Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallinilmaisinharrastaja löysi tuhatvuotiaan miekan asikkalalaiselta pellolta

Museon aika ja resurssit eivät riitä aktiivisiin tutkimuksiin, sanoo Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Hannu Takala

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Piritta Häkälä / Lahden kaupunginmuseo
Miekka löytyi pellolta kyntökerrosten välistä.
Miekka löytyi pellolta kyntökerrosten välistä. Kuva: Piritta Häkälä / Lahden kaupunginmuseo

Toukokuun puolessavälissä asikkalalaisella pellolla metallinilmaisinharrastaja käveli laitteensa kanssa oikeasta kohdasta. Pellon kyntökerrosten välistä löytyi harvinainen viikinkiaikainen miekka, joka on nyt viikon esillä Lahden kaupunginmuseolla.

Vastaavanlaista miekkaa ei Suomesta ole ennen löydetty, mutta filosofian tohtori Mikko Moilanen ei ennen tarkempaa tutkimusta ole vakuuttunut miekan erikoisuudesta.

”En tiedä onko se loppupeleissä niin erikoinen. Miekan ponsi eli kahvan alin osa puuttuu kokonaan. Se on joko irronnut tai irrotettu. Miekan väistin, eli osa, joka estää käden liukumista miekan terälle, on sellaista muotoa, että olen huomannut Suomesta yhden samankaltaisen”, sanoo Moilanen.

Hän on kirjoittanut väitöskirjan rautakauden aikaisista koristelluista miekoista.

Löytö on kuitenkin harvinainen, koska kyseessä on irtolöytö. Isommilla kaivauksilla kokonaisen miekan löytyminen on yleisempää.

Asikkalasta löytynyt miekka on säilynyt erityisen hyvin, sillä se on melkein kokonainen. Vain terä on hieman ruostunut, ponsi irronnut ja kaikki orgaaninen aine puuttuu, eli jäljellä on vain metallia.

Löydön mahdollisti Lahden kaupunginmuseon ja metallinilmaisinharrastajien välinen yhteistyö. Miekan löysi kaksi metallinilmaisinharrastajaa, jotka eivät kuitenkaan halua ottaa kunniaa löydöstä julkisuudessa. Miekka olisi kuitenkin jäänyt löytämättä ilman heitä.

”Museolla eivät aika ja resurssit riitä aktiivisiin tutkimuksiin, vaan ne menevät suojelutyöhön, ellei meillä ole tutkimushanketta”, kertoo Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Hannu Takala.

Yhteistyö alkoi harrastajien yhteydenotolla viime vuonna. Takala kertoo käyneensä harrastajien kanssa usealla löytöpaikalla.

”He ilmoittavat meille etukäteen, minkälaiset alueet voisivat kiinnostaa heitä ja meitä”, sanoo Takala.

Takalan mukaan metallinilmaisinharrastajien toiminta palvelee museota, jolla työvoima ei riitä tutkimukseen.

Suomessa viikinkiaika sijoittuu vuosien 800–1050 välille. Moilanen kertoo, että miekan alkuperä sijoittuu joko viikinkiajan loppuun tai ristiretkiajan alkuun.

Päijät-Hämeessä oli viikinkiajalla paljon asumuksia ja toimintaa. Varsinkin Sysmän kunnasta on löytynyt valtava määrä rautakauden esineitä. Päijät-Hämeen kasvu tapahtui viikinkiajan loppupuolella, kun kaupankäynti alueella lisääntyi.

Moilasen mukaan miekka oli yleinen ase, ja sitä saattoi kantaa kuka tahansa, jolla oli siihen varaa – soturi ei tarvinnut olla. Kuitenkin miekan kantaminen on voinut tuoda kantajalleen soturin tunteen.

Lahden jälkeen miekka siirtyy kansallismuseon haltuun ja tarkempiin tutkimuksiin. Takala toivoo kuitenkin, että miekka saadaan syksyllä takaisin Lahden kaupunginmuseoon yleisön nähtäväksi.

Miekkaa tutkitaan röntgenillä ja se käsitellään tulevaa säilyttämistä varten. Röntgenillä saadaan selville esimerkiksi se, onko miekkaa koristeltu.

Suomesta on löytynyt noin 700 miekanterää tai miekan osaa, jotka ovat peräisin rautakaudelta.

Piritta Häkälä / Lahden kaupunginmuseo
Miekka löytöpaikallaan.
Miekka löytöpaikallaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat