Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijan voi palauttaa turvattomaan maahan, josta suomalaisia varoitellaan – tästä ristiriidassa on kyse

Migrin uusi maalinjaus Afganistanista, Irakista ja Somaliasta on herättänyt hämmennystä. Näistä maista tulevien on vaikeampi saada oleskelulupaa Suomessa, mutta ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista maihin.

Kotimaa
 
Goran Tomasevic / Reuters
Nainen käveli kadulla Tuz Khurmatossa, Irakissa. Irakista tulevien on nykyään vaikeampi saada oleskelulupaa Suomessa.
Nainen käveli kadulla Tuz Khurmatossa, Irakissa. Irakista tulevien on nykyään vaikeampi saada oleskelulupaa Suomessa. Kuva: Goran Tomasevic / Reuters

Maahanmuuttoviraston eli Migrin uusi maalinjaus Afganistanista, Irakista ja Somaliasta on herättänyt hämmennystä. Migrin mukaan turvallisuustilanne näissä maissa on parantunut, joten jatkossa näistä maista tulevien on vaikeampi saada oleskelulupaa Suomessa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kuitenkin kehotetaan välttämään matkustamista sekä Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan vaikean turvallisuustilanteen takia.

Mistä tässä ristiriidassa on kyse?

Kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen ulkoministeriöstä kertoo, että Migri ja ulkoministeriö arvioivat kahta täysin eri asiaa.

”Migrin arviot koskevat siellä asuvia tai asuneita ihmisiä, joille kulttuuri on tuttu. He puhuvat alueen kieltä, eivätkä he erotu valtaväestöstä. Meidän matkustustiedotteemme on suunnattu tavallisille suomalaisille matkailijoille, jotka eivät tunne paikallisia olosuhteita ja joihin kohdistuvia turvallisuusriskejä me pyrimme arvioimaan”, Kuparinen kertoo.

Myös ylijohtaja Jaana Vuorio Migristä huomauttaa, että länsimaisiin matkailijoihin kohdistuu toisenlaisia uhkia kuin paikallisiin asukkaisiin.

”Esimerkiksi Mogadishussa somalialainen voi ihan huoleti kuljeskella ympäriinsä, mutta jos minä menisin sinne, minut voitaisiin kidnapata.”

Ulkoministeriö mainitseekin kaikkien kolmen maan matkustustiedotteissa erikseen länsimaisiin matkailijoihin kohdistuvan sieppausuhan.

Migrin Jaana Vuorio kertoo esimerkkinä, että hänen ruotsalaiset kollegansa joutuivat järjestämään mittavat turvatoimet Irakiin suuntautuneella virkamatkallaan.

”Bagdadissa ruotsalaiset joutuivat maksamaan 10 000 dollaria päivässä siitä, että heillä oli panssaroidut ajoneuvot ja aseistetut vartijat.”

Vuorion mukaan Migrin maalinjaus ei tarkoita sitä, että Migri pitäisi Afganistania, Somaliaa ja Irakia turvallisina maina.

”Ne eivät todellakaan ole turvallisia alkuperämaita. Muutos liittyy siihen, että humanitaarisen suojelun kategoria poistui maanantaina”, hän selventää.

Tähän asti Suomessa on voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella, jolloin aseellinen selkkaus, ympäristökatastrofi tai vähäisempikin väkivallan uhka saattoi riittää oleskeluluvan saamiselle. Tätä mahdollisuutta ei enää ole.

”Nyt ei siis enää riitä pelkästään se, että henkilö tulee Bagdadista eikä halua palata sinne. Useimmat irakilaiset esittävätkin henkilökohtaisia syitä, ja näiden uhkien uskottavuutta nyt arvioidaan”, Vuorio toteaa.

Tästä viikosta lähtien suojaa hakevalle voidaan myöntää joko oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella tai turvapaikka.

Turvapaikka myönnetään henkilölle, jota uhkaa vaino esimerkiksi etnisen alkuperän, poliittisen mielipiteen, uskonnon takia.

Toissijainen suojelu liittyy vakavaan haittaan, joka johtuu jostain muusta syystä. Suojaa voi saada tällöin muussakin tilanteessa, jos hallitus ei pysty suojaamaan tai halua suojata, Vuorio määrittelee.

EU:n pakolaisdirektiivin soveltamiskäytännössä puhutaan myös erottelemattomasta väkivallasta, jonka aste on äärimmäisen korkea.

”Tällä hetkellä arvioidaan, että Syyriassa on niin korkea väkivallan aste, että tämä määritelmä täyttyy. Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa taas ei väkivallan aste ole millään alueella niin korkea, että määritelmä täyttyisi. Sieltä tulevilta siis edellytetään, että henkilökohtaisen vainon tai vakavan haitan uhka toteutuu”, Vuorio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat