Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idea Jyväskylästä: Erikoislupa pysäköintiin perhejuhlien ajaksi – ”Ei tämä keino lakiin perustu”

Harvinaista mallia myös ihmetellään. Helsingiltä ei lupaa liikenisi, Espoossa pohditaan omaa mallia.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Pysäköintiä Helsingin Lauttasaaressa. Helsinki ei lähtisi mukaan Jyväskylän malliin.
Pysäköintiä Helsingin Lauttasaaressa. Helsinki ei lähtisi mukaan Jyväskylän malliin. Kuva: Kari Pullinen

Jyväskylässä on mahdollista taas tänä keväänä anoa kaupungilta erillistä väliaikaista pysäköintilupaa oman kodin lähistölle perhejuhlan ajaksi. Tämä ei ole ihan yleistä suomalaisissa kaupungeissa, Jyväskylässä se on ollut käytäntö jo muutamien vuosien ajan.

Harvoilla on riittävästi tilaa kaikkien juhlavieraiden autoille omassa pihassa, ja samoin pysäköintiä saattaa monilla alueilla hankaloittaa aluepysäköintikielto, joka estää kadunvarsipysäköinnin merkittyjen P-paikkojen ulkopuolella.

Jyväskylässä voi etukäteen anoa kaupungilta tilapäistä pysäköintilupaa perhejuhlia ja muita vastaavia lyhytkestoisia tilaisuuksia varten. Jos luvan saa, tieto välittyy myös pysäköinninvalvontaan ja poliisiin.

”Normaalisti katualueilla pysäköintitilaa on rajallisesti muun muassa kunnossapidon hoitamisen vuoksi. Kun on tällaisia yksittäisiä päiviä, pysäköinti pystytään sallimaan, jos pelastustiet pysyvät auki ja on tiedossa, että juuri silloin ei ole kunnossapitotarvetta”, sanoo liikenteenohjausinsinööri Heikki Vikki Jyväskylästä.

”En ole kuullut, että tällaista olisi muualla.”

Espoon kaupungin lakimies Petteri Aumala puolestaan ihmettelee käytäntöä.

”Onhan kyseessä erikoinen asia, kun annetaan lupa väärinpysäköintiin ja poikkeamiseen tieliikennelainsäädännöstä”, Aumala sanoo.

”Ei tämä Jyväskylän keino lakiin perustu.”

Espoossa on asiasta kokemusta, sillä apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota kymmenen vuotta sitten vastaavantyyppiseen tapaukseen. Tekninen keskus oli myöntänyt tilapäisiä pysäköintilupia, joita sitten käytettiin autojen tuulilaseissa kadulla, jossa oli pysäyttämiskielto. Perusteena oli erään tontin rakennustyöt. Tällainen lupakäytäntö ei ratkaisun mukaan perustunut lakiin.

Aumalan mukaan Espoossakin voi etukäteen ilmoittaa juhlista, jolloin pysäköinninvalvojatkin saavat tiedon asiasta. He sitten tekevät tilannearvion, mutta pysäköintivirhemaksu voi silti tulla, jos auto esimerkiksi vaarallisesti pysäköity.

Sen sijaan Espoossa pohditaan parhaillaan uutta järjestelmää juuri tällaisia juhlien aiheuttamia pysäköintitilanteita varten.

”Siinä tulisi juhlien ajaksi paikalle liikennemerkki, joka oikeuttaisi pysäköimään”, Aumala sanoo.

”Meiltä tulisi liikennemerkki, joka olisi pystyssä juhlan ajan ja seuraavan päivän aikana se noudettaisiin pois. Se on työn alla vasta. En tiedä, onko sellaista muualla.”

Myös Helsinki katsoo asiaa oman linjauksensa mukaan. Se ei pidä perinteisiä perhejuhlia niin merkittävänä asiana, jotta pysäköintisäännöistä voisi livetä.

”Pääsääntöisesti pitää olla jotakin merkittävämpää, kuten tasavallan presidenttiin liittyvä juhlallisuus tai jokin vastaava merkkitapahtuma. Helsingissä on rajoitetusti keskustan alueella pysäköintipaikkoja, joten emme lähde mielellämme luvittamaan niitä yksittäistä perhejuhlaa varten”, sanoo alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari rakennusvirastosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat