Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykiatri: Lievä masennus voi olla hyödyksi – siitä ei kannata pyristellä heti irti

Alakuloinen pessimisti on realistisempi kuin muut, siksi häntä kannattaa kuunnella, kun tehdään uusia suunnitelmia, sanoo psykiatri Juha Lehti.

Kotimaa
 
Johanna Vuonokari / Lehtikuva
Liveä ja lyhytkestoinen masennus voi olla hyödyksi ihmiselle, kertoo psykiatri Juha Lehti.
Liveä ja lyhytkestoinen masennus voi olla hyödyksi ihmiselle, kertoo psykiatri Juha Lehti. Kuva: Johanna Vuonokari / Lehtikuva

Lievä ja lyhytkestoinen masennus voi olla hyödyksi ihmiselle eikä sen aiheuttamasta pahasta olosta kannata pyristellä väkisin irti. Sen sijaan masennus tulisi käyttää hyväksi, jolloin se yleensä poistuu itsestään, sanoo psykiatri Juha Lehti.

Lehden mukaan reagoimme masennukseen usein epätarkoituksenmukaisesti. Koska masentuneena olo on kurja, väsyttää eikä mikään innosta, alakulo on leimattu pelkästään pahaksi ja siitä pyritään eroon mahdollisimman pian.

Lehti ei suosittele tätä.

”Masentuneen kannattaa sen sijaan pysähtyä hetkeksi, sillä alakulo voi auttaa löytämään uusia, entistä parempia keinoja reagoida stressiä aiheuttaviin asioihin”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa vierailevana tutkijana työskentelevä Lehti.

”Usein asioiden märehtiminen on ihan toimiva keino pysähtyä, kunhan ei jää märehtimään viikkokaupalla.”

Lehden kehittämän teorian mukaan lievä masennus on niin sanottu adaptiivinen moodi, joka laukeaa, kun ihmisen normaalisti käyttämät stressinhallintakeinot eivät toimi.

Adaptiivinen moodi pysäyttää ihmisen ja estää normaaleja toimintoja. Näin se ikäänkuin pakottaa etsimään ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen. Juuri siksi se on Lehden mukaan avuksi.

Masennuksen lisäksi samoin toimii esimerkiksi työuupumus. Jos liialliseen työkuormaan reagoi ajoissa uupumalla, voi olla paremmassa asemassa kuin työkaveri, joka sinnittelee viimeiseen asti.

Lehden kehittämä teoria julkaistiin hiljattain Medical Hypotheses -lehdessä. Suomessa siitä kirjoitti ensimmäisenä Lääkärilehti.

Masennuksen välttelyn sijaan Lehti suosittelee masennustaitojen opettelua.

Masennuksen iskiessä pitäisi ensin pyrkiä hahmottamaan, mikä elämässä on pielessä. Kysymys kannattaa pilkkoa pienempiin osiin ja miettiä, mikä mättää työssä, kotona ja parisuhteessa.

Samalla kannattaa käydä läpi, mitä tunteita nämä itsessä herättävät ja millaiseen käytökseen se johtaa. Olisiko omassa käyttäytymisessä korjattavaa?

”Kun elämän eri osa-alueet käy järjestelmällisesti läpi, usein paljastuu, että monilla elämänalueilla näkyy sama ongelma, joka toistuu eri tilanteissa.”

Toinen masennustaito on avun pyytäminen. Siinä ei Lehden mukaan kannata olla liian ujo tai hyväkäytöksinen.

”Itku, suoraan puhuminen tai paniikkikohtaus voivat olla ihan hyviä tapoja viestittää läheisille, että tarvitsee apua.”

Masennuksen taustalla voi olla esimerkiksi suorituskeskeisyys, liiallinen vaativuus itseään kohtaan.

”Hyvin työkeskeiset ihmiset voivat ajatella, että oma arvo riippuu suorituksista. Suoritusten avulla ihminen kasaa ympärilleen suojamuuria, jonka takana hän kokee olevansa turvassa.”

Lehden mukaan suorituskeskeinen ihminen pelkää, ettei tule hyväksytyksi ilman suorituksia. Siksi hän pyrkii tekemään jatkuvasti parhaansa ja miellyttämään muita.

Kun tällainen ihminen lopulta väsyy ja masentuu, häntä eivät välttämättä auta masennuslääkkeet, ainakaan kovin pitkään. Lääkkeet saattavat kyllä auttaa masennukseen, mutta jos ajattelumalli ei muutu, masennus uusiutuu helposti.

”Kannattaako turpaan saanut ihminen nostaa pystyyn, jotta hän voisi saada uudelleen turpaansa”, Lehti kysyy.

Paremman avun voisi tuoda psykoterapia, jossa jäljitettäisiin haitalliset ajatusmallit ja niiden alkulähde. Sen jälkeen voi vähitellen harjoitella uudenlaisia tapoja ajatella ja toimia.

Lehden mukaan on tärkeää erottaa toisistaan normaali, tarkoituksenmukainen masennus ja masennus sairautena.

”Tarkkaa rajaa on vaikea määritellä. Itse puhun usein 72 tunnin rajasta. Lääketieteessä raja on vedetty kahteen viikkoon. Sitä lyhyempään kestäviä masennusoireita ei pidetä sairautena.”

Lievä ja lyhytaikainen masennus voi muuttua haitalliseksi sairaudeksi, jos ihminen ei löydä uusia tapoja käsitellä ongelmiaan. Silloinkin kannattaa Lehden mukaan paneutua masennuksen syihin ja uudenlaisiin ratkaisukeinoihin.

”Masentuneet ihmiset toivovat usein, että hoidossa keskityttäisiin masennuksen syihin eikä helppoihin vinkkeihin välttää pahaa oloa.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Masennus voi auttaa löytämään uusia, entistä parempia keinoja reagoida stressiä aiheuttaviin asioihin, sanoo psykiatri Juha Lehti.
Masennus voi auttaa löytämään uusia, entistä parempia keinoja reagoida stressiä aiheuttaviin asioihin, sanoo psykiatri Juha Lehti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat