Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp: Liivijengit laajentavat niin, että muilta rikollisilta loppuu tila

Laajempi jäsenkunta tuo enemmän tuloja ”emoyhtiöön”. Kyse on myös jengien välisistä markkinaosuuksista ja voimannäytöstä.

Kotimaa
 
Jussi Nukari
Bandidos on yksi maailman suurimpia jengejä. Suomen osaston jäsenet ajoivat Helsingin keskustassa.
Bandidos on yksi maailman suurimpia jengejä. Suomen osaston jäsenet ajoivat Helsingin keskustassa. Kuva: Jussi Nukari

Keskusrikospoliisin rikosylikomisarion Rabbe von Hertzenin mukaan jengit ovat laajentuneet 2000-luvulla merkittävästi. ”Jengit ovat isoja toimijoita ja näkyvin järjestäytyneen rikollisuuden ilmiö”, hän sanoo.

Von Hertzen kertoo, että jengit ovat levinneet jopa siinä määrin, että jengeihin kuulumattomilla rikollisilla ei ole paljoa liikkumatilaa.

”Suomessa on myös voimatoimijoita, jotka eivät liity mitenkään tunnuksellisiin jengeihin. Usein näillä ryhmiin kuulumattomillakin on kuitenkin suhteet jengeihin ainakin perinteisillä rikollisuuden saroilla, kuten huumausainerikollisuudessa.”

Laajeneminen hyödyttää jengejä monilla tavoilla. Ensinnäkin laajempi jäsenkunta tuo enemmän tuloja ”emoyhtiöön”. Toiseksi kyse on jengien välisistä markkinaosuuksista ja voimannäytöstä.

”Helvetin enkelit ja Bandidos ovat maailman suurimpia jengejä, jotka kisaavat suuruudesta maailmanlaajuisesti”, sanoo von Hertzen.

Leviämisen haittapuolet näkyvät muulle yhteiskunnalle rikollisen toiminnan laajenemisena ja organisoitumisena. ”Kun jengi on osoittanut kykynsä ja valmiutensa väkivallan käyttämiseen, saavutetaan jo pelkillä liiveillä pelotevaikutus.”

Von Hertzen huomauttaa, että jengeistä on haittaa myös esimerkiksi yritystoiminnalle, koska jengiläiset pyörittävät yrityksiä, jotka eivät huolehdi velvoitteistaan ja vääristävät näin kilpailua. Lisäksi on tullut ilmi tapauksia, joissa täysin normaalinkin yrittäjän velka on yhtäkkiä päätynyt jonkin liivijengin perittäväksi, eikä liivijengien suorittamaa perintää rajoita hyvä perintätapa.

Krp:n mukaan jengeistä Bandidos on kasvanut viime aikoina eniten. Viimeksi jengi on laajentunut Kuopioon ja Turkuun. Helvetin enkelit sen sijaan eivät ole perustaneet viime aikoina uusia alaosastoja.

Suomeen on rantautunut myös kolmas kansainvälinen moottoripyöräjengi Outlaws, joka on perustanut Lappeenrannan Fifteen MC South-Karelia  -alajengin.

Suomessa perustettu Cannonball taas aloitti hiljan kansainvälisen laajenemisen avaamalla osaston ja alajengin Viroon. Lisäksi Cannonball on perustanut alajengejä useilla paikkakunnilla Suomessa.

Rikollisryhmä Batsissä on nykyään kymmenkunta jäsentä.

UB:ssa puolestaan on krp:n mukaan ollut kuohuntaa huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion ja UB:n entisen johtohahmon Keijo Vilhusen yhteisten rikosepäilyjen jäljiltä.

Poliisi
United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen oli keskusrikospoliisin tarkkailussa vuonna 2012.
United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen oli keskusrikospoliisin tarkkailussa vuonna 2012.

Lisäksi UB:n pakkaa sekoitti entisestään viime kesänä Helsingin Laajasalossa tapahtunut ammuskelu. UB:ssa merkittävässä asemassa ollut mies ampui ensin ystävänsä ja sitten itsensä, eikä teolle tuntunut löytyvän selitystä.

Hajaannus on ollut niin suurta, että alamaailmassa liikkuu sitkeitä huhuja UB:n jakautumisesta. Krp:n mukaan huhuja on liikkunut ainakin Tampereen ja Lahden ryhmien eroamisesta.

UB:n toimintaa ovat haitanneet myös lukuisat rikostutkinnat, joiden seurauksena suuri joukko jäseniä on päätynyt vankilaan. Esimerkiksi Turussa niin moni jäsen on päätynyt vankilaan, että painopiste on siirtynyt Saloon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat