Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytysosastojen sulkemiset näkyvät matkasynnytysten yleistymisenä – viime vuosina Suomessa synnytetty jopa helikopterissa

Kymmenessä vuodessa sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrä on kaksinkertaistunut.

Kotimaa
 
FinnHEMS
Suomessa on synnytetty jopa helikopteriin. Helikopterisynnytys tapahtui kolme vuotta sitten lääkintäkopterissa matkalla Ranualta Rovaniemellä sijaitsevaan Lapin keskussairaalaan.
Suomessa on synnytetty jopa helikopteriin. Helikopterisynnytys tapahtui kolme vuotta sitten lääkintäkopterissa matkalla Ranualta Rovaniemellä sijaitsevaan Lapin keskussairaalaan. Kuva: FinnHEMS

Tien päällä tai kotipihassa syntyneiden vauvojen määrä on kasvanut entisestään, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotiedoista.

Vuonna 2014 sairaalan ulkopuolella tapahtui yhteensä 173 suunnittelematonta synnytystä, joista 77 matkalla sairaalaan. Vuonna 2013 vastaavat luvut olivat 152 ja 71.

Ennakkotietojen mukaan tapausten määrä on kasvanut myös viime vuonna. Tällöin sairaalan ulkopuolella syntyi yllättäen kolme vauvaa tuhatta synnytystä kohti. Edellisvuonna suhdeluku oli 2,6. Näinä vuosina sattui myös ensimmäinen THL:n tietoon tullut helikopterisynnytys. Silloin oltiin matkalla Lapin keskussairaalaan.

”Kaikkiaan synnytykset vähenivät viime vuonna, mutta matkalla ja sairaalan ulkopuolella tapahtuneiden synnytysten määrä kasvoi. Tämä on selvä trendi, joka jatkuu”, tutkimusprofessori Mika Gissler kertoo.

Kymmenessä vuodessa sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrä on kaksinkertaistunut.

Matkasynnytysten lisääntyminen johtuu Gisslerin mukaan sairaaloiden synnytysosastojen sulkemisesta. Matkasynnytysten määrissä ei ole juuri alueellisia eroja, vaikka Lapissa etäisyydet sairaalaan ovat pisimmät.

Asiantuntijoiden mukaan pitkien etäisyyksien alueilla matkasynnytysriskiin osataan varautua paremmin kuin Etelä-Suomessa, kun äidit menevät odottamaan synnytystä esimerkiksi potilashotelleihin.

Useimmat tien päällä syntyneet vauvat näkevätkin päivänvalon Helsingissä. Myös Vantaa ja Espoo ovat sairaalan ulkopuolella suunnittelematta syntyneiden vauvojen suosimia paikkakuntia. Kun suhteuttaa matkasynnytykset kaikkien synnytysten määrään, kärkeen nousevat pohjoiset pikkupaikkakunnat.

”Se, ettei pääkaupunkiseudulla ehditä sairaalaan, voi olla merkki siitä, että sairaaloissa on sulkuja ja paikat ovat täynnä. Synnyttävälle äidille sanotaan puhelimessa, että älkää tulko vielä. Sitten synnytys käynnistyykin nopeammin kuin kukaan olisi osannut odottaa”, Gissler sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lääkintöneuvoksen Timo Keistisen mukaan pääkaupunkiseudulla matkasynnyttäjien joukossa on melko paljon maahanmuuttajia. Äitiyshuolto ei ole ehkä onnistunut huomioimaan kulttuuri- ja kieliasioita, että kaikki tietäisivät, milloin sairaalaan tulee lähteä.

”Synnytyksen käynnistymisen ennustaminen voi olla ammattilaisillekin vaikeaa. Se on vähän kristallipallojuttu, jota on hankala tehdä varsinkin etänä”, Gissler kuvaa.

Keistisen mukaan sairaaloiden, neuvoloiden ja perheiden pitäisi tehdä laajaa yhteistyötä. Synnytysvalmennuksia on kuitenkin vähennetty, vaikka kaikille ei riitä asian opiskelu esimerkiksi Youtubesta.

Matkasynnytyksiä tapahtuu kymmenen kertaa vähemmän kuin hätäkeisarileikkauksia, Keistinen vertaa. Yleensä matkasynnytykset päättyvät onnellisesti ja niistä tulee perheeseen tarina kerrottavaksi.

”Toisaalta on selvää, että synnytyksissä voi olla ongelmaa, kun ne alkavat äkillisesti. On toki turvallisempaa synnyttää sairaalassa kuin esimerkiksi henkilöauton takapenkillä.”

Matkasynnytyksissä saattaa tulla ongelmia, jos lapsi on ennenaikainen. Vuosina 2000–2013 matkasynnytyksissä kuoli viisi elävänä syntynyttä lasta, joista kaksi oli täysaikaista. Muissa sairaalan ulkopuolisissa synnytyksissä kuoli 24 lasta, joista 11 oli täysaikaista.

Gisslerin mukaan ei ole tutkittu, olisiko kuolema voitu näissä tapauksissa välttää ja oliko sen taustalla muitakin tekijöitä kuin sairaalan ulkopuolella syntyminen.

”Jos sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrä nousee kovasti, se kumoaa sen turvallisuuteen liittyvän vaikutuksen, mikä synnytysten keskittämisellä isompiin sairaaloihin on.”

Onko sinulla kokemusta matkasynnytyksestä? Kerro tarinasi sähköpostilla osoitteeseen suvi.vihavainen@hs.fi.  

Porvoossa varaudutaan matkasynnytyksiin

Porvoon sairaalan synnytysten lopettaminen voi todennäköisesti nostaa matkasynnytysten määrää Uudellamaalla, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi. Pirkanmaalla tehdyn tutkimuksen mukaan riski matkasynnytykseen alkaa nousta silloin, kun sairaalaan on yli 35 kilometriä.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on jo viime vuonna varautunut Porvoon synnytysosaston sulkemiseen antamalla ensihoitajille lisäkoulutusta synnytyksistä, hätätilanteista ja vastasyntyneiden virvoituksesta.

Porvoon sairaanhoitoalueen ensihoitopäällikkö Marco Ehrstén ei kuitenkaan usko, että sairaalan ulkopuolella tapahtuvien synnytysten määrä kasvaa radikaalisti.

”Tärkeintä on, että täällä päin asuvat huolehtivat lähtemisestä Helsinkiin ajoissa. Pelkona on, että matkasynnytyksiä voi tulla, jos äitejä pyydetään odottamaan liian kauan kotona”, hän sanoo.

Se, vaikuttaako tilanne muihin ensihoidon tehtäviin, riippuu Ehrsténin mukaan siitä, mihin synnyttäjiä kuskaillaan.

”Helsingin synnytyssairaalat sijaitsevat helposti suoralla ajoreitillä. Mutta jos tulee ruuhkautumista tai ambulanssi ohjataan kauempana sijaitseviin sairaaloihin, se on poissa valmiudesta ja voi tuottaa tällä alueella tilapäisen tyhjiön.”

Matkasynnytyksiä ei osu kovin usein saman ensihoitajan kohdalle, mutta Ehrsténkin on ollut muutamassa mukana.

”Ne eivät olleet vaikeita synnytyksiä, vaan menivät ihan hyvin. Jos synnytys on komplisoitunut, totta kai ambulanssissa ollaan ongelmissa. Ei siellä ole samoja tiloja ja valmiuksia kuin sairaalassa.”

Jos jo hätäpuhelussa tiedetään, että lapsi on syntymässä nopeasti, ensihoitolääkäri tulee ambulanssiin mukaan.

 

Tausta: Sairaaloilta vaaditaan tuhat synnytystä vuodessa

Synnytyssairaaloiden lakkauttamisen taustalla on STM:n asetus, joka vaatii sairaaloilta vähintään 1 000 synnytystä vuodessa. Parin viime vuoden aikana synnytykset ovat loppuneet Savonlinnassa, Pietarsaaressa ja Salossa.

Myös suunnitelmat Porvoon sairaalan synnytysten siirtämisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin muihin sairaaloihin etenevät.

Poikkeuslupa synnytystoiminnan järjestämiseen Porvoon sairaalassa päättyy tämän vuoden lopussa, eikä Hus ole hakenut STM:ltä jatkolupaa – toisin kuin Mikkelin ja Länsi-Pohjan keskussairaalat. Synnytysten siirtämistä esitetään Husin hallitukselle, joka päättää asiasta kesäkuussa.

Synnytysosaston säilymistä Mikkelin keskussairaalassa auttanee synnytysten loppuminen Savonlinnassa. Samoin Kokkolassa sijaitsevaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalaa tukee Pietarsaaren synnytysosaston lakkautus.

Seuraavaksi liipasimella saattavat asiantuntijoiden mukaan olla Suomen pienin synnytysyksikkö Kemissä ja Oulaskankaan sairaala Oulaisissa. Kajaanin synnytysosastoa ei voine maantieteellisistä syistä lopettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat