Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset haluavat asuttaa koko maan – mutta eri syystä kuin pääministeri Sipilä

Pääministerin ajatus hajauttamisesta kilpailuetuna saa kansalaisilta vaimean vastaanoton. Suomalaiset haluavat asua koko maassa, mutta eivät rahan takia.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Pudasjärvellä K-kauppaa pitävä Tommi Niskanen uskoo, että koko Suomi pysyy asuttuna. ”Pohjois-Suomen asukasluku lähtee nousuun, kun oikein pitkälle tulevaisuuteen katsotaan”, hän arvelee.
Pudasjärvellä K-kauppaa pitävä Tommi Niskanen uskoo, että koko Suomi pysyy asuttuna. ”Pohjois-Suomen asukasluku lähtee nousuun, kun oikein pitkälle tulevaisuuteen katsotaan”, hän arvelee. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Näin tutkittiin

 Tutkimusta varten haastateltiin 1 096:ta ihmistä 6.–10.5. 2016

 Tutkimus edustaa Suomen 15–79 vuotta täyttänyttä väestöä ilman Ahvenanmaata.

 TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Valtaosa suomalaisista pitäisi koko maan asuttuna. HS:n gallupin mukaan 65 prosenttia suomalaisista säilyttäisi maakunnatkin elinvoimaisina, vaikka siitä syntyisi kustannuksia veronmaksajille. Vain 28 prosenttia vastustaa ajatusta. Kyselyn toteutti TNS Gallup.

Harva kuitenkaan allekirjoittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) väitettä siitä, että Suomi voisi parantaa taloustilannettaan hajauttamalla asutusta ja yritystoimintaa. Sipilä totesi huhtikuussa, että hajauttamisesta voisi tulla kilpailuvaltti.

Hieman alle kolmannes suomalaisista on ainakin osin samaa mieltä Sipilän kanssa. 37 prosenttia vastustaa ajatusta. Loput eivät osaa ottaa väitteeseen kantaa. Keskustan kannattajistakin vain niukasti yli puolet on samaa mieltä puolueen puheenjohtajan kanssa.

”Jos olisi kysytty, voisiko Suomi tavoitella kilpailuetua parinkymmenen kaupungin kautta, kyllä-vastauksia olisi todennäköisesti enemmän”, toteaa aluesuunnittelun professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta.

Moision mielestä aluepoliittinen keskustelu on pelkistynyt turhaan pääkaupunkiseudun ja maaseudun taisteluksi.

”Kilpailuetua tavoittelevassa hajauttamisessa tuskin on suurta maaseutu-ulottuvuutta. Kysymys on kaupunkiverkostoista. Suomessahan ei yritetä nytkään pitää koko valtakuntaa asuttuna. Maaseudun reuna-alueet ovat jo pitkään tyhjentyneet.”

Vaasan yliopiston aluetieteen professorin Hannu Katajamäen mielestä hajauttavaa aluepolitiikkaa demonisoidaan ymmärtämättä, mistä on kyse.

”Joku saattaa ajatella, että hajauttamalla siirretään nykyisiä toimintoja kaupungeista muualle. Hajautetussa kilpailuedussa on kyse siitä, että Suomen maantieteen potentiaali hyödynnetään maksimaalisesti. Se ei tarkoita syrjäseutujen pitämistä väkisin asuttuna.”

Yrittäjät olivat ainoa ammattiryhmä, jossa Sipilän mietteet hajauttamisen kilpailueduista keräsivät enemmän tukea kuin vastustusta. Yrittäjistä lähes puolet kannattivat ajatukseen.

”Muutamiin alueisiin keskittyminen tarkoittaisi, että monien paikkojen vahvuudet jäisivät hyödyntämättä. Yrittäjät ymmärtävät tämän”, Katajamäki arvioi.

Yrittäjät kannattivat myös innokkaasti koko Suomen pitämistä asuttuna. Vain eläkeläiset tukivat ehdotusta enemmän.

Koko Suomen asuttaminen saa kaikilta kansanryhmiltä yllättävän vankan tuen. Suomen ympäristökeskuksen mukaan noin 70 prosenttia suomalaisista asuu kaupunkialueilla, jotka kattavat vain viitisen prosenttia Suomen pinta-alasta.

Katajamäki selittää tulosta laajalla kaupungin käsitteellä.

”Urbanisointia liioitellaan Suomessa. Moni kokee asuvansa maaseutumaisessa paikallisyhteisössä, vaikka se luokitellaankin kaupungiksi. On selvää, että he kannattavat kotiseutunsa säilyttämistä.”

Gallup-tulos saattaa hänen mukaansa kertoa myös solidaarisuudesta maanviljelijöitä kohtaan.

Vastaajien ikä, kotipaikkakunta ja puoluekanta näkyvät selvästi suomalaisten aluepoliittisissa mielipiteissä. Mitä vanhempi vastaaja on, sen todennäköisemmin hän kannattaa hajauttamista.

Eniten koko Suomen asuttamista kannattavat itä- ja pohjoissuomalaiset. Myös Uudellamaalla yli puolet tukee hajauttavaa aluepolitiikkaa.

Ylivoimaisesti innokkaimmin Suomen laajaa asuttamista tukevat keskustalaiset 89 prosentilla. Perussuomalaisten kannattajakunta on samoilla linjoilla hallituskumppanin kanssa 72 prosentin osuudella.

Nihkeimmin koko maan kehittämiseen suhtautuvat vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat, mutta heistäkin liki puolet kannattaa hajauttamista.

Kaksi kauppiasta kertoo, millaista on pitää kauppaa vilkkaassa Helsingissä ja pienellä Pudasjärvellä
Anne Saarinen, Helsinki

Työvoima: ”Työntekijöitä saa helposti pääkaupunkiseudulla. Avasimme kaupan kaksi kuukautta sitten, ja meille tuli satoja hakemuksia.”

Mika Ranta / HS
Anne Saarinen ja hänen miehensä Pasi Saarinen avasivat Helsingin Töölöön kaksi kuukautta sitten K-supermarket Kasarmin.
Anne Saarinen ja hänen miehensä Pasi Saarinen avasivat Helsingin Töölöön kaksi kuukautta sitten K-supermarket Kasarmin.

Ostovoima: ”Töölön alueella ostovoimaa riittää. Asiakkaamme tykkäävät laadukkaista tuotteista. Keskiostos on arkena 20 euron paikkeilla ja viikonloppuna yli 30 euroa.”

Asiakasmäärät: ”Lähtötaso oli odotetusti hyvä, ja joka viikko asiakasmäärät kasvavat.”

Hittituotteet: ”Viime viikolla hedelmät ja vihannekset toivat 18 prosenttia kokonaismyynnistä. Mansikka ja pensasmustikka myyvät nyt hyvin. Myös kuorittu ananas ja yrtit ovat suosittuja.”

Kilpailutilanne: ”Lähellä on pieniä lähikauppoja, mutta isompia pitää etsiä kauempaa. Kilometrin säteellä asuu 9 600 perhettä.”

Markkinointi: ”Ketjumarkkinoinnin ohella mainostamme itse lehdissä. Kaupparakennuksen ulkopuolella emme voi juuri mainostaa, koska vanha kasarmi on suojelukohde. Tieto kaupasta kulkee suusta suuhun.”

Tulevaisuus: ”Myynti kasvaa tulevina vuosina. Ulkoilijat ja viereisen sataman veneilijät kasvattavat kesällä asiakasmääriä. Aasialaisia turisteja käy meillä paljon. Pitäisi hankkia kuivattua poronlihaa ja muumimukeja.”

Yrittäjyys: ”Raskasta se on, mutta samalla myös tosi antoisaa. Aloittaessamme olimme puolisoni Pasin kanssa Suomen nuorin kauppiaspari. Siitä on melkein 30 vuotta.”

Aluepolitiikka: ”Olisihan se hullunkurista, jos koko Suomi tungettaisiin etelään. Suomelle on rikkaus, että muuallakin asuu ihmisiä. Meillä on ollut kauppoja Tampereella, Ikaalisissa, Nokialla, Vantaalla ja Helsingissä.”

Tommi Niskanen, Pudasjärvi

Työvoima: ”Kaupan tehtäviin valmiita työntekijöitä ei ole niinkään saatavissa, mutta meillä on paljon hyviä ihmisiä, joista on helppo kouluttaa osaavaa henkilökuntaa. Pudasjärveläiset ovat sitoutuneita työhönsä.”

Pudasjärven K-kauppias Tommi Niskanen odottaa jo kesää. ”Se on meidän tärkein sesonki.”
Pudasjärven K-kauppias Tommi Niskanen odottaa jo kesää. ”Se on meidän tärkein sesonki.”

Ostovoima: ”Kesää odotellaan – se on meidän tärkein sesonki. Asiakkaista 20–25 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia ja isoin osa heistä mökkiläisiä.”

Asiakasmäärät: ”Pudasjärvi on muuttotappiokunta, mutta aika vakiona asiakasmäärä on pysynyt. Matkailu paikkaa asiakasvirtaa.”

Hittituotteet: ”Paikallisia leipomotuotteita saattaa mennä isoja määriä, kun synnyinjuurillaan käymässä olevat vievät niitä mukanaan. Raakaa lihaa myydään vähemmän, koska monet metsästävät itse ja käyttävät paikallista poroa.”

Kilpailutilanne: ”Ruokakauppoja on Pudasjärven keskustassa neljä, joista me olemme markkinajohtaja. Toisaalta kilpailemme myös oululaisten kauppojen kanssa mökkiläisten ruokaostoksista.”

Markkinointi: ”Käytössä ovat lehti- ja tv-mainonta sekä Facebook ja Snapchat. Järjestämme myös tapahtumia, kuten lastenkonsertteja ja grillikauden avajaisia.”

Tulevaisuuden näkymät: ”Paikallisen markkinan kehitys on stabiili tai jonkin verran negatiivinen. Kunhan lama taittuu ja turistit alkavat liikkua, se paikkaa tilannetta.”

Yrittäjyys Suomessa: ”Yrittäjän sosiaaliturvaa pitäisi kehittää. Moni aloittaa tyhjän päältä ja ottaa velkaa. Sitten jos tulee terveysongelmia, käy huonosti.”

Aluepolitiikka: ”Uskon, että Suomi pysyy asuttuna ja Pohjois-Suomen asukasluku lähtee nousuun, kun oikein pitkälle tulevaisuuteen katsotaan. Ilmasto muuttuu niin, että Etelä-Suomi on Puolan veroista viljelysaluetta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat