Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wallenbergien teollisuussuku myy taas Gripeniä Suomeen – ”Olisi hienoa, jos Suomi haluaisi olla mukana”

Edellisellä kerralla 1990-luvun alussa ruotsalaiset pelasivat todella kovaa peliä ja uhkaisivat Suomea sijoitustensa vetämisellä pois, jos konekauppoja ei synny.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg uuden Gripen-hävittäjän esittelytilaisuudessa Linköpingissä Ruotsissa keskiviikkona.
Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg uuden Gripen-hävittäjän esittelytilaisuudessa Linköpingissä Ruotsissa keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Ruotsi kauppaa Suomelle uutta hävittäjää

 Suomi on etsimässä Ilmavoimien Hornet-hävittäjille seuraajaa.

 Ruotsalainen puolustusvälinevalmistaja Saab esitteli keskiviikkona uuden version Gripen-hävittäjästään.

 Saab aikoo osallistua tulevaan tarjouskilpailuun vuonna 2018.

Linköping

Ruotsalaisen puolustusteollisuusyhtiö Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg suhtautuu myönteisesti Ruotsin ja Suomen teolliseen yhteistyöhön, jos Suomi valitsisi Saab Gripenin seuraavaksi hävittäjäkseen.

”Olemme vielä varhaisessa vaiheessa, mutta haluan korostaa, että olemme olleet läheisessä teollisessa kumppanuudessa Suomen kanssa pitkän aikaa”, Wallenberg sanoi keskiviikkona HS:lle.

Wallenberg osallistui Linköpingissä järjestettyyn uuden Saab Gripen E -hävittäjän ensiesittelyyn.

Saab on myynyt Brasiliaan 36 uutta Gripeniä, ja teknologian siirto on viety kaupassa erittäin pitkälle. Wallenbergin mukaan Saabin periaatteena on aloittaa keskustelut asiakasmaan kanssa teollisesta yhteistyöstä. Wallenberg sanoo, että se on osoittautunut menestykseksi.

”Meillä on yhteishankkeita Stora Ensossa ja Wärtsilässä. Meillä on ollut hyvin, hyvin pitkä yhteistyö aiemmin Saab-auton aikoina ja silloin, kun Suomen ilmavoimat lensivät Draken-hävittäjillä.”

Suomi osti 1970- ja 1980-luvuilla viitisenkymmentä Draken-hävittäjää Saabilta. Valmet kokosi tuolloin osan koneista Hallissa. Lisäksi Suomi vuokrasi koulutuskäyttöön Ruotsin ilmavoimien Drakeneita, jotka myöhemmin ostettiin Suomelle.

Ruotsalaisille oli vuonna 1992 valtava pettymys, kun Suomi ei ostanut Gripeneitä.

Suomen silloinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r) paljasti myöhemmin, että Wallenberg-talousimperiumin silloinen vahva mies Peter Wallenberg oli uhannut Rehnille, että Wallenbergit vetävät talousimperiuminsa sijoitukset pois Suomesta, jos Suomi ei osta Ruotsista.

Wallenbergin uhkaus suututti Rehnin ja silloisen tasavallan presidentin Mauno Koiviston.

Marcus Wallenberg ei halua ottaa vielä kantaa siihen, voitaisiinko Gripeneitä jopa valmistaa Suomessa.

”Minun on vaikea sanoa vielä tarkasti, koska yritämme räätälöidä koneen kunkin maan tarpeiden mukaan. Tiedän, että Suomen ilmailuteollisuus tekee jo tiettyjä asioita, mutta meidän pitää ymmärtää paremmin, kuinka voimme tarjota Suomelle sopivan ratkaisun.”

Suomen puolustusteollisuuden edustajia oli keskiviikkona Linköpingissä mukana, kun Saab esitteli uuden Gripen E:n. Onko Suomen teollisuuden kanssa jo aloitettu keskustelut?

”Ei ole, koska on liian aikaista. Mielestäni Suomi on vasta miettimässä, mikä olisi seuraava askel. On vielä liian aikaista ymmärtää, mitkä Suomen vaatimukset voisivat olla.”

Wallenberg on selvästi innoissaan uudistetusta Gripenistä ja on perehtynyt sen yksityiskohtiin.

”Minusta siitä tulee suorituskykyinen lentokone”, Wallenberg sanoi.

”Siirsimme esimerkiksi laskutelineitä, jotta saimme mahtumaan lisää polttoainetta. Kone tarvitsee lisää polttoainetta, koska siinä on isompi moottori ja asiakkaat haluavat pidemmän lentomatkan”, Wallenberg kertoi.

”Se näyttää paljon samalta kuin vanha Gripen. Todellisuudessa se on sisältä täysin uusi lentokone.”

Wallenberg muistutti, kuinka hänen isoisänsä Marcus Wallenberg ja setänsä Peter Wallenberg aikoinaan neuvottelivat ensimmäisen Gripen-version kehittämisestä Ruotsin hallituksen kanssa.

”He korostivat, että kone olisi erittäin hyvä lavetti, mutta parasta olisi suunnitella sen kehitys siten, että elektroniikan, ohjelmiston ja sensorien kapasiteettia voidaan kasvattaa vuosien mittaan. Ja näin on juuri tapahtumassa. Nyt on menossa kolmas Gripen-versio”, Wallenberg sanoi.

”Olisi hienoa, jos Suomi haluaisi olla mukana.”

Aiotko itse mennä uuden Gripenin kyytiin?

”Jos joku antaa minulle tilaisuuden, niin aion. Lensin [edellisellä] D-versiollakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat