Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella on Suomen elinvoimaisin keskusta – Helsingin sijoitusta heikentävät useat keskukset ytimen tuntumassa

Pahin keskustoja näivettävä tekijä ovat tyhjät liiketilat. Ne ovat lisääntyneet monissa kaupungeissa.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampere vei isojen kaupunkien voiton tutkimuksessa, jossa selvitetään kaupunkien keskustojen elinvoimaa. Tamperelaisia Hämeenkadulla vuonna 2012.
Tampere vei isojen kaupunkien voiton tutkimuksessa, jossa selvitetään kaupunkien keskustojen elinvoimaa. Tamperelaisia Hämeenkadulla vuonna 2012. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Laskukaava kertoo elinvoiman

  Tutkimuksen laskukaavassa lauantaiyritykset on plussaa, tyhjät liiketilat miinusta ja tämä suhteutetaan asukasmäärään.

  Tiedot kerätään jalkaisin keskustoista ja apuna käytetään sähköistä paikkatietosovellusta.

Tampere. Tampere vei isojen kaupunkien voiton tutkimuksessa, jossa selvitetään kaupunkien keskustojen elinvoimaa. Sen tekee vuosittain Elävät kaupunkikeskustat -yhdistys.

Isoista kaupungeista Turku oli heti perässä, Helsinki jäi jonkin verran taakse. Vaikka Helsingissä on keskustaa enemmän kuin monessa muussa yhteensä, sijoitusta heikentää laskukaavassa iso väestömäärä ja useat alakeskukset ytimen tuntumassa.

Tulokset julkistettiin perjantaina Tampereella kävelykatuviikonlopun avajaisissa.

”Yli sadan tuhannen asukkaan kaupungeista Tampere oli ykkönen. Se voidaan allekirjoittaa aistinvaraisestikin täällä Tampereella. Tyhjiä liiketiloja on kohtuullisen vähän ja täällä näyttää kaupankäynti vireältä”, sanoo tutkimuksen tehnyt keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms.

Tutkimuksessa huomioidaan erityisesti lauantaikaupat eli kaikki kaupat jotka ovat lauantaisin auki, ravintolat sekä tyhjien liiketilojen määrä. Näistä muodostetaan elinvoimaluku, joka suosii varsinkin pieniä kaupunkeja, joissa on tiivis keskusta. Keskustan elinvoimaa taas vähentää varsinkin suurempien kauppojen sijoittuminen kauemmas keskustasta.

Wilhelmsin mukaan johtopäätös on ilmeinen:

”Kaupungit jotka ovat sijoittaneet kauppakeskuksensa keskustarakenteen sisään, ovat pärjänneet keskivertoa paremmin”, hän sanoo.

Joskus tehdään toisinkin. Esimerkiksi hän sanoo Porin, jossa uusi kauppakeskus tuli 700 metrin päähän keskustasta, mikä huononsi ydinalueen vetovoimaa.

Mutta pahin keskustoja näivettävä tekijä ovat tyhjät liiketilat. Tutkimuksessa 17 kaupungin osalta niiden keskimääräksi tuli vajaat kaksitoista prosenttia.

”Esimerkiksi Hyvinkää oli viime vuoden ykkönen, mutta se on romahtanut, koska siellä on tullut vuoden aikana aika paljon tyhjää liiketilaa”, Wilhelms sanoo.

Tyhjyyttä on syntynyt myös varsinkin Lappeenrannassa itäturismin vuoksi sekä isommista kaupungeista Lahdessa ja Jyväskylässä. Sen sijaan hyvin tässä kilpailussa ovat pärjänneet Helsinki, Tampere, Mikkeli ja Seinäjoki, joissa määrät ovat neljän ja seitsemän prosentin paikkeilla.

”Tyhjä liiketila aiheuttaa tyhjiä liiketiloja. Se helposti leviää ja luo ankeutta ympärilleen. Pahoja ovat varsinkin vanhojen kauppakeskusten toiset kerrokset, joista helposti tulee pussinperiä.”

Helsinki erottautui parhaalla kaupan rakenteella: sillä oli vähiten tyhjiä liiketiloja ja sen liiketilat olivat suhteessa eniten lauantaiyritysten käytössä.

Yhdistys muistuttaakin, että helpoin tapa lisätä keskustan elinvoimaa on ottaa käyttöön tyhjät liikehuoneistot – niihin pitää löytää esimerkiksi luovan talouden toimijoita tai antaa ne asuinkäyttöön.

Tutkimuksen lähtökohta on se, että kaupunkirakenteen kestävin malli on elävä keskusta, mikä esimerkiksi kehittää myös joukkoliikennettä.

”Jos merkittävät erikoiskaupan liikkeet sijaitsevat keskustassa, se on omiaan lisäämään elinvoimaa verrattuna siihen, että ne olisivat keskustan ulkopuolella.

Tampere antaa tästä toisenlaisenkin esimerkin. Aikanaan kun Ideapark avattiin alle vartin automatkan päähän Lempäälään, sen pelättiin vievän kauppoja Tampereelta asti.

”Ideapark ei ole tämän kokoista kaupunkia heiluttanut, Lempäälän keskustassa ehkä ollaan toista mieltä”, Wilhelms sanoo.

”Isojen kauppainvestointien kanssa pitää silti olla tarkkana, ettei niitä päästettäisi keskustojen ulkopuolelle.”

Näin tutkimus luonnehtii kaupunkeja

1 Heinola: ”Taivaskattoinen kauppakeskus” pärjäilee Lahden rinnalla. Elinvoima jopa yllättävän hyvää, mutta tyhjiä liiketiloja liikaa.

2 Helsinki: Elinvoima erinomainen, hyvin vähän eli Suomen vähiten tyhjiä liikehuoneistoja. Yleinen taloudellinen tilanne ja kaupan rakennemuutos eivät näytä vaikuttaneen. Korkean kansainvälisen tason kaupunkikeskusta.

3 Hyvinkää: Esimerkillinen kaupunkirakenne. Ykköskauppakeskus sijoitettiin muutama vuosi sitten ytimeen ja kaupungintalo purettiin. Elinvoimaa painaa hieman alaspäin tyhjät tilat.

4 Iisalmi: Tasapainoinen kokonaisuus, jossa kivijalkakaupan perinteiset liikehuoneistot ovat saaneet uutta käyttöä. Kauneusvirheenä ytimen tyhjät tilat.

5 Jyväskylä: Suomen kävelykatupääkaupunki, lajissaan jopa Pohjoismaiden paras. Tiivis keskusta harjun, veden ja rautatien vuoksi. Keskustan reunoilta tyhjenee.

6 Kemi: Yllättäjä. Koko elinkeinoelämä keskittynyt keskustaan, ei alakeskuksia, mikä tuo elinvoimaa. Tyhjät tilat häiritsevät silti, varsinkin ytimessä.

7 Kokkola: Vahva kaupunkikeskusta, suhteessa paljon lauantaikauppoja ja ravintoloita. Vahva suunnitteluhistoria, jossa ei ole päästetty kauppaa kaupunkirakenteen ulkopuolelle.

8 Kouvola: Suunta on ylöspäin, vaikka kuva on alavireinen. Asukasluku kasvanut kuntaliitoksilla, investointi-impulssi on jo alkanut.

9 Lahti: Keskusta tiivistynyt, laidoilla tyhjät tilat lisääntyneet. Kaupalliset alakeskukset haastavat keskustaa. Paljon liikehuoneistoja keskustassa, samoin ravintoloita ulkopuolellakin.

10 Lappeenranta: Muutostila päällä. Suuri kysymys on, palaavatko venäläiset matkailijat keskustaan. Paljon tyhjiä liikehuoneistoja.

11 Mikkeli: Tasapainoinen kokonaisuus ja jopa pienten kaupunkien voittaja. Mikkeli on onnistunut keskustansa uudistamisessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

12 Pori: Keskitason suorittaja, hakee tasapainoa. Lauantailiikkeitä ja ravintoloita riittävästi. Uusi kauppakeskus tuo maakunnallisia asiakkaita.

13 Savonlinna: Liiketilat hieman levällään, nauhamainen ja kapea rakenne vesistön vuoksi. Voi keskittyä lähivuosina keskustan kehittämiseen uuden rinnakkaisväylän valmistuttua.

14 Seinäjoki: Vahva maakuntakeskus kauppoineen ja ravintoloineen, tyhjät tilat vähentyneet. Kuva vielä hieman kauppalamainen ja matala. Kaupunkimaisuuden vahvistaminen lisäisi vetovoimaa.

15 Tampere: Erikoiskauppa pysyy vahvasti keskustassa ja ravintolamaailma on legendaarinen. Saneerattu kauppahalli tuo elinvoimaa. Keskustan asema on suvereeni ja se haastaa jopa Helsingin keskustan. Tyhjiä liiketiloja todella vähän.

16 Tornio-Haaparanta: Kansainvälinen kauppapaikka houkuttelee asiakkaita Norjasta asti. ”På gränsen” -projekti onnistunut. Mittavaa uudisrakentamista.

17 Turku: Elinvoimainen, ydin on tehokas ja tiivis, kaupan rakenne hyvin tasapainossa. Tyhjiä liiketiloja pitäisi vuokrata luovan talouden yrityksille.

Roni Lehti / Lehtikuva
Turku oli aivan voiton vieneen Tampereen kannoilla tutkimuksessa, jossa selvitettiin kaupunkien keskustojen elinvoimaa. Kuvassa ihmisiä Aurajoen rannassa Turussa kesäkuussa 2011.
Turku oli aivan voiton vieneen Tampereen kannoilla tutkimuksessa, jossa selvitettiin kaupunkien keskustojen elinvoimaa. Kuvassa ihmisiä Aurajoen rannassa Turussa kesäkuussa 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat