Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen huostaanotosta päätettiin kuulematta viittomakielisiä vanhempia – oikeus ei ottanut huomioon, että he eivät ymmärrä suomea

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen mukaan tapaus on palautettava takaisin hallinto-oikeuden käsittelyyn. Huostaanotto kuitenkin toistaiseksi jatkuu.

Kotimaa
 

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut hallinto-oikeuden päätöksen huostaanotosta, jossa lapsen viittomakielisiä vanhempia ei kuultu oikeudessa asianmukaisesti.

Sosiaalityöntekijä oli vaatinut, että perheen lapsi otetaan huostaan ja sijoitetaan sijaisperheeseen toiseen kuntaan. Lapsi oli vastustanut huostaanottoa.

Vanhemmat eivät antaneet selityksiä huostaanottohakemukseen viime kesällä. He olisivat voineet ilmoittaa, jos heidän mielestään asiassa on tarpeen järjestää suullinen käsittely.

Vastauksia ei tullut, ja hallinto-oikeus päätti, että lapsi otetaan huostaan ja sijoitetaan sijaisperheeseen.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuitenkin selvisi, että lapsen molempien vanhempien äidinkieleksi on kirjattu väestötietojärjestelmään viittomakieli, eikä ainakaan toinen vanhemmista ymmärrä kirjoitettua suomea.

Epäselväksi jäi se, kuinka paljon toinenkaan vanhemmista ymmärsi hallinto-oikeuden lähetekirjeissä ja huostaanottohakemuksessa käytettyä kieltä.

Huostaanoton syynä oli hallinto-oikeuden mukaan se, että lapsen käyttäytyminen uhkasi vaarantaa vakavasti hänen kehitystään, terveyttään ja tulevaisuuttaan.

”Kaveripiirin vaikutusvalta lapsen tekemisiin on suuri, ja toisaalta hän ei saa kotoa sellaista tukea tai ohjausta, joka estäisi häntä ajautumasta yhä enemmän huonoon seuraan ja rikollisiin tekoihin”, hallinto-oikeus perusteli päätöstään huostaanotosta.

Se arvioi, että huostaanotto oli tarpeen muun muassa lapsen tilanteen rauhoittamiseksi.

Toinen lapsen vanhemmista valitti huostaanottopäätöksestä KHO:een ja vaati, että hänelle sekä lapsen äidille järjestetään tulkkausapua.

Hänen mukaansa vanhemmat ovat viittomakielisiä ja he olivat yrittäneet pyytää apua kirjoitusten tulkkauksessa, mutta apua ei ollut annettu. Vanhemmat osaavat paremmin viittoa kuin kirjoittaa.

Huostaan otetun lapsen sijoituspaikka oli tässä välissä ehtinyt vaihtua sijaisperheestä nuorisokotiin uudelle paikkakunnalle.

Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen huostaanotosta ja palautti sen hallinto-oikeudelle uudelleen käsittelyyn. Huostaanottoa on käsiteltävä niin, että vanhempia kuullaan asianmukaisesti ja että tulevat tuomioistuimessa ymmärretyiksi.

KHO korostaa torstaina antamassaan ennakkopäätöksessä, että lain mukaan hallinto-oikeuden on huostaanottoasiassa huolehdittava tulkitsemisesta ja kääntämisestä, jos asianosaiset eivät osaa oikeudessa käytettyä kieltä tai eivät voi aisti- tai puhevian takia tulla ymmärretyksi tällä kielellä.

Tällä varmistetaan se, että ihmisillä on riittävät edellytykset valvoa oikeuksiaan.

KHO kuitenkin määräsi, että lapsen huostassa pitäminen ja sijaishuolto jatkuu, kunnes hallinto-oikeus on ratkaissut asian tai määrää toisin, tai lastensuojelusta vastaava viranomainen päättää toisin. Tämän KHO katsoi olevan lapsen edun mukaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat