Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukeltaja vei esineitä vanhalta hylyltä – oikeus antoi Suomen ensimmäisen langettavan hylkyvarkaustuomion

Varkaus tapahtui meren pohjassa Porvoon edustalla.

Kotimaa
 
Christian Westerback / HS
Kalbådagrundin majakka.
Kalbådagrundin majakka. Kuva: Christian Westerback / HS

Helsingin hovioikeus tuomitsi perjantaina sukeltajan varkaudesta hylyllä Porvoon edustalla. Suomalaismies sai rangaistukseksi 50 päiväsakkoa.

Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen langettava tuomio, joka on annettu sukeltajalle hylkyvarkaudesta. Syyte varkaudesta oli hylätty viime kesäkuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Hovioikeuden mukaan sukeltaja varasti vuonna 2011 hylyltä neljällä eri sukelluskerralla aluksesta teekuppeja, pulloja, lautasia, marja-astioita ja lasitavaraa.

Alus oli uponnut Porvoon edustalle Kallbådagrundin läheisyyteen yli sata vuotta sitten. Hylyn esineet kuuluvat muinaismuistolain perusteella valtiolle.

Sukeltaja kiisti syyllistyneensä varkauteen. Hän kertoi ottaneensa hylyltä kaksi kuppia ja lautasen palasen tietämättä, että kyse on suojellusta hylystä.

Tuomion mukaan sukeltajan täytyi tietää tai ainakin pitää varsin todennäköisenä, että alus oli uponnut yli sata vuotta sitten ja siten muinaismuistolain perusteella suojeltu.

Hovioikeus määräsi miehen menettämään valtiolle 6 600 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Poliisi pääsi aikoinaan varkaustapauksen jäljille sukeltaja Jussi Kaasisen ja toimittaja Ari Heinilän omin päin tekemän selvitystyön avulla. He alkoivat selvittää hylkyvarkauksia, kun poliisi näytti olevan voimaton niiden tutkinnassa.

”Haastattelimme paljon erilaisia ihmisiä. Moni antoi tietoja ja auttoi meitä. Saimme myös nimettömiä vihjeitä, kun tieto selvitystyöstämme alkoi levitä. Tietyt nimet nousivat tätä kautta esiin”, Kaasinen kertoi Helsingin Sanomille lokakuussa 2014.

Kaksikko luovutti saamansa tiedot poliisille.

Aiemmassa käräjäoikeuden käsittelyssä oli syytteessä nyt tuomitun miehen lisäksi kolme muutakin 30–40-vuotiasta sukeltajaa. Käräjäoikeus hylkäsi kaikkien syytteet.

Syytetyt ovat toimineet sukelluskouluttajina ja järjestäneet sukellusmatkoja. Osa heistä on Suomen sukelluspiireissä hyvin tunnettuja ja arvostettuja.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen vain yhden syytetyn tuomiosta. Muiden vapauttavat tuomiot saivat lainvoiman käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat