Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Rikesakkojen korotus syksyllä vähensi hurjastelua

Valvontakameroihin jää kiinni aiempaa vähemmän autoilijoita ja ylinopeudet ovat lievempiä.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Tällä hetkellä teiden varsilla on valvontakameroita kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten.
Tällä hetkellä teiden varsilla on valvontakameroita kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

Rikesakkojen summat kaksinkertaistuivat

 Poliisi antaa huomautuksen 3–7 kilometrin ylinopeudesta. 8–20 kilometrin ylinopeudesta tulee rikesakko ja yli 20 kilometrin ylinopeudesta päiväsakkoja ja rangaistusvaatimus.

 Jos autoilija ajaa tiellä, jonka nopeusrajoitus on 60 kilometriä tai vähemmän, alle 15 kilometrin ylinopeudesta tulee 170 euron rikesakko. 16–20 kilometrin ylinopeudesta saa 200 euron rikesasakon.

 Jos autoilija ajaa alueella, jonka nopeusrajoitus on yli 60 kilometriä tunnissa, enintään 15 kilometrin ylinopeudesta tulee 140 euron rikesakko. 16-20 kilometrin ylinopeudesta rikesakon suuruus on 200 euroa.

 Ennen viime syksyn korotusta enintään 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella rikesakot olivat 85 euroa ja 115 euroa. Yli 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella rikesakot olivat 70 euroa ja 100 euroa.

Viime syksyinen rikesakkojen roima korotus on laskenut ajonopeuksia maanteillä. Näin voi päätellä poliisin automaattisen nopeusvalvonnan tuottamista tilastoista.

Syksyn jälkeen poliisin automaattisessa nopeusvalvonnassa on jäänyt kiinni selvästi vähemmän ylinopeustapauksia. Vielä viime vuoden alkupuolella maanteiden varsilla olevat valvontakamerat välähtivät noin 1,5 prosentille ohiajavista autoista. Nyt välähtämisprosentti on laskenut noin yhteen prosenttiin.

”Muutos tuntuu pieneltä, mutta on tosi merkittävä. Harvoin näkee näin suuria muutoksia näin lyhyessä ajassa”, sanoo Poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Nyt myös aiempaa useamman autoilijan ylinopeus on ollut sen verran lievää, että hän on selvinnyt rikesakon sijaan huomautuksella.

Viime syksynä rikesakkojen summat kaksinkertaistuivat. Pastersteinin mukaan oli jo odotettavissa, että voimakas korotus laskisi nopeuksia.

”Jos iso käsi käy lompakolla, se vaikuttaa enemmän kuin että sieltä viedään vain muutama euro”, hän sanoo.

Jos poliisi olisi pitänyt tolppien kameramäärän ennallaan, ylinopeuksien määrä olisi vähentynyt jopa 220 000 tapauksella. Poliisin liikenneturvakeskus on kuitenkin lisännyt kameroiden määrää tolpissa, jotta se pääsee vuoden 2016 tavoitteeseensa eli 440 000 kiinni jääneeseen ylinopeustapaukseen.

Tällä hetkellä teiden varsilla on valvontakameroita kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten.

”Tämä on tavallaan positiivinen kierre”, Pasterstein sanoo.

”Kun kameroiden määrää lisätään, ylinopeudesta kiinnijäämisriski nousee. Jos ihmiset haluavat välttää kiinnijäämistä, he joutuvat vähentää nopeuksiaan. Kun he laskevat nopeuksiaan, liikenneturvallisuus paranee.”

Automaattivalvonnan mukaan ylinopeudet ovat lieventyneet syksystä. Aiempaa useampi kuljettaja selviää sakkojen sijaan huomautuksella.

Esimerkiksi tammikuussa 2015 ylinopeustapauksista noin 45 prosentille annettiin huomautus. Tämän vuoden helmikuussa huomautuksella selvisi jo noin 58 prosenttia kuljettajista.

Sakkorangaistukset ovat pian kovenemassa nykyisestä. Eduskunnassa etenee hallituksen esitys, jolla ollaan korottamassa kaikkia rahamääräisiä seuraamuksia.

Esityksessä päiväsakon määrä ollaan nostamassa noin kaksinkertaiseksi nykyisestä. Yhteisösakkoja ollaan korottamassa noin kolminkertaiseksi ja rikesakkoja 25 prosenttia.

Esitys on nyt eduskunnan lakivaliokunnan käsiteltävänä. Uudistukset yritetään saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Hallituksen tavoitteena on saada vuosittain sakkotuloja 53–56 miljoonaa euroa nykyistä enemmän. Asiasta heräsi keskustelu, kun perustuslakivaliokunta huomautti, että sakkojen korotuksen perusteeksi ei riitä valtion talouden parantaminen. Nyt esityksen on lisätty kriminaalipoliittisia perusteluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat