Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsisataman tehovalvonta paljasti puutteita koirien asiapapereissa ja rokotuksissa

Ulkomailta tuodut lemmikit voivat tuoda Suomeen vakavia tauteja.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Terhi Liimu / HS
Sari Haikka (vas.), Tanja Lähteinen sekä eläinlääkäriopiskelijat Anne Varjo ja Hanne Jokinen tarkastelevat lemmikkieläinpassia.
Sari Haikka (vas.), Tanja Lähteinen sekä eläinlääkäriopiskelijat Anne Varjo ja Hanne Jokinen tarkastelevat lemmikkieläinpassia. Kuva: Terhi Liimu / HS

Helsingin Länsisatamassa suoritettiin perjantaina 20.5. matkustajaliikenteen tehovalvontaa. Ihmisten sijaan tarkastuksen kohteina olivat lemmikit.

Lemmikkieläinten tehovalvonta järjestettiin nyt toista kertaa Helsingissä. Valvonta sijoittui perjantaihin, koska viikonloppuna Suomessa järjestetään kaksi kansainvälistä koiranäyttelyä, Helsingissä ja Haminassa.

Virosta lemmikin kanssa matkustaneet pysäytettiin tullissa, ja eläinlääkäriopiskelijat tarkastivat lemmikkien asiakirjat kahden eläinlääkärin johdolla.

EU:n sisällä liikkuvalla lemmikillä on oltava tunnistemerkintä eli siru tai tatuointi, lemmikkieläinpassi voimassaolevilla raivotautirokotemerkinnöillä ja todistus ekinokokkilääkityksestä. EU:n ulkopuolelta tuleville rajoitukset ovat tiukempia.

Tehovalvonnassa olivat mukana Tulli, Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri, Porvoon kaupungin valvontaeläinlääkäri ja 15 Helsingin yliopiston eläinlääketieteen opiskelijaa.

Päivän aikana tarkistettiin yhteensä kahdeksan lemmikkiä, joista viidellä oli puutteita asiakirjoissa.

Yhden koiran kohdalla puutteet olivat vakavat. Koiralta puuttuivat passi, raivotautirokotus ja ekinokokkilääkitys.

Tehovalvonnan tärkein tehtävä oli lisätä tietoisuutta lemmikkien tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä. Lemmikkien mukana kulkevat taudit ovat hengenvaarallisia ihmiselle.

”Ekinokokkia voi lääkitä, mutta sitä ei voi leikata. Se leviää syöpämäisesti. Raivotauti kun puhkeaa, se on kuolemaan johtava. Siihen ei ole hoitoa”, sanoo valvontalääkäri Tanja Lähteinen.

Jos lemmikillä havaintaan puutteita rokotteissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja lemmikin omistajalle annetaan kolme vaihtoehtoa. Lemmikki joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan.

Perjantaina Länsiterminaaliin saapunut koira, jolta puuttuivat kaikki tarvittavat asiakirjat, joutui eristykseen ja sai palautusmääräyksen.

Raivotaudin kohdalla jo eläinlääkärin epäilys johtaa eläimen lopettamiseen.

”Kun läänineläinlääkäri epäilee raivotautia, se on virallinen eläintautiepäilys, ja silloin päätös lopettamisesta tulee tehdä”, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Lemmikkien kanssa matkustavien määrä on lisääntynyt.

Tulliylitarkastaja Anne Pullisen mukaan Tulli teki viime vuonna noin 80 000 matkustajatarkistusta EU:n ulkopuolelta saapuville, joista noin 17 000 oli koiriin kohdistuvia tarkistuksia. Vakavia tapauksia on harvoin, mutta puutteet asiakirjoissa ovat yleisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat