Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kätilöliitto pelkää: Porvoon synnytysten lopettaminen ruuhkauttaa Helsingin sairaaloita – myös matka­synnytysten määrä voi kasvaa

Husin mukaan tilaa riittää alueen muissa sairaaloissa erityisesti Naistenklinikan remontin valmistumisen jälkeen.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Porvoon sairaalan synnytysten loppumisen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön asetus.
Porvoon sairaalan synnytysten loppumisen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön asetus. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kätilöliitto pelkää, että synnytysten loppuminen Porvoon sairaalassa kuormittaa pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloita, kun Itä-Uudeltamaalta saapuu vuosittain noin 900 uutta synnyttäjää.

Poikkeuslupa synnytystoiminnan järjestämiseen Porvoon sairaalassa päättyy tämän vuoden lopussa, minkä jälkeen alueen synnyttäjät siirtyvät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin muihin sairaaloihin.

”Kun synnytyksiä pyritään keskittämään muutenkin ruuhkaisiin synnytyssairaaloihin, alkavat seinät tulla vastaan. En usko, että käsiparit loppuvat kesken, mutta asiakkaalle se saattaa tarkoittaa nopeampaa kiertoa, eli sitä, miten kauan synnyttäjät voivat olla sairaalassa”, Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa on ollut aika ajoin ja etenkin Naistenklinikan remontin aikaan niin kutsuttuja sulkuja. Se tarkoittaa, että sairaala on täynnä ja synnyttäjiä joudutaan ohjaamaan toiseen Husin sairaalaan.

Esimerkiksi Helsingistä on käyty välillä synnyttämässä Porvoossa, Lohjalla ja Hyvinkäällä. Rytkösen mukaan näin on tapahtunut viikoittain.

Hus suunnittelee parhaillaan, miten synnytyksien siirtäminen alueen toisiin sairaaloihin tapahtuu.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan tilaa riittää kaikille. Uusia vauvoja tulee keskimäärin 2–3 vuorokaudessa, eivätkä ne aiheuta hänen mukaansa ongelmaa Kätilöopiston ja Naistenklinikan toiminnalle.

Vauvoja ei tosin synny joka päivä yhtä paljon, mutta Mäkijärven mukaan on olemassa sopimus, että jos muissa Husin sairaaloissa ei ole tilaa, sitä järjestään Naistenklinikalle.

Jo tänä kesänä Porvoon sairaalassa on 1,5 kuukauden mittainen tauko, jolloin synnytykset ohjataan pääkaupunkiseudulle.

”Ei tässä pitäisi käytännössä tapahtua mitään sen ihmeellisempää”, hän rauhoittelee.

Pääkaupunkiseudun synnytyssairaalakapasiteettia on pienentänyt viime vuosina Naistenklinikan remontti, joka valmistuu vuoden 2017 maaliskuussa. Silloin siellä voidaan Mäkijärven mukaan hoitaa jopa 6 000 synnytystä vuodessa. Viime vuonna synnytyksiä oli noin 2 500.

Porvoon sairaalan synnytystoiminnan jatkoluvan loppuminen onkin ajoitettu läheiseen ajankohtaan remontin valmistumisen kanssa.

Porvoon sairaalan synnytysten loppumisen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön asetus. Sen mukaan synnytystoimista on turvallista ja laadukasta sairaaloissa, joissa synnytyksiä on vähintään 1 000 vuodessa. Monia pienten sairaaloiden synnytysosastoja on lopetettu viime vuosina.

Synnytyssairaaloiden lopettaminen tarkoittaa Rytkösen mukaan sitä, että naisilta viedään vaihtoehdot siitä, haluavatko he synnyttää pienessä, keskisuuressa vai suuressa sairaalassa.

Hän uskoo, että synnytysten keskittäminen vaikuttaa entisestään niiden medikalisaatioon eli lääketieteellistymiseen, kun synnytystoimenpiteiden määrä kasvaa.

”Esimerkiksi Pohjois-Suomessa joudutaan jo punnitsemaan maantieteellisten etäisyyksien takia, pitääkö joitakin synnytyksiä käynnistää varmuuden vuoksi.”

Rytkösen mukaan Suomessa ei ole tutkittu, miten perhedynamiikkaan vaikuttaa se, jos äiti joutuu odottamaan synnytystä potilashotellissa pitkän matkan päässä puolisostaan ja perheen muista lapsista.

”Miten isät pystyvät jatkossa osallistumaan perhetapahtumaan, jos he joutuvat kiitämään välillä pitkän matkan päähän muun perheen luo? Lähellä olevassa synnytyssairaalassa voi piipahtaa helposti.”

Mäkijärvi ei usko, että Porvoon synnytysten lopettaminen lisää matkasynnytysten eli synnytysmatkalla esimerkiksi ambulanssissa tapahtuvien synnytysten määrää Etelä-Suomessa. Tätä ei nähty hänen mukaansa synnytysten loputtua Tammisaaressa.

”Meidän etäisyytemme ovat pienemmät kuin muualla Suomessa ja tiet paremmassa kunnossa”, hän perustelee.

Rytkönen ei ole matkasynnytyksistä samaa mieltä. Hänen mukaansa Pohjois-Suomessa on kyllä ihmetelty etelän ongelmia, mutta synnytysmatkassa kyse ei ole kilometreistä vaan minuuteista.

”Tervetuloa Etelä-Suomen ruuhkiin kokeilemaan, millainen on 50 kilometrin synnytysmatka”, hän sanoo.

Rytkönen epäilee, että matkasynnytykset saattavat vaikuttaa myös siihen, miten muita ensihoidon tehtäviä pystytään hoitamaan, ellei ensihoidon palveluihin resursoida lisää.

Porvoon synnytyssairaalassa tunnelmat ovat sairaalan osastonhoitajana työskennelleen Rytkösen mukaan hämmentyneet ja surulliset. Jatkoajan saamisesta ei ole enää toivoa.

Ketään ei irtisanota, vaan henkilökunta siirtyy Mäkijärven mukaan pääasiassa pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloihin. Osa jää toisiin tehtäviin Porvoon sairaalassa, jonka toimintaa mietitään uudelleen.

Rytkösen mukaan kätilöä saa harvoin hämmentyneeksi ja pelokkaaksi, mutta nyt pelätään synnytyskulttuurin puolesta.

”Synnytys ja tehokkuus eivät yksinkertaisesti liity yhteen. Vaikka päättäjäherrat yrittäisivät kuinka hallita synnytyksiä, siinä isketään päätä kiveen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat