Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on satoja yli satavuotiaita savusaunoja - saunoja kertoo, miten savusaunasta nautitaan

Reino Heikinheimo lämmittää rantakalliolle rakennettua saunavanhustaan tuntitolkulla. Suomessa on satoja vastaavia yli satavuotiaita savusaunoja.

Kotimaa
 
HS testasi satavuotiaan savusaunan - Hätähousu saa kirvelevät löylyt
HS testasi satavuotiaan savusaunan - Hätähousu saa kirvelevät löylyt
Reino Heikinheimolla on Kustavissa yli satavuotias savusauna. Miksi hän haluaa käyttää saunan lämmittämiseen viisi tuntia? HS kävi testaamassa saunavanhuksen löylyt.

Savusaunan ovella pitäisi aina kumartaa löylyn hengelle. Ei sen takia, että olisi taikauskoinen, vaan sen takia, että muuten lyö päänsä. Oviaukon on oltava matala, ettei lämpö karkaa. Samasta syystä kiukaan reuna on vähintään oven yläreunan tasolla.

Turkulainen Reino Heikinheimo on lämmittänyt satavuotiasta savusaunaansa puolesta päivästä alkaen. Viiden maissa se on löylykunnossa. Pieneen saunaan mahtuu kolme miestä, ehkä neljäskin. Ainoa valonlähde on pieni ikkuna. Syksyllä valoa antavat ikkunan taakse ripustettava myrskylyhty ja nurkassa loistavat kynttilät.

Vesa-Matti Väärä
Löylyhiet pestään kalliolla. Pesuvesi on lämmennyt ulkona olevassa vanhassa kiukaassa.
Löylyhiet pestään kalliolla. Pesuvesi on lämmennyt ulkona olevassa vanhassa kiukaassa.

Heikinheimo huolehtii löylyn heittämisestä. Kiville on valutettava vettä tasaisesti, sillä veden liika keskittäminen viilentää kiviä. Osa kivistä on jo kierrätyksen tarpeessa, sillä lämpö ei enää varaudu niihin entiseen malliin.

”Silloin vien kivet ulos ja heitän ne kalliota vasten. Ne, jotka pysyvät ehjinä, pääsevät takaisin kiukaalle”, Heikinheimo kertoo.

Lämmön varaaminen on savusaunomisessa ehdottoman tärkeää, sillä sauna on kertalämmitteinen. Tuntien urakan jälkeen lämmöt pysyvät sisällä parisen tuntia. Mittari nousee parhaimmillaan 110 asteeseen, mutta parhaat löylyt saa noin 70 asteessa.

Kustavissa sijaitseva sauna valmistui 1900-luvun alussa. Sen rakensi Kaleb, joka asui ensimmäisen talven saunassa samalla, kun hän rakensi päärakennusta. Vanhoissa savusaunoissa on usein maalattia, mutta tässä saunassa lattiana on jääkauden hioma rantakallio.

Saunan ulkokuori uusittiin 1960-luvulla, jolloin pukeutumistila rajattiin erilleen puuvajasta.

Heikinheimon sauna on yksi noin sadasta saunasta, joiden tiedot ovat päätyneet Suomen Saunaseuran tietokantaan. Seura käynnisti Suomen satavuotisjuhlavuoden kynnyksellä hankkeen, jonka aikana pyritään kartoittamaan yli sata vuotta vanhojen saunojen määrää Suomessa.

”Museosaunat ovat erikseen. Meitä kiinnostavat sellaiset saunat, jotka ovat vielä käytössä. On hurjaa, että Suomessa on jopa satoja vanhoja käytössä olevia saunoja. Näin vanhat saunat ovat savusaunoja, joten tulipalon riski on kohtuullisen suuri”, sanoo Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.

Savusaunojen kukoistuskausi alkoi hiipua 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, kun kiukaat vaihtuivat pönttökiukaisiin.

Heikinheimon sauna oli tuhoutua tulipalossa kolmisen vuotta sitten. Heikinheimon poika lämmitti saunaa kalakavereidensa kanssa, kun palokaasut syttyivät liekkiin.

”Onneksi he saivat palon sammumaan, eikä sauna kärsinyt kuin pieniä vahinkoja. Sen jälkeen olen parantanut saunan tuuletusta esimerkiksi asentamalla avattavan ikkunan.”

Hän on myös tehnyt kuvallisen ohjeen saunan lämmittämiseen.

”Mutta yleensä lämmitys jää minun vastuulleni”, mies hymyilee.

Saunaseuran Styrman kertoo, että vanhoja saunoja on ilmoitettu seuralle eri puolilta Suomea Lappia myöten. Keski-Suomi kuitenkin korostuu jonkin verran. Sitä on pidetty perinteisesti saunaseutuna.

”Mitään johtopäätöksiä ei voi vielä vetää saunojen sijainnista, sillä meille on tullut paljon tietoja perinteisillä kirjeillä, joita emme ole ehtineet käydä läpi”, Styrman.

Tietoja vanhoista saunoista voi lähettää Saunaseuralle syyskuu loppuun asti. Helpoin tapa on lähettää tiedot seuran verkkosivuilta.

Styrman kertoo, että vanhimmat käytössä olevat saunat voivat olla 1700-luvun puolelta, mutta iän varmistaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Esimerkiksi vuosiluku hirressä voi viitata vanhempaan rakennukseen, josta hirsi on otettu myöhemmin saunaan.

Osa vanhoista savusaunoista on muutettu vuosikymmenten varrella puu- tai sähkölämmitteisiksi.

”Savusaunan lämmittäminen on koettu liian haastavaksi. On kiva huomata, että savusaunoja rakennetaan vieläkin. Esimerkiksi Hernesaaren Löylyssä on savusauna”, Styrman sanoo.

Savusaunan rakentamisesta kiinnostuneita Styrman neuvoo lukemaan Risto Vuolle-Apialan kirjoittaman Savusaunan kiuas -kirjan.

Suuri osa saunoista on nykyään sähkölämmitteisiä, ja puukiukaita lämmitetään yleensä mökeillä. Puukiukaita on myös esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella rakennetuissa omakotitalojen pihasaunoissa.

Monella on huonoja kokemuksia savusaunoista, joiden löylyt kirvelevät nielua, ja kiukaasta nouseva haju on pistävä.

”Isoissa savusaunoissa kiirehditään liian usein lämmittämisen kanssa. Saunan hyvä tuulettaminen on erittäin tärkeää”, Heikinheimo painottaa.

Savusaunan hiet pestään saunan viereisellä kalliolla. Vesi on lämmennyt ulkona olevassa kiukaassa. Savusauna-aloittelijat joutuvat pesemään selistään seinistä irronneet noet.

Saunominen on myös hiljentymistä. Heikinheimo istuu saunomistauoilla ja saunomisen jälkeen penkillä katsomassa merelle nauttien hiljaisuudesta. Kerran vuosia sitten hiljaisuuden rikkovat avunhuudot. Kaksi humalaista oli joutunut veden varaan, ja Heikinheimo kävi vieraidensa kanssa pelastamassa toisen heistä. Toinen oli uinut rantaan.

”Mies pääsi lämmittelemään saunaan, kun soitimme merivartiostolle. Poliisi kävi noutamassa hänet putkaan.”

Heikinheimo törmäsi mieheen seuraavana päivänä. Tämä ei ollut kiitollinen lämpimästä saunasta, saatikka henkensä pelastamisesta.

”Hän oli vihainen siitä, että poliisi oli napannut hänet.”

Heikinheimolle savusauna antaa ainoat oikeat löylyt.

”90-vuotias tätini on sanonut, että muut saunat ovat pesusaunoja. Tämä on nautintosauna.”

Kiteellä vanha sauna korjattiin perinteisesti

Parikkalassa asuvan Helvi Ahokkaan omistama yli satavuotias sauna kunnostettiin vuonna 2007. Ahokkaan äidin kotitilalla Kiteellä sijaitseva sauna oli päässyt vuosien aikana huonoon kuntoon. Onneksi se valittiin silloisen ympäristökeskuksen Nurkat kuntoon -projektiin. Osa projektia oli perinnerakentamisen kurssi, joten oppilaat kunnostivat saunan perinteitä kunnioittaen.

Helvi Ahokkaan kotialbumi
Kiteellä sijaitseva vanha sauna peruskorjattiin perinteisillä menetelmillä.
Kiteellä sijaitseva vanha sauna peruskorjattiin perinteisillä menetelmillä.

Vanha sauna ei ole aivan alkuperäisessä kunnossa, sillä sen lämmönlähde on nykyään jatkuvalämmitteinen kiuas.

”Tämä oli vielä nuoruudessani savusauna, mutta pönttökiuas tuli jo noin 50 vuotta sitten. Sittemmin se vaihdettiin jatkuvalämmitteiseen”, Ahokas kertoo.

Vanha kotitila on nykyään Ahokkaan kesäasuntona. Lapsuuden saunomisista hän muistaa lauteille kirmanneen lapsikatraan.

”Meitä taisi olla yli kymmenen lasta, jotka kävimme kesäisin saunomassa. Muistan, kun tätini huusi perään, että siellä ei nojata seiniin, ettette tule likaisempana ulos kun olette sinne mennessä”, Ahokas kertoo.

Sauna ja lähes alkuperäisessä muodossa pysynyt pihapiiri ovat tärkeitä Ahokkaan suvulle. Nykyään tila on yhdessäolon paikka. Saunan ylälauteille mahtuu jopa yhdeksän miestä rinnakkain.

Ahokas muistaa myös ajan, jolloin saunan merkitys oli laajempi. Saunassa tehtiin töitä, kuten tehtiin ohrasta talkkunaa. Siellä myös pyykättiin.

”Lakanat huuhdeltiin sitten talvella lammella avannossa.”

Sauna oli muutamalle Ahokkaan serkulle ensimmäinen kosketus tähän maailmaan.

”Minulla on kaksi yli 80-vuotiasta serkkua, jotka syntyivät saunassa”, Ahokas sanoo.

Laihian saunavanhus oli pitkään varastona

Laihialla vietetään tänä vuonna poikkeuksellisia vuosijuhlia. Olli Hietalan omistama savusauna täyttää 190 vuotta. Sauna on ollut Hietalan suvun omistuksessa kaikki nämä vuodet.

”Saunan rakensi vuonna 1826 Juho Kustaanpoika, joka eli 1808–1848. Isoisäni siirsi saunan alkuperäiseltä paikaltaan 1900-luvun alussa viiden kilometrin päähän nykyiseen paikkaansa”, Hietala kertoo.

Olli Hietalan kotialbumi
Laihialainen savusauna täyttää pian 190 vuotta.
Laihialainen savusauna täyttää pian 190 vuotta.

Savusauna jäi vähemmälle käytölle jo vuosikymmeniä sitten. Se oli pitkään varastotilana, kunnes Hietala päätti kunnostaa sen vuonna 2003.

”Jo nuoresta lähtien olin saunassa aina kuin Liisa Ihmemassa. Tämä on tyylipuhdas pohjalainen iso savusauna”, Hietala kuvailee.

Hän purki saunan hirret neljään kasaan, ja osa hirsistä uusittiin. Vanha rakennus muuttui varastosta taas saunaksi.

Sauna on nyt osa paikallista kulttuurihistoriaa.

”Ajattele, että tätä käytettiin saunana yli sata vuotta. Kun sauna oli lämmin, myös lähinaapurit pääsivät käyttämään sitä. Se oli sen ajan sosiaalista toimintaa.”

Sauna olikin läsnä koko elämän ajan. Moni syntyi saunassa, ja viimeinen saunassa käynti oli kuoleman jälkeen. Saunaa käytettiin ruumiin pesemiseen.

”Siellä oli saatavilla lämmintä vettä suhteellisen helposti, ja lämmin pysyi pitkään. Se oli maalaisolosuhteissa paras vaihtoehto.”

Nykyään Hietala pyrkii lämmittämään saunan useita kertoja kesässä. Hän aloittaa lämmittämisen yleensä aamupäivällä. Työtä ei ole hurjan paljon, mutta lämpiävää saunaa pitää valvoa jatkuvasti.

”Pohjalainen sanoisi, että lämmityspäivän valitseminen on korkeammassa kädessä, sillä tuulen suunnalla on vaikutuksensa. Käryt lähtevät nopeammin, jos tuuli puhaltaa lännestä itään”, Hietala sanoo.

Vesa-Matti Väärä
Savusaunan lämpö riittää pariksi löylytunniksi, joten lämmön varaaminen on tärkeää. Löylyvettä ei saa heittää yhteen paikkaan, sillä silloin kivet viilenevät liian nopeasti, opastaa Reino Heikinheimo.
Savusaunan lämpö riittää pariksi löylytunniksi, joten lämmön varaaminen on tärkeää. Löylyvettä ei saa heittää yhteen paikkaan, sillä silloin kivet viilenevät liian nopeasti, opastaa Reino Heikinheimo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat