Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Monet sijoitetut lapset jäävät vaille tarvitsemaansa apua ajoissa

Esimerkiksi terapiasta, päihdehoidosta ja tukiperheistä on pulaa.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
THL:n julkaiseman tutkimuksen mukaan valtaosa kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ei ole saanut kaikkea tarvitsemaansa apua ennen sijoitusta.
THL:n julkaiseman tutkimuksen mukaan valtaosa kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ei ole saanut kaikkea tarvitsemaansa apua ennen sijoitusta. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

THL:n julkaisema tuore tutkimusraportti arvioi, että valtaosa kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ei ole saanut kaikkea tarvitsemaansa apua ennen sijoitusta.

Lapsista peräti 85 prosenttia on jäänyt vaille jotain palvelua, jonka hänen asioitaan hoitanut sosiaalityöntekijä on arvioinut hyödylliseksi. Pulaa on esimerkiksi tukihenkilöistä ja -perheistä, vertaisryhmistä, perheterapiasta, yksilöterapiasta ja päihdehoidosta.

Viidellätoista prosentilla syy on lapsen tai tämän perheen kieltäytyminen avusta. Tämä liittyy erityisesti lapselle tai nuorelle tarjottuun yksilölliseen terapiaan, hänen vanhemmilleen tarjottuun päihdehoitoon tai psykiatriseen hoitoon tai koko perheen kuntoutukseen.

Tutkimuksessa on käyty läpi 410 sijoitetun lapsen tapausta eri puolilta Suomea marraskuusta 2014 toukokuuhun 2015. Lasten tarvitsemia palveluita ovat arvioineet heidän asioitaan hoitaneet sosiaalityöntekijät. Lähes kaikissa tapauksissa tarjolla on ollut kuitenkin jotain apua: tyypillisimmin koulusta ja sen oppilashuollosta, puolella perhetyöstä, joka kolmannen kohdalla jotain taloudellista tukea.

Erikoistutkija Tarja Heino sanoo, että tutkimustuloksessa on jotain hyvääkin. Sijoitukseen pitäisi turvautua vasta, kun muita keinoja ei ole käytettävissä, näin näyttäisi käyvänkin. Toisaalta luvut kertovat myös leikkauksista, jonoista palveluihin ja siitä, että ihmiset eivät löydä juuri heille sopivaa auttajaa.

”Kyllä tämä kertoo sekä siitä, että palvelut eivät riitä eivätkä ihmiset kohtaa oikeita ammattilaisia”, Heino arvioi.

Toinen sosiaalityöntekijöiden esiin nostama keskeinen asia on kiire. Haastatellut arvioivat, että lapsen tapaamiseen on aivan liian vähän aikaa. Työtekijät vaihtuvat myös usein, sijoitetuista 65 prosentilla vastuusosiaalityöntekijä on vaihtunut vuoden sisällä.

Samoista ongelmista ovat puhuneet julkisuudessa esimerkiksi Vantaan ja Helsingin lastensuojelun työntekijät. Heino sanoo, että luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa. Sosiaalityöntekijät kokevat suurta turhautumista ja huolta lapsista, kun asiakkaita on monin paikoin kohtuuttoman paljon yhtä työntekijää kohden. Aika ja rauha olisivat erityisen tärkeitä lapsella tai nuorella, jonka elämässä muutenkin tapahtuu isoja mullistuksia hirveällä vauhdilla.

”Lapsen näkökulmasta hänelle esitetään muutenkin valtavan paljon vaatimuksia, ja sitten hänen pitäisi myös kiinnittyä uusiin ihmisiin jatkuvasti.”

”Tässä puhutaan nyt kuitenkin nimenomaan perheistä, joissa on paljon sisäisiä ristiriitoja. On esimerkiksi vakavia riitoja huoltajuudesta tai väkivaltaa”, Heino sanoo.

Tutkimus osoittaa myös jälleen kerran, että huono-osaisuus kasautuu ja siirtyy sukupolvelta toiselle herkästi. Esimerkiksi joka neljäs alle kouluikäisenä sijoitetun lapsen äiti on itse eläkkeellä tai pitkäaikaissairas, liki joka viides työtön.

Lastensuojelun kuormittunut tilanne on noussut viime vuosina useasti esiin. 8-vuotiaan helsinkiläistytön kuolema sai aikaan lakimuutoksen: uusi sosiaalihuoltolaki pakottaa kunnat tarjoamaan keveitä avopalveluita helpommin ennen lastensuojelun raskaita toimia kuten sijoitusta. Avopalvelut tulevat sekä euroina että inhimillisesti halvemmaksi.

Erot kuntien välillä ovat yhä suuria.

Heino arvelee, että suunta on oikea. Ei kuitenkaan riitä, että järjestelmää kehitetään yleisellä tasolla, kun lasten ja nuorten ongelmat ovat niin moninaisia. Pitää miettiä entistä tarkemmin, mikä helpottaisi juuri tietyn perheen tai lapsen ongelmia – siis rakentaa järjestelmästä tarpeeksi joustava. Tutkimustakin tarvitaan lisää samasta asiasta, Heino arvioi.

”On hyvä, että perheitä tuetaan alusta lähtien. Esimerkiksi vertaistuella on suuri merkitys.”

”Mutta kun ongelmat pitkittyvät ja perheellä on isomman avun tarve, juuri sen perheen ja lapsen ongelmista pitää ottaa kunnon ote ympäri”, Heino muotoilee.

Alle kouluikäisten sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat viime vuonna vähentyneet hieman. Sen sijaan teini-ikäisten sijoitukset kasvavat edelleen.

Raportti Lasten kodin ulkopuolelle sijoittamisen syyt, taustat, palvelut ja kustannukset on osa kolmiosaista tutkimussarjaa. Heinon lisäksi tutkimusta ovat tehneet Sylvia Hyry, Salla Ikäheimo, Mikko Kuronen ja Rika Rajala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat