Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi karkottaa vähävaraisen saksalaisperheen – perusteena rasite sosiaaliturva­järjestelmälle

Perhe on elänyt vuodesta 2011 lähtien sosiaalitukien varassa Suomessa.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Ensimmäisessä asuinkunnassaan perhe sai toimeentulotukea vuoden aikana yhteensä noin 20 000 euroa ja toisessa kunnassa kahden vuoden aikana noin 15 000 euroa.
Ensimmäisessä asuinkunnassaan perhe sai toimeentulotukea vuoden aikana yhteensä noin 20 000 euroa ja toisessa kunnassa kahden vuoden aikana noin 15 000 euroa. Kuva: Martti Kainulainen

Suomi voi karkottaa saksalaisperheen vuosia jatkuneen sosiaalitukien varassa elämisen vuoksi. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan perheen vanhemmat ovat rasittaneet Suomen sosiaaliturvajärjestelmää kohtuuttomasti.

Maahanmuuttovirasto antoi perheen vanhemmille karkotuspäätökset tammikuussa 2013. He valittivat niistä ensin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen ja sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Molemmat tuomioistuimet hylkäsivät valitukset. KHO antoi perjantaina asiasta vuosikirjapäätöksen, joka toimii ennakkoratkaisuna vastaavanlaisissa tapauksissa tulevaisuudessa.

Saksalaisperhe muutti Britanniasta Suomeen vuonna 2011. Perheen vanhemmat ovat eläneet Suomessa noin kahden kuukauden jaksoa lukuun ottamatta sosiaalitukien varassa.

Toinen vanhemmista ilmoitti viranomaisille maahantulon syyksi työskentelyn ja investoinnin Suomessa. Hän aloitti työt kokkina toukokuussa 2011 mutta jäi sairauslomalle vajaan kahden kuukauden kuluttua eikä jatkanut enää työskentelyä.

Kokin aviopuoliso puolestaan rekisteröityi Suomessa perheenjäsenenä. Aviopuoliso on ollut kesäkuusta 2011 lähtien työttömänä työnhakijana.

Ensimmäisessä asuinkunnassaan perhe sai toimeentulotukea vuoden aikana yhteensä noin 20 000 euroa ja toisessa kunnassa kahden vuoden aikana noin 15 000 euroa. KHO:n ratkaisusta ei ilmene myöhempien vuosien tukisummia.

Lisäksi Kansaneläkelaitos on maksanut perheelle vuodesta 2011 lähtien asumislisää, sairauspäiväetuutta, kuntoutusrahaa ja työttömyysturvaetuutta.

Jotta EU-kansalainen voisi tällaisessa tilanteessa oleskella toisessa jäsenmaassa yli kolme kuukautta, hänen pitäisi työskennellä, toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana tai opiskella.

EU-kansalainen voidaan karkottaa, jos nämä ehdot eivät täyty ja lisäksi hän rasittaa kohtuuttomasti sosiaalihuoltojärjestelmää.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan saksalaisperheen vanhempien tapauksessa laissa määritellyt perusteet karkotukselle täyttyvät.

KHO huomioi tapauksen kokonaisharkinnassa myös sen, että vaikka karkotuspäätökset koskevat vain vanhempia, niin ne vaikuttavat myös perheen lapsiin. Lasten voi olettaa sopeutuvan elämään Saksassa, tuomioistuin arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat