Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien terveysriskit tutkittiin – verenpaine matala, verensokeri koholla

Kotimaa
 
Fakta

Sydän- ja verisuonitaudit yleisin kuolinsyy

 Vaikka sydän- ja verisuonitaudit ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä, ne ovat yhä suurin yksittäinen kuolemansyy Suomessa.

 Sydän- ja verisuonitautien yleisimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi, korkeat kolesteroliarvot, kohonnut verenpaine, kohonnut verensokeri, lihavuus ja perinnölliset tekijät.

Kohonnut verenpaine on harvinaisempaa kurdi- ja somalialaistaustaisilla ihmisillä kuin suomalaisilla keskimäärin. Sen sijaan kohonnut verensokeri on heillä selvästi yleisempää koko väestöön verrattuna.

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamasta Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta. Siinä tarkasteltiin maahanmuuttajataustaisten ihmisten sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tutkimukseen osallistui kurdi-, somalialais- ja venäläistaustaisia ihmisiä.

Tutkimuksessa havaittiin, että kurditaustaisilla maahanmuuttajilla ja somalialaistaustaisilla naisilla oli muuta väestöä enemmän ylipainoa ja lihavuutta. Heillä oli myös enemmän häiriöitä rasva-aineenvaihdunnassa.

Tupakointi oli harvinaista somalialais- ja kurdinaisten keskuudessa. Myös venäläistaustaiset naiset tupakoivat suomalaisnaisia harvemmin.

Muuten venäläistaustaisten riskitekijät olivat hyvin samanlaisia kuin suomalaisväestön. Esimerkiksi kolesterolipitoisuus, kohonnut verenpaine ja lihavuus olivat heillä yhtä yleisiä kuin kantaväestöllä. Verensokeri oli kohollaan hieman useammin.

THL:n tutkija Natalia Skogbergin mukaan maahanmuuttajien erilaisten riskitekijöiden syyt vaativat jatkotutkimuksia.

Hänen mukaansa esimerkiksi somalialaisten alhaisempaan verenpaineeseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, että he eivät käytä alkoholia ja tupakoivat harvoin.

Korkeaan verensokeriin taas saattavat vaikuttaa nopeat muutokset elintavoissa muutettaessa alhaisen elintason maasta Suomeen. Myös perintötekijät voivat vaikuttaa.

”Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että kohonnut verensokeri on yleisempää pakolaistaustaisilla. Voi olla, että pakolaistausta ja stressi vaikuttavat jollain tasolla”, tutkija sanoo.

Skogberg huomauttaa, että maahanmuuttajien määrä kasvaessa on tärkeää tiedostaa heitä koskevia terveysriskejä, jotta terveyden edistämistyötä ja hoitoa voidaan kehittää.

”Somalialais- ja kurditaustaisten kohdalla täytyy kiinnittää huomiota kohonneen verensokerin seulontaan. On huomionarvoista, että somalialaistaustaisilla miehillä kohonnut verensokeri oli yleistä, vaikka heillä on huomattavasti vähemmän lihavuutta”, tutkija sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat