Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt vastustavat suunnitelmia tuoda vahvat alkoholijuomat kauppoihin – ”Kansanterveys on unohtunut kokonaan”

A-klinikkasäätiö, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto sekä Ensi- ja turvakotien liitto uskovat alkoholihaittojen kasvavan tuntuvasti.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Lakiuudistus toisi kauppoihin enintään 5,5 prosentin vahvuiset oluet.
Lakiuudistus toisi kauppoihin enintään 5,5 prosentin vahvuiset oluet. Kuva: Seppo Solmela

Päihdetyötä ja lastensuojelua tekevät järjestöt ovat pettyneitä suunnitelmiin alkoholilain muuttamisesta.

Muutos toisi kauppoihin, kioskeihin ja huoltamoihin 5,5 prosentin vahvuiset alkoholijuomat. Raja on nykyisin 4,7 prosenttia.

A-klinikkasäätiön mukaan suunnitelma on epäonnistunut ja kasvattaa alkoholihaittoja tuntuvasti.

”Kansanterveys on unohtunut kokonaan hallituspuolueiden alkoholipolitiikan linjauksista”, säätiö toteaa tiedotteessaan. Sen mukaan vahvojen oluiden tulo laajempaan myyntiin entistä halvempina kasvattaisi alkoholin kokonaiskulutusta.

A-klinikkasäätiö on huolissaan myös niin sanotuista limuviinoista, koska ne vetoavat nuoriin.

”Maissa, joissa näitä tuotteita on ollut helposti saatavilla, myös alaikäisten alkoholinkäytöstä on syntynyt ongelmia.”

Säätiön mukaan hallituksen pitäisi nyt arvioida erityisen huolellisesti suunnitelmien vaikutukset.

”Erityisesti tulisi ennakoida kansanterveyteen sekä lapsiin, nuoriin ja perheiden hyvinvointiin aiheutuvat kasvavan alkoholinkulutuksen vaikutukset sekä esityksen yhteisöoikeudellinen hyväksyttävyys”, tiedotteessa vaaditaan.

”Lisäksi hallituksen tulisi esittää, miten se aikoo turvata riittävän päihdekuntoutuksen saatavuuden koko maassa alkoholinkulutuksen ja alkoholihaittojen kasvaessa.”

Pettymyksensä ilmaisee myös Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.

”Linjaus on täsmälleen päinvastainen kuin alkoholipolitiikan tutkijat ja terveyssektori ovat esittäneet”, sanoo verkoston puheenjohtaja Olavi Kaukonen tiedotteessa.

”Valmistustaparajoituksista luopuminen oli yllätys myös siksi, että linjaus lyö korville hallituksen omaa lastensuojelun kärkihanketta. Limuviinojen saatavuuden lisäämisessä unohtui kokonaan tärkeänä pidetty lasten ja nuorten suojelu.”

Ehkäisevän päihdetyön verkosto uskoo väkevien oluiden kulutuksen siirtyvän ravintoloista kotiin, siis päinvastoin kuin tähänastiset tavoitteet. Verkosto vaatii A-klinikkasäätiön tavoin hallitusta arvioimaan vaikutukset uudelleen ja kehottaa lisäksi ohjaamaan kasvavan alkoholiveron tuotosta prosentin päihdehaittojen torjuntaan ja korjaamiseen.

Ensi- ja turvakotien liitto on erityisen huolestunut raskaana olevista naisista ja sellaisista lapsiperheistä, joissa vauvan vanhemmat käyttävät runsaasti päihteitä.

”Jo tällä hetkellä 6 prosenttia odottavista äideistä on päihderiippuvaisia. Alkoholin helpompi saatavuus lisää näiden äitien määrää”, sanoo Pidä kiinni -hoitojärjestelmän kehittämispäällikkö Maarit Andersson liiton tiedotteessa.

Liitto kertoo, että päihteet vaarantavat vuosittain 3 600–6 000 sikiön kehityksen ja joka vuosi syntyy vähintään 600 alkoholin vaurioittamaa lasta. Nuorten naisten päihteidenkäyttö on viime vuosina lisääntynyt koulutuksesta ja työllisyydestä riippumatta.

Ensi- ja turvakotien liitto on lisäksi huolissaan limuviinojen helpomman saatavuuden vaikutuksesta alaikäisten alkoholinkäyttöön.

”Tunnusomaista on, että päihdekuntoutukseen hakeutuneilla odottavilla äideillä päihteiden käyttö on alkanut hyvin nuorena”, Andersson kertoo.

Vaikutusten arvioinnin lisäksi liitto vaatii hallitusta pohtimaan, miten riittävä päihdekuntoutus toteutetaan, kun haitat kasvavat. Samalla muistutetaan, ettei odottavien äitien ja vauvaperheiden päihdekuntoutukseen erikoistuneelle valtakunnalliselle hoitojärjestelmälle ole varmistettu pysyvää rahoitusta.

Järjestöjen lisäksi suunnitelmia moittii sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd).

”Hallituksen esitys alkoholilainsäädännön uudistamiseksi on ristiriitainen, sillä se ei toteuta alkuperäistä tavoitetta alkoholin aiheuttamien haittojen ja yhteiskunnalle aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi”, Haatainen arvioi tiedotteessa. Myös hän mainitsee limuviinojen riskit ja sen, ettei uudistus auta ohjaamaan ihmisten alkoholinkulutusta ravintoloihin.

Haatainen haluaa muistuttaa, että tähänastisella alkoholipolitiikalla on ollut merkittävä vaikutus kulutuksen vähenemiseen. Hänkin vaatii vaikutusten arviointia.

”Lasten ja nuorten alkoholinkäyttö on edelleen vakava yhteiskunnallinen ongelma, eikä sen ratkaisemista pidä vaarantaa ideologisin perustein.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat