Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Savonlinnan OKL:n lakkauttaminen vaikuttaa vuokra-asunto­yhteisöihin ja verotuloihin

Pääministeri Juha Sipilän tilaama selvitys Savonlinnan OKL:n lakkauttamisesta on valmistunut. Lakkautus vaikuttaa kielteisesti kaupungin vuokra-asuntoyhteisöihin ja verotuloihin.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Soila Puurtinen / Itä-Savo
Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus kuvattuna 11. huhtikuuta 2016.
Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus kuvattuna 11. huhtikuuta 2016. Kuva: Soila Puurtinen / Itä-Savo

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) tilaama selvitys Savonlinnan Opettajankoulutuslaitoksen (OKL) lakkauttamisen kokonaistaloudellisista vaikutuksista on valmistunut. Pellervon taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan kampuksen toimintojen siirtäminen ei vaikuta juurikaan alueen muuhun työllisyyteen tai kulutuskysyntään. Muutos vaikuttaa kuitenkin kielteisesti vuokra-asuntoyhteisöihin ja verotuloihin, joilla on vaikutusta Savonlinnan kaupungin talouteen.

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti huhtikuussa lakkauttavansa opettajankoulutuksensa Savonlinnan kampuksella. Yliopisto keskittää opettajankoulutuksensa Joensuun kampukselle vuonna 2018.

Savonlinnan kaupunki on vastustanut siirtoa, sillä sen mukaan OKL:n lähtö aiheuttaa aluetaloudellisia ja imagollisia menetyksiä. Kaupungista häviää yli 800 opiskelijaa ja satakunta yliopiston työpaikkaa. Kaupunki arvioi, että alueelta lähtee jopa 300 työpaikkaa ja 2 000 asukasta. Se menettää noin 12 miljoonan euron ostovoiman.

Selvityksen mukaan Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen työntekijöiden tilanne ei ole toivoton, sillä suurimmalle osalle tarjotaan mahdollisuutta siirtyä työn perässä Joensuun kampukselle.

Opiskelijoiden siirtyminen toisaalle vähentää selvityksen mukaan kulutuskysyntää Savonlinnan alueella, mutta opiskelijoiden pienien tulojen vuoksi vaikutukset jäävät selvityksen mukaan kuitenkin pieniksi.

Opiskelijoiden muuttaminen vaikeuttaa kuitenkin vuokra-asuntoyhteisöjen toimintaa. Esimerkiksi Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:n tarjoamien opiskelija-asuntojen käyttö pienenee, ja aiheuttaa yhtiölle taloudellisia vaikeuksia. Myös Savonlinnan kaupungin omistaman vuokra-asuntomarkkinoiden tilanne heikkenee muuttuvien vuokra-asuntomarkkinoiden myötä. Vuokra-asuntoyhteisöjen vaikeudet näkyvät kaupungin taloudessa.

Kaupungin talouteen vaikuttaa vuokra-asuntoyhteisöjen lisäksi kunnallistuloverojen väheneminen. Kampuksen muuton jälkeen veronmaksajia on alueella vähemmän ja työttömiä on enemmän. Myös kiinteistöverotulot pienenevät, sillä kiinteistöjen hinnat laskevat kampuksen siirtymisen myötä.

Selvityksen mukaan kaupungin talous joutuu sopeutumaan uuteen tilanteeseen, ja kaupungin taloudellisen tilanteen parantamiseksi tulisi miettiä ratkaisuja. Suurimmat kielteiset vaikutukset näkyvät lyhyellä aikavälillä. Selvitys perustuu aiempaan tutkimukseen ja tilastotietoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat