Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kysely: Valtaosa pyöräillyt usein humalassa – ”Eihän pikkukaljoissa kävelyvauhtia jopoileva vaaraa aiheuta”

Moni vastaaja kertoi ymmärtävänsä humalassa pyöräilyn riskit. Tankojuoppoudesta rankaisemista ei silti kannateta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Moni kyselyyn vastannut kertoo ymmärtävänsä humalassa pyöräilyn riskit.
Moni kyselyyn vastannut kertoo ymmärtävänsä humalassa pyöräilyn riskit. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Yli 20 prosenttia kuolleista humalassa

 Joka viides onnettomuudessa kuollut polkupyöräilijä oli onnettomuushetkellä humalassa. Viime vuonna kuoli yhdeksän humalaista pyöräilijää.

 Onnettomuustutkintalautakunnat ovat tutkineet 118:ta kuolemaan johtanutta polkupyöräonnettomuutta, jotka tapahtuivat vuosina 2011–2015. Niistä 26:ssa pyöräilijä oli humalassa.

 Tankojuoppo voi syyllistyä liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla. Se on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Pelkkä tankojuoppous ei riitä, vaan pyöräilijän on aiheutettava konkreettista vaaraa vaikkapa törmäämällä jalankulkijaan.

Lähes 70 prosenttia HS-kyselyyn vastanneista kertoo pyöräilleensä useita kertoja humalassa. Verkkokyselyyn vastanneita ihmisiä oli perjantaiaamuun mennessä 995. Vain 21 prosenttia vastanneista ilmoittaa, ettei ole koskaan pyöräillyt humalassa.

Humalassa pyöräilevät korostavat usein vastuullisuuttaan. Yksi vastaajista kertoo pyöräilevänsä kesällä hiljaisella esikaupunkialueella tutulla reitillä, eikä missään nimessä esimerkiksi Helsingin keskustassa. Toinen vastaaja korostaa pyöräilevänsä rauhallisesti kaukana vilkkaana liikennöidyistä reiteistä.

”Kun tietää omat rajat, pyörällä on hiprakassakin kotiin päässyt. Liiallisessa pöhönässä suosiolla talutan”, eräs vastaaja kirjoittaa.

Muutama vastaaja mainitsee myös kustannukset. Pyörä on halpa vaihtoehto esimerkiksi taksiin verrattuna.

”Useimmiten erilaisiin opiskelijarientoihin lähdemme kavereideni kanssa pyörällä”, vastaaja kertoo.

HS-kyselyyn vastanneet kertoivat tankojuoppoudesta nimettömästi.

Kyselytulosten perusteella tankojuoppous näyttää olevan yleisempää kuin on oletettu. Liikenneturva kyseli vuonna 2012 tankojuoppouden yleisyyttä. Yli 30 prosenttia vastanneista kertoi itse pyöräilleensä humalassa. Yli 40 prosenttia vastanneista piti humalassa pyöräilyä hyväksyttävänä.

Moni kyselyyn vastannut kertoo ymmärtävänsä humalassa pyöräilyn riskit.

”Pyöräilen humalassa, koska olen tyhmä ja itsetuhoinen, enkä jaksa taluttaa pyörää baarista kotiin”, kirjoittaa yksi vastanneista.

Yksi vastaaja kertoo pyöräilleensä humalassa nuorempana.

”Eli tyhmempänä, ennen kuin tajusin sen olevan vaarallista.”

Kyselyyn vastanneista noin kolmasosa on ajanut pyörällä kolarin. Heistä humalassa oli noin kolmannes. Vastaustulos on yhdensuuntainen Pohjois-Kymen sairaalan erikoissairaanhoidossa tehdyn tutkimuksen kanssa. Siellä hoidetuista yli 200 pyöräilijästä 31 prosenttia oli hoitoon tullessaan humalassa.

Verkkokyselyyn vastanneet kertoivat onnettomuustilanteista. Yksi vastaaja kertoo pyöräilevänsä kesällä pitkin ojia kostean illan jälkeen.

”Ilman kypärää olisi ollut kallon palat tiellä kypärän pehmikkeiden sijaan.”

Toinen kuvailee kohtaamistansa betoniporsaan kanssa.

”Tulin kotiin bileistä ystävän luota jumalattomassa soosissa polkien. Törmäsin betoniporsaaseen ja lensin tangon yli. Olotilasta johtuen lentäminen on todellisuudessa saattanut olla valuen kaatumista, joten selvisin pienillä ruhjeilla. Polkupyörää ei välttämättä kannata ajaa humalassa, mutten näe sitä yhtä suurena uhkana kuin rattijuoppoutta. Pyörällä on huomattavasti vaikeampi törmäillä muihin ihmisiin.”

Yli 70 prosenttia vastanneista ei halua tehdä tankojuoppoudesta rangaistavaa.

”Tankojuoppous vähentää rattijuoppoutta. Ehkä parempi näin, jos Suomessa dokaamisen määrä on vakio.”

”Olen sitä mieltä, että nykylainsäädäntö on hyvä, koska eihän pikkukaljoissa kävelyvauhtia jopoileva juuri vaaraa aiheuta, toisin kuin reikä päässä täysillä polkeva. Eihän humalassa oleminen muutenkaan ole itsessään rangaistavaa, vaikka jotkut siinä tilassa riehuvatkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat