Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienikin ylipaino voi lyhentää elinikää – selvityksessä mukana yli 30 miljoonaa ihmistä

Toivoitko, että muutama liikakilo ei haittaisi? Uusi tutkimus kertoo päinvastaista.

Kotimaa
 
Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva
Pienikin ylipaino voi olla vaaraksi terveydelle.
Pienikin ylipaino voi olla vaaraksi terveydelle. Kuva: Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva

Lievä, vain muutaman kilon ylipaino näyttää sittenkin olevan vaaraksi terveydelle, kertoo poikkeuksellisen suuri tutkimuskatsaus.

Viime vuosina on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan lihavuus kyllä lyhentää elinikää, mutta muutamalla liikakilolla ei olisi vakavia terveysvaikutuksia.

Tuoreen British Medical Journalissa julkaistun jättiselvityksen mukaan tämä ei näytä pitävän paikkansa. Sen mukaan lieväkin ylipaino lisää kuolemanriskiä. Suomessa selvityksestä kertoi ensimmäisenä uutispalvelu Duodecim.

Terveillä ihmisillä, jotka eivät ole koskaan polttaneet, kuolemanriski on katsauksen mukaan alimmillaan silloin, kun painoindeksi on 22–23. Se tarkoittaisi 65 kilon painoa 170-senttisellä ihmisellä.

Niissä tutkimuksissa, joissa seurattiin osallistujia pisimpään, kuolemanriski oli pienin vielä alhaisemmilla painoindekseillä eli arvoilla 20–22. Sekä ylipaino että alipaino nostivat kuolemanriskiä.

Normaalina painoindeksinä pidetään arvoja 18,5–25. Normaalin rajat ovat väljät, sillä ala- ja ylärajan välillä on lähes 20 kilon ero. Painoindeksin käyttöä on silti kritisoitu siitä, että pelkkä painon ja pituuden suhde ei ota huomioon lihasmassan osuutta. Lihakset painavat läskiä enemmän, joten lihaksikkaan ihmisen painoindeksi voi olla korkea, vaikka hänellä ei olisikaan liikaa rasvaa kehossaan.

Katsauksessa käytiin läpi 230 tutkimusta, joihin osallistui yhteensä yli 30 miljoonaa ihmistä. Seurannan aikana heistä kuoli yli 3,7 miljoonaa.

Tutkimus oli poikkeuksellisen suuri ja siksi sitä voi pitää monia muita tutkimuksia luotettavampana. Tämän tutkimuskatsauksen etuihin kuuluu myös se, että siinä otettiin huomioon tupakoinnin vaikutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat