Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheenjohtajakisaan lähtenyt Petteri Orpo: ”Kokoomus ei tiedä, mikä on sen suunta”

Orpo on nyt ennakkosuosikki kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi, mutta eduskuntaryhmältä saatu tuki ei vielä kerro lopputulosta.

Kotimaa
 
Petteri Orpo: Kokoomuksen politiikka ei nauti kansalaisten suosiota
Petteri Orpo: Kokoomuksen politiikka ei nauti kansalaisten suosiota
Sisäministeri Petteri Orpo sanoo HSTV:n Studio Kulmapöydässä, että kokoomuksen vetovoima on "vasemmistoliiton tasolla". Orpo pyrkii kokoomuksen puheenjohtajaksi, ja haluaa nostattaa selkeällä visiolla puolueen arvostusta kansalaisten silmissä.
Kuka?

Petteri Orpo

 Syntynyt Köyliössä 3. marraskuuta 1969. Asuu Turussa. Vaimo ja kaksi lasta.

 Aloitti opinnot Turun yliopistossa 1990. Valmistui valtiotieteiden maisteriksi 2012.

 Vuonna 2002 kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän erityisavustajaksi. Kansanedustaja vuodesta 2007, ministerinä kesästä 2014. Nyt sisäministeri.

 Ilmoitti 4. toukokuuta lähtevänsä kokoomuksen puheenjohtajakisaan.

”En halua sanoa, että kokoomus tekee kokoomuslaisinta politiikkaa koskaan. Leikkaaminen ei ole meille itseisarvo.”

Tämä on tiukin kannanotto, jonka kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva sisäministeri Petteri Orpo sanoo tunnin kestävässä HS-haastattelussa Sanomatalossa torstaiaamuna.

Se on piikki istuvaa puheenjohtajaa Alexander Stubbia kohtaan, joka on sanonut Juha Sipilän (kesk) hallituksen tekevän kokoomuslaisinta politiikkaa koskaan.

Keskiviikkoiltana Orpo ja hänen vastaehdokkaansa, nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja kansanedustaja Elina Lepomäki olivat yhdessä Ylen tentattavina.

Twitter-viesteissä ja Facebook-virrassa moni kommentoija tuntui pitävän puheenjohtajaehdokkaiden kohtaamista eri tavoin vaivaannuttavana ja politiikasta vieraannuttavana – kädenlämpöisenä.

Orpon ja Stubbin kampanjatavoitteissa kerrotaan palavasta halusta panostaa erityisesti Suomen tulevaisuuteen ja nopeaan muutokseen.

Molempien tavoitteena on entistä pehmeämpi ja välittävämpi keskustaoikeistolainen puolue, joka välittää lajitovereista, vannoo koulutuksen ja sivistyksen nimiin, kuuntelee kentän ääntä ja luo ohessa puolueelle selkeän vision ja vahvan johtajuuden.

Mutta konkretiaa tai takataskussa olevia henkilövaihdoksia ei kerrota ääneen.

Kun Petteri Orpolle sanoo hänen ja Stubbin välisen kisailun tuovan mieleen japanilaisen naamioteatterin, jossa toistetaan rituaaleja eikä henkilöitä naamioiden takana nähdä, Orpo näyttää yllättyneeltä.

”Näitkö eilisen tv-väittelyn?” hän kysyy. ”Siinä oli enemmän jännitettä ja skabaa kuin aiemmin.”

Petteri Orpon kampanja lähtee siitä, että kokoomuksen asiat ”eivät ole nyt hyvin”.

Myös kansanedustajien enemmistön epäluottamus Stubbia kohtaan kertoo kampanjan mukaan osaltaan johtajuuden ongelmista.

”Puolue ei tiedä, mikä on sen suunta, ja tämä on [Jyrki] Kataisen jälkeisen ajan erityinen linja”, Orpo aloittaa.

Sen jälkeen hän muistuttaa tottuneesti viime aikoina toistamaansa havaintoa Suomenmaa-lehden tutkimuksesta, jonka ”kokoomuksen vetovoima on vasemmistoliiton tasolla”.

Lääkkeeksi Orpo tarjoaa puolueen linjan kirkastamista, tavoitteiden ja pitkän aikavälin linjan selkeää kertomista.

Myös hallituksen päätöksistä ja kokoomuksen eriävistä kannoista niissä tulisi Orpon mukaan kertoa selkeämmin.

Orpo puhuu pitkään keskiluokan pelastamisesta, eli työmarkkinoiden joustavuuden ja työttömyys- ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistamistarpeesta yksinyrittäjyyden yleistyessä. Hän sanoo kaipaavansa ennemmin paljon pieniä tekoja kuin mammuttiratkaisuja.

Puhetapa ja äänen väri kuulostavat Jyrki Kataiselta.

Orpolla on pragmaattinen toverisuhde Stubbin edelliskerran haastajaan, nykyiseen Euroopan investointipankin varapääjohtajaan Jan Vapaavuoreen, jolle Orpo lupasi tukensa viime puheenjohtajakierroksella.

Vaikka Orpo kieltäytyy puhumasta haluamistaan ministereistä henkilöiden nimillä, Vapaavuoren mainitseminen ministerikandidaattina tuottaa tällaista puhetta:

”Jos, kun tulen valituksi puheenjohtajaksi, niin noin kovan nimen saaminen olisi hyvä asia, ja totta kai Jannella on selkeästi annettavaa. Hän on itse sanonut että [varapääjohtajuus] on määräaikainen pesti.”

Orpo lisää, että Vapaavuori olisi ”ehdottomasti, koska tahansa pääseekin, vahvistus joukkueeseen”.

Hän tähdentää, että haluaa käydä ensin puheenjohtajakisan ja sen jälkeen miettiä, millä miehityksellä toimitaan, ilman että nimityksistä on tehty kauppoja.

Orpo on ylpeä siitä, että on ammattipoliitikko: ”Näin tätä pitää pelata”

”Asiat ovat vain sellaisia. Kokonaisuus on niin kompleksinen, että tällaisten asioiden laukominen voi johtaa mahdottomiin tilanteisiin. Ei niin vain voi toimia.”

Näin Petteri Orpo vastaa, kun häneltä tivaa, eikö politikan uskottavuudelle tekisi hyvää, jos puoluejohtajaehdokkaat puhuisivat avoimesti toistensa heikkouksista, tulevista henkilövalinnoista ja esimerkiksi siitä, kenen etuja he haluaisivat leikata.

Orpo käy läpi poliitikon uraansa siitä, kun hän vuonna 1990 aloitti poliittisen toimintansa ensin Köyliössä ja sitten opiskelijapoliitikkona Turussa. Vuoden 1994 kesäkuusta lähtien hän on ollut poliitikkona työsuhteessa yhtäjaksoisesti ilman päivänkään taukoa, lukuun ottamatta väliin mahtuvaa kahta vuotta yrityspalvelun johtajana.

Tuo kokemus on opettanut Orpolle, että poliitikko ei voi sanoa suoraan ”töykeästi” mitä ajattelee.

”Strategisissa kysymyksissä ja henkilövalinnoissa on niin, että ennen kuin kaikki on kiinni, kaikki on auki”, Orpo selittää.

”Olen ammattipoliitikko ja ylpeä siitä. Politiikka on oma lajinsa. Tunnen hyvin yhteiskunnan. Näin tätä pitää pelata.”

”Jossain asioissa kerron oikein mielelläni kantani, mutta aina pitää olla neuvotteluvaraa. Yksin harvoin saa päättää.”

Petteri Orpo lähtee ennakkosuosikkina 10.–12. kesäkuuta Lappeenrannan puoluekokouksessa järjestettävään puheenjohtajakisaan. Hänellä on omien sanojensa mukaan ”parisenkymmentä” kokoomuslaista kansanedustajaa tukenaan.

Stubb arvioi keskiviikkoiltana saaneensa tukijoikseen tähän mennessä kuusi kansanedustajaa.

Valinnan tekevät kuitenkin 800–850 kokousedustajaa. Orpon avustajat ovat laskeskelleet, että heillä olisi nyt puoluekokousenemmistö jo takanaan, mutta tilanne voi lähiviikkoina muuttua.

Orpo on asemoinut itsensä ehdokkaaksi, josta kokoomus saa pitkän linjan ammattipoliitikon, joka tulee hyvin toimeen muiden puolueiden kanssa ja joka on määrätietoinen mutta keskusteleva.

Stubbin työtapoja Orpo ei mielellään moiti. Kritiikki täytyy löytää tällaisten lauseiden sisältä: ”Alex on siis erilainen ja poikkeuksellinen hahmo politiikan maailmassa kansansuosioineen. Sen verran täytyy sanoa, että kyllä Alex töitä tekee ja paljon.”

Jonne Heinonen / HS
Petteri Orpo oli edellisessä hallituksessa maa- ja metsätalousministeri. Nyt hän toimii sisäministerinä.
Petteri Orpo oli edellisessä hallituksessa maa- ja metsätalousministeri. Nyt hän toimii sisäministerinä.
Petteri Orpon mukaan kokoomuksen asiat eivät ole nyt hyvin. Hän on huolissaan puolueen kadonneesta vetovoimasta.
Petteri Orpon mukaan kokoomuksen asiat eivät ole nyt hyvin. Hän on huolissaan puolueen kadonneesta vetovoimasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat