Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n Palola hautasi toiveet 1,7 miljoonan palkansaajan jättiliitosta

Valmisteilla oleva 1,7 miljoonan palkansaajan uusi keskusjärjestö ei toteudu, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. ”Itselleni tämä on tosi karvas pettymys”, Palola sanoo.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valmisteilla oleva 1,7 miljoonan palkansaajan uusi keskusjärjestö ei toteudu, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. 49 STTK:n ja SAK:n liittoa on valmistellut uuden jättiliiton perustamista puolentoista vuoden ajan, mutta kevään mittaan monet STTK:n liitot jättäytyivät hankkeesta sivuun.

”Tiedossani on, että irtautujia tulee vielä lisää”, Palola totesi torstaina STTK:n edustajiston kokouksessa.

”Vaikka jotkut liitot vielä pohtivat suhdettaan uuteen keskusjärjestöön, se ei synny ainakaan alkuperäisessä aikataulussa ja laajuudessa.”

Hänen mukaansa näyttää siltä, että Suomessa toimii jatkossakin kolme palkansaajien keskusjärjestöä. Palola itse on tukenut jättiliiton synnyttämistä. Hänen mukaansa palkansaajien tiiviimpää yhteistyötä tarvittaisiin.

”Itselleni tämä on tosi karvas pettymys.”

SAK:n suurin jäsenliitto, yksityistä palvelualaa edustava Pam elättää vielä toiveita uuden keskusjärjestön perustamisesta. Pamin valtuusto päätti torstaina yksimielisesti, että liitto pysyy mukana valmistelutyössä. Samalla se kehotti hankkeesta irtaantuneita liittoja harkitsemaan päätöstä vielä uudestaan.

”Vain tiiviimmällä ja yhtenäisemmällä joukolla voimme paremmin edistää meidän palkansaajien toimeentuloa ja elinoloja”, Pamin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso totesi tiedotteessaan.

Palolan mukaan aika ei ollut kypsä jättiliittohankkeelle. Puolentoista vuoden aikana tapahtui muutoksia, jotka vaikuttivat valmisteluun. Epävarmuus taloudessa lisääntyi, Elinkeinoelämän keskusliitto päätti, ettei se tulevaisuudessa tee keskitettyjä palkkaratkaisuja ja neuvottelut kilpailukykysopimuksesta venyivät.

Liitot ovat asettaneet jättiliitolle erilaisia odotuksia. Monet hankkeesta irtaantuneet STTK:n liitot ovat perustelleet päätöstään myös sillä, ettei niillä ollut takeita siitä, että Uusi keskusjärjestö todella olisi puoluepoliittisesti sitoutumaton, kuten tavoitteena oli.

Toisaalta jättiliitosta pois jättäytynyt kuljetusalaa edustava AKT perusteli päätöstään huolellaan siitä, ettei jättiliitto riittävästi puolustaisi palkansaajan asemaa. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen puolusti myös puoluepoliittisia kytköksiä.

”On erittäin tärkeää, että myös tulevaisuudessa olemme erottamaton osa poliittista työväenliikettä, emmekä yritä peitellä sitä. Reilusti ja avoimesti tunnustamme yhteiskunnallista väriä sekä tiedostamme, ketkä aidosti edustavat suomalaista palkansaajaa vaikkapa eduskunnassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat