Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö: Laaja päivystys keskitetään Suomessa 12 sairaalaan

Päivystäviä sairaaloita on tulossa 20, kun Kemi ja Savonlinnakin saavat päivystävän sairaalan.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Yliopistosairaalat kuten Hyks saisivat käytännössä itse päättää kuinka monessa toimipisteessä ne ylläpitävät eri toimialojen laajaa päivystystä.
Yliopistosairaalat kuten Hyks saisivat käytännössä itse päättää kuinka monessa toimipisteessä ne ylläpitävät eri toimialojen laajaa päivystystä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vaativin ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan ensi vuoden alusta alkaen, esittää sosiaali- ja terveysministeriön torstaina julkistama lakiluonnos.

Näitä olisivat kaikki viisi yliopistosairaalaa eli Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistosairaalat. Sen lisäksi laaja ympärivuorokautinen päivystys olisi keskussairaaloissa Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Yliopistosairaalat kuten Hyks saisivat itse päättää kuinka monessa toimipisteessä ne ylläpitävät eri toimialojen laajaa päivystystä.

Matka-aika lähimpään laajaan päivystysyksikköön olisi näin puolella suomalaisista alle puoli tuntia ja 80 prosentilla kansalaisista alle 50 minuuttia.

”Matka-ajat sairaaloihin eivät hirveästi pitene”, terveyspalveluryhmän johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Muissa keskussairaaloissa Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä olisi jatkossa ympärivuorokautinen perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys, joka tarjoaisi tavallisimmat päivystyspalvelut.

Sen lisäksi terveyskeskuksiin on tarkoitus järjestää enemmän ilta- ja viikonloppuvastaanottoja kiireellistä hoitoa varten. Se helpottaisi nykyisten yhteispäivystysten ruuhkia.

Sosiaalipäivystysten roolia on samalla tarkoitus vahvistaa yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Pienemmistä yksiköistä kuten aluesairaaloista lakkautettaisiin joitakin toimintoja.

Husin toimitusjohtaja Aki Lindén tulkitsee, että jako kahden päivystävien sairaaloiden ryhmän välillä voi käytännössä olla vähäinen.

”Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Vaasassa on jatkossakin lähes sama päivystys kuin Rovaniemellä ja Lappeenrannassa”, Lindén sanoo.

Sen sijaan pienimmissä sairaaloissa kuten Kemissä ja Savonlinnassa päivystys voi olla hyvin suppeaa.

Tarkempi tehtävien jako jääkin mietittäväksi alueittain kunkin sosiaali- ja terveydenhuollon erityisvastuualueen sisällä. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) on lähettänyt asiasta kirjeen sairaanhoitopiirien johtajille.

”Tämä on palapelin rakentamista, johon tämä pohjaesitys antaa nuotit”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi.

Uudistus pohjustaa sairaaloiden työnjakoa sote-uudistuksen jälkeen.

Lindénin mukaan lakiesitys ei suoraan tarkoita muutoksia Husin alueen nykyisiin päivystyksiin. Leikkaustoiminnan jatkuminen pienimmissä sairaaloissa Raaseporissa, Lohjalla ja Porvoossa jää sairaanhoitopiirin omien ratkaisujen varaan.

Esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voisi jatkossa myöntää poikkeusluvan joillekin ympärivuorokautisille päivystystoiminnoille ja akuuttilääketieteen päivystykselle, jos erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit sitä perustellusti esittävät.

Tämä koskisi esimerkiksi synnytyksiä. Synnytyssairaaloita on nyt 28, eikä kaikissa täyty potilasturvallisuuden vähimmäisraja, tuhat synnytystä vuodessa.

Porvoon sairaalassa on noin 900 synnytystä vuodessa, ja synnytyksiä on jatkettu poikkeusluvalla. Jatko jää nyt sairaanhoitopiirin omaan harkintaan, Lindén päättelee. Hän itse kannattaa synnytysten siirtoa Porvoosta Helsinkiin.

Synnytyssairaaloilta vaaditaan jatkossa kuitenkin kirurgista päivystystä, hätäleikkauspäivystys ei riitä, Voipio-Pulkki sanoo. Kirurginen päivystys vaatii täyden leikkaussalivalmiuden, eikä sen ylläpito ole järkevää pelkästään synnytyksiä varten.

Uudistus tehdään, jotta sairaalaverkko vastaisi paremmin muuttuneisiin tarpeisiin. Tavoite on myös turvata osaava hoitohenkilöstö eri puolille maata.

Tarkoitus on erityisesti vahvistaa 12 laajan päivystyksen sairaalan voimavaroja. Kirurgisten toimenpiteiden laatu on sitä parempi mitä enemmän leikkaava henkilöstö pääsee niitä tekemään.

OIKAISU 23.5. Kartassa on virhe. Lahti ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri kuuluvat Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen (erva), eivät Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat