Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaispari murskaa esineitä teollisella puristimella, miljoonat katsovat, tulot ”kuukausipalkkatasoa”

Tamperelaiset Lauri ja Anni Vuohensilta pitävät maailman nopeiten kasvavaa Youtube-kanavaa. Siitä saatavilla tuloilla voisi jo jättää normipäivätyöt.

Kotimaa
 
Lauri Vuohensilta ja Anni Vuohensilta ovat tehneet prässivideoistaan bisnestä.
Lauri Vuohensilta ja Anni Vuohensilta ovat tehneet prässivideoistaan bisnestä.

Tampereella murskataan juuri nyt maailmanlaajuisia katsojaennätyksiä:

Tekniikan ylioppilas Lauri Vuohensilta, 29, työskentelee päivät perheensä konepajalla. Iltapuhteena hän vetää vaimonsa Anni Vuohensillan kanssa suosittua Youtube-kanavaa nimeltä Hydraulic Press Channel. Sinne ladatuilla videoilla Vuohensillat murskaavat esineitä hydraulisella prässillä.

Siis jääkiekkoja, golfpalloja, Barbie-nukkeja, kolikoita, kirjoituskoneita, kumiankkoja, pääsiäismunia, legoja. Ihan mitä tahansa mieleen tulee tai mitä katsojat pyytävät.

Vuohensillat perustivat kanavan jo viime syksynä, mutta sen päivittäminen unohtui pian työkiireiltä. Maaliskuun alussa alkoi kasvu, vähän sen jälkeen kun Lauri Vuohensilta sai Instagram-tililleen kyselyitä mainosyhteistyöstä kanavan kanssa.

Oman viehätyksen tuo kulmikkaasti puhuttu englannin kieli, jolla Vuohensilta selostaa kokeitaan.

”Jos tekee sisältöä, mikä ei oo kovin monimutkaista eikä vaadi hirveästi kielitaidolta, minkä takia ei tekisi sitä englanniksi heti, että kaikki muutkin voisivat siitä nauttia?”, pohti Vuohensilta kun haastattelimme häntä maaliskuussa.

Huhtikuun lopussa Hydraulic Press Channel nousi kaikkien aikojen nopeiten kasvavaksi Youtube-kanavaksi.

Tiistaina rikkoutui miljoonan tilaajan haamuraja.

Sen kunniaksi Vuohensilta julkaisi videon, jolla hän kiitteli paitsi katsojia, myös erikseen Reddit-käyttäjiä. Hydraulic Press Channel nousi maailmalla uutiseksi maaliskuussa juuri siksi, että internetin etusivuksi kutsutun sivuston käyttäjä jakoi sen.

Hydraulic Press Channelin ensimmäinen hitti on jo yli 10 miljoonaa kertaa katsottu paperintaitteluvideo:

Siinä Vuohensilta testaa myyttiä, jonka mukaan paperia ei voisi taitella enempää kuin seitsemän kertaa. Seitsemännellä kerralla prässiin menevä A3-paperi pamahtaa ja jäljelle jää paksu levy.

Videon fysiikkaa on pohdittu ulkomaita myöten. Tässä Mediumissa julkaistussa jutussa selitetään, että ratkaisu löytyy Gallivanin teoreemana tunnetusta yhtälöstä.

Pähkinänkuoressa: paperin muodostamat vetysidokset katkeavat hetkellisesti prässin paineessa, jolloin sen muodostaneista selluloosakuiduista tulee eräänlaista selluloosasoppaa. Lopputuote on paperimaisen sijaan kalkkikivimäinen.

Uusin hitti (6,5 miljoonaa katselua) on tämä timantinmurskausvideo:

Amerikkalainen timanttiyritys otti Lauri Vuohensiltaan yhteyttä ja kysyi, voisikohan heidän tuotteensa päästä hydrauliseen prässiin.

”Sanoin, että lähettäkää mahdollisimman iso timantti, kirkkaudella ei ole mitään väliä”, Vuohensilta kertoo.

Posti toikin pian kiven, jonka kokoinen normaalisti myynnissä lähtisi 4 000 dollarilla. Timantti oli niin himmeä, ettei se olisi kelvannut korukäyttöön.

Prässikäyttöön se oli erinomainen.

”So they say that diamonds are forever but how long?”, Vuohensilta selostaa lakonisesti ja käynnistää prässin.Videolla näkyy, miten männän pää liikahtaa sivusuuntaan ja timantti pulverisoituu.

”Yllätti jopa, miten kova timantti oli. Yleensä kovasta aineesta, kuten teräksestä tai lasista, tehdyt tavarat ovat tosi hauraita”, Vuohensilta sanoo.

Vuohensiltojen Youtube-bisnes on lähtenyt niin hyvään kasvuun, että he perustivat sitä varten yrityksen. Nyt raha liikkuu ja videoiden teossa tarvittavat varusteet, kuten tietokoneet ja kamerat, hoituvat HPC Entertainment Oy:n kautta.

”Tää alkaa olla pikku hiljaa päätoimeentulo, on jäänyt muu työ nyt niin vähälle.”

Hydraulic Press Channelin videoiden mainostulot ovat jo yhden ihmisen ”kuukausipalkkatasoa”, kuvailee Vuohensilta. Jos kasvu jatkuu, kanava on viikon päästä Suomen kolmanneksi seuratuin. Edellä ovat enää vain Angry Birdsit ja Duudsonit.

Vuohensilta ei tosin uskalla nuolaista ennen kuin tipahtaa vaan haluaa seurata kehitystä vielä pari kuukautta.

”Ei tässä vielä osaa sanoa, että kannattaako molempien jäädä tekemään tätä päätoimisesti”, Vuohensilta sanoo.

Vuohensillat kokeilevat kanavallaan rohkeasti kaikenlaista.

Hydraulic Press Channelilla on jo oma, ruokaan keskittyvä alagenrensä nimeltä Hydraulic Press kitchen.

Esimerkiksi tällä Fruit salad -nimisellä videolla Vuohensilta murskaa ananaksen, banaanitertun, vesimelonin, kookospähkinän ja lopuksi valmiskermavaahtopurkin – kirsikkana kakun päälle:

Taustalta kuuluu Anni Vuohensillan naurua, aviomieskään ei pysty pitämään pokkaansa vaan kommentoi:

”You don’t need any of that slice & dice shit, just press.”

Ylilyöntejäkin on tullut. Taiteilija Reija Meriläisen suunnittelemat tekoraajat näyttivät puristuessaan niin aidoilta ja rankoilta, että lapsikatsojat säikähtivät. Ongelma ratkesi kun videon alkuun laitettiin varoitus ja se siirrettiin Hydraulic Press Channelin sisarkanavalle, jonne Vuohensillat ovat alkaneet tuottaa erilaista materiaalia ”kulissien takaa”.

Siellä he ovat myös hieman vapautuneet hydraulisen prässin ikeestä.

Löytyy esimerkiksi video, jolla Anni Vuohensilta harrastaa voimannostoa. Se on pariskuntaa yhdistävä laji. Molemmat tähtäävät joulun alla järjestettäviin SM-kilpailuihin – Anni on jo selvittänyt SM-rajankin.

Tulossa on pyöräilyvideoita: jo parina juhannuksena Vuohensillat ovat järjestäneet Alastaron moottoriradalla Ratareisi-nimisen tempauksen, jossa ajetaan ajorataa ympäri 24 tuntia putkeen polkupyörällä, ja se järjestetään myös tänä vuonna.

Fysiikan peruskurssit Tampereen teknillisessä yliopistossa lukenut Lauri Vuohensilta on rakennellut useita erilaisia ”tuhokoneita” hyödyntämällä konepajalta löytyviä koneita, ja tehnyt niistä videoita.

”Vähän tällaista teknologiastuntti-typerä-tyhmyys-tyyppistä materiaalia”, hän toteaa naureskellen.

Vuohensillat rakensivat esimerkiksi auringonvalolla toimivan tuhoamissäteen, joka tehtiin satelliittilautasesta. Kun säteen eteen laittaa tulitikkuaskin, se syttyy tuleen hetkessä.

Seuraavaksi Vuohensilta aikoo rakentaa tyhjiötykin, jolla voi ampua pingispalloja yli äänennopeuden. Hän aikoo myös simuloida erilaisia työtapaturmia prässillä käyttäen apuna lihaskudosta simuloivia irtoraajoja. Hydraulic Press kitchenkin jatkuu.

”Tulossa on kolmen ruokalajin illallinen.”

Fanit odottavat kuitenkin eniten sitä, että Vuohensillat päivittäisivät peruskoneensa seuraavalle tasolle. Se on työn alla.

”Suurin ja tärkein projekti on isomman puristimen teko”, Vuohensilta paljastaa.

Nykyisen prässin puristusvoima on sata tonnia, mutta suunnitelmissa on tuhannen tonnin puristin. Sen hinta on kymmeniä tuhansia euroja.

Vuohensillat tekevät jo yhteistyötä yhden suomalaisen prässivalmistajan kanssa ja nyt haussa on vain muutama yhteistyökumppani lisää.

Siitä tulee tehokkaampi vempele, jossa on paremmat suojaukset ja pyörät, jotta se on vedettävissä ulos pajasta jos puristettava asia syttyisi tuleen. Tai tarvittaessa vietävissä kokonaan pois konepajalta, liveyleisön eteen.

Toki joka puolelta terässuojattuna.

”Käyvä ruohonleikkuri voisi olla mielenkiintoinen puristettava.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat