Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Saksan yhdistävä jättimäinen datakaapeli on valmis – ja se on ”kyberturvallinen”

Suomen ja Saksan yhdistävä tietoliikennekaapeli C-Lion1 on valmis käytettäväksi. Avajaisia vietettiin Helsingissä ja Frankfurtissa torstaina.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen ja Saksan yhdistävän tietoliikennekaapelin lasku alkoi Santahaminan varuskunta-alueella Helsingissä viime lokakuussa.
Suomen ja Saksan yhdistävän tietoliikennekaapelin lasku alkoi Santahaminan varuskunta-alueella Helsingissä viime lokakuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Tällainen kaapeli on

 Kaapelin pituus on 1172 kilometriä.

 Kaapelin sisällä kulkee kahdeksan optista kuituparia. Niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 144 terabittiä sekunnissa.

 Vuonna 2014 yksi kuitupari olisi riittänyt yksinään koko Suomen dataliikenteen kattamiseen.

 Kaapelin laskeminen aloitettiin Santahaminasta 12.10.2015 ja Saksan rantautumispisteeseen Rostockiin yhteys valmistui 12.1.2016.

 Kaapeli on haudattu noin metrin syvyyteen.

Suomen ja Saksan yhdistävä jättimäinen tietoliikennekaapeli on valmis käytettäväksi.

”Uskon, että tämä tekee Suomen saksalaiselle teollisuudelle kiinnostavammaksi”, sanoo ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok).

Toivakan mukaan Suomi elää ulkomaankaupasta, ja kaapeli liittää Venäjän Keski-Eurooppaan. ”Sekä Suomi että Saksa kuuluvat Euroopan kymmeneen korkeimmin digitalisoituneen maahan.”

Toivakka puhui kaapelin Suomen-pään avajaisissa Yleisradion hallintoneuvoston tiloissa torstaina iltapäivällä. Samaan aikaan Saksan Frankfurtissa järjestettiin myös avajaistilaisuus. Frankfurtissa esiintynyt Saksan parlamentaarinen valtiosihteeri ja talous- ja energiaministerin avustaja Brigitte Zypries painotti, että uusi kaapeliyhteys on tärkeä paitsi suomalaisille ja saksalaisille yrityksille, myös Euroopalle.

Suoran datakaapelin vetäminen on ollut valtiojohtoinen hanke. Sen taustalla on Suomen valtion yhtiö Cinia. Valtio on sijoittanut noin sata miljoonaa euroa maksavaan yhteyteen suoraan 20 miljoonaa euroa.

Yhteensä noin 20 miljoonaa euroa ovat sijoittaneet myös eläkeyhtiö Ilmarinen ja pankkikonserni OP sekä saksalainen datakeskusyhtiö Hertzner Online, jolla on kaksi datakeskusta Saksassa. Hertzner rakennuttaa parhaillaan datakeskusta Mäntsälän ja Vantaan rajalle.

C-Lion 1 -nimistä kaapelia käyttäviä asiakkaita ovat ainakin TeliaSonera ja venäläinen teleoperaattori Avelacom.

Venäjälle Suomi on tietoliikenteen välityksessä tärkeä maa. Syynä on että Venäjän ja Länsi-Euroopan yhdistävät runkokaapelit kulkevat Suomen ja sodassa olevan Ukrainan halki. Niinpä venäläistä liikennettä voi olla odotettavissa kaapeliin enemmänkin.

Tilaisuudessa puhuneen Cinian toimitusjohtajan Ari-Jussi Knaapilan mukaan kaapeliprojektin valmistuminen on ”vasta ensimmäinen askel”. Yksi tulevaisuuden mahdollisuus on Koillisväylän kautta Aasiaan suunniteltu Arctic Connect - kaapeli. Hankkeet ovat tärkeitä esimerkiksi siksi, että kansainvälisten pörssien toiminnassa millisekuntienkin viive tietoliikenteessä voi olla merkittävä.

Valtavan tietoliikennemääränsä johdosta merenalaiset tietoliikennekaapelit kiinnostavat myös niitä, joille niiden sisältö ei välttämättä kuulu. Tietovuotaja Edward Snowdenin aineistoista on käynyt ilmi, että sekä Yhdysvaltojen että Britannian signaalitiedustelut NSA ja GCHQ ovat teknisesti siepanneet valtavat määrät merikaapelien tietoliikennettä. Asiasta kertoo esimerkiksi brittilehti Guardian.

Cinia kertoo tiedotteessaan, että uusi datakaapeli on ”kyberturvallinen”. Liiketoimintayksikön johtaja Taneli Vuorinen täsmentää, että turvallisuus on kokonaisuus. Kyberturvallisuus on osa sitä.

”Turvallisuus on huomioitu kaapelin suunnittelussa alusta alkaen. Aktiivisten laitteiden ja solmupisteiden osalta tulee tietysti enemmän asioita huomioitavaksi: esimerkiksi fyysinen turvallisuus ja verkossa kaapeliin liittyvien laitteiden hallinta”, Vuorinen sanoo.

Alla oleva grafiikka vuodelta 2014 kertoo tarkemmin, millainen kaapeli on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat