aloittamassa uutta harjoituspäiväänsä. Pian ilmaan nousee myös hävittäjiä tukeva valtava KC-135-ilmatankkauskone.

Suomen ilmavoimien ja yhdysvaltalaisen hävittäjälennoston yhteisharjoitus alkoi viikko sitten maanantaina ja kestää perjantaihin saakka.

Suomalaiset ja amerikkalaiset ovat yhdessä lentäneet ilmataistelulentoja, valmistelleet ja purkaneet niitä. Lisäksi Rissalassa keskusteltu taistelutekniikoista ja -taktikoista.

Keskiviikkona myös joukko kansanedustajia oli seuraamassa harjoitusta. Rissalaan saapui ulkoasiainvaliokunnan, puolustusvaliokunnan sekä valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäseniä.

”Suomen ilmavoimien kannattaa treenata sellaisten kanssa, joilla on paras tietotaito ja tuntemus. Kansainväliset harjoitukset ovat arkipäiväistä toimintaa ympäri maailmaa”, sanoi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Vierailun aikana amerikkalaisilta kuulemistaan kommenteista Kanervalle jäi mielikuva, että myös amerikkalaiset oppivat jotain Suomelta.

”He hehkuttivat Suomen ilmavoimien kykyä ja kyseessä olevaa harjoitusta ja sen järjestelyjä varsin vuolaasti”, hän sanoi.

Kansalaisten mieleen harjoitukset amerikkalaisten kanssa tuovat myös Naton. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoi, että Suomi on tehnyt Natonkin kanssa yhteistyötä jo vuosia.

”Tämän harjoituksen mittakaava ei ole kovin suuri. Täällä on vain kourallinen amerikkalaiskoneita. Se on kustannustehokasta Suomelle, kun harjoitukset pidetään kotimaassa”, hän sanoi.

”Harjoitukset ainakin kertovat sen, että Suomi pitää huolta omasta puolustuskyvystään.”

Alkuvuodesta Rissalan harjoituksesta nousi kohu, koska moni puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen kuuli siitä median kautta. Kohun seurauksena puolustus- ja ulkoministeriö sekä puolustusvoimat laativat uudet pelisäännöt sotaharjoituksista tiedottamiseen.

”Nyt tehdyt järjestelyt ovat riittäviä ja kohdallaan”, Kanerva sanoi keskiviikkona.

Kansanedustajat lensivät Helsingistä Rissalaan amerikkalaiskoneita katsomaan, mutta ilmailuharrastajat Heikki Piipponen ja Juha Hämäläinen lähtivät samana aamuna jo viiden aikaan Kotkasta ajamaan autolla Savoon. He aikovat katsoa hävittäjiä kahtena päivänä.

Rissalassa ei järjestetty lentonäytöstä, mutta katselijoita varten oli tuotu lentokentän aidan taakse lava. Siellä Piipponen ja Hämäläinenkin seisoivat ajoissa keskiviikkona. He ovat kiertäneet yhdessä ilmailutapahtumia parikymmentä vuotta.

”Tänne tulin, koska en ole aiemmin nähnyt ennen F-15:a ilmassa”, Hämäläinen sanoo.

”Tämä on yhdistetty loma- ja lentokoneiden bongausreissu.”

Kuopiolaisilla Ukko, 5, ja Anna, 2, Kopposella oli vapaapäivä päiväkodista. Isä Yrjö Kopponen toi heidät Rissalaan, sillä etenkin Ukkoa hävittäjät kiinnostavat kovasti.

”Kieltämättä isikin viihtyy ihan hyvin mukana. Kai se jylinä tekee vaikutukseen pienempiin ja isompiin”, Yrjö Kopponen sanoi.

Pentti Vänskä
Kuopiolainen Ukko Kopponen, 5, otti mukaan omat lelulentokoneensa tullessaan katsomaan amerikkalaishävittäjiä Rissalaan yhdessä isänsä Yrjö Kopposen ja pikkusisko Anna Kopposen, 2, kanssa.
Kuopiolainen Ukko Kopponen, 5, otti mukaan omat lelulentokoneensa tullessaan katsomaan amerikkalaishävittäjiä Rissalaan yhdessä isänsä Yrjö Kopposen ja pikkusisko Anna Kopposen, 2, kanssa.
Pentti Vänskä
Rissalassa ei järjestetty yleisölentonäytöstä, mutta ihmiset pääsivät katselemaan koneita lentoaseman aidan takaa.
Rissalassa ei järjestetty yleisölentonäytöstä, mutta ihmiset pääsivät katselemaan koneita lentoaseman aidan takaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat