Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saaristomeren särjistä eettistä lähiruokaa suurkeittiöihin – pääkaupunkiseudulla Palmia ottaa särjet ruokalistalle syksyllä

Lähikalahanke kierrättää ravinteita Itämerestä maalle ja tuottaa eettistä lähiruokaa.

Kotimaa
 
Jonne Heinonen / HS
Kalastaja Timo Toivanen nostaa saaliin pintaan rysästä.
Kalastaja Timo Toivanen nostaa saaliin pintaan rysästä. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Saaristomeri

Saaristomeren Mynälahdella seilaava lautta näyttää kelluvalta kalatehtaalta.

Kalastaja Jukka Toivonen nostaa moottorihaavilla kalaa rysästä ja kippaa lastin suppiloon, josta eväkkäät päätyvät liukuhihnalle. Sen ääressä Saija Toivonen ja Juho Smolander lajittelevat kalat pikavauhtia: verestetyt ahvenet omaan laatikkoonsa, pienemmät ahvenet, särjet, lahnat ja suutarit omiinsa.

Jonne Heinonen / HS
Jukka Toivonen on kalastanut ammatikseen lähes 20 vuotta. Hän toivoo särjelle kysyntää.
Jukka Toivonen on kalastanut ammatikseen lähes 20 vuotta. Hän toivoo särjelle kysyntää.

Lajittelemattomat pikkukalat rullaavat laatikkoon, jonka sisältö päätyy kalanrehuksi.

Petokaloja ei oteta: kuhat Jukka Toivonen heittää mereen.

Tarkoitus on pyytää nimenomaan särkeä. Kalastajat ovat mukana John Nurmisen Säätiön lähikalahankkeessa, jonka tavoite on poistaa merestä rehevöittäviä ravinteita ja siten parantaa Saaristomeren tilaa. Samalla edistetään kotimaisen, vajaasti hyödynnetyn särkikalan elintarvikekäyttöä ja tuotetaan eettistä lähiruokaa.

”Särkikaloja kalastamalla voidaan poistaa merestä merkittävä määrä ravinteita, noin 8 tonnia. Määrä on kaksi kertaa Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon vuotuinen kuorma Itämereen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Miina Mäki John Nurmisen Säätiöstä.

”Toinen tavoite on saada särkikalat ihmisten, ei eläinten, ruoaksi”, Mäki sanoo.

Jonne Heinonen / HS
Kalastajat Saija Toivonen, Juho Smolander ja Jukka Toivonen lajittelevat kalat heti pyyntipaikalla.
Kalastajat Saija Toivonen, Juho Smolander ja Jukka Toivonen lajittelevat kalat heti pyyntipaikalla.

Lähikalahanke alkoi viime vuonna Turun seudulla, jossa särkikalat ovat jo päätyneet ihmisten lautasille. Lounais-Suomessa ruokapalveluita tuottava Arkea tarjoilee lahnapihvejä kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa.

Syksyllä hanke etenee pääkaupunkiseudulle, kun ravintolapalveluyhtiö Palmia ottaa ruokalistoilleen särkipihvit. Mynälahden särjistä jalostetaan murekepihvejä, jotka päätyvät Helsingin seudun suurtalouskeittiöihin.

Palmian tuotesuunnittelijan Antti Mikkelän mukaan pihvejä tulee kaikkiin Palmian henkilöstöravintoloihin eli kaikkiaan 7 000 asiakkaalle. Niitä tarjoillaan kuuden viikon välein.

”Särkipihvit sopivat hyvin arvoihimme. Se on luontevaa, kun halutaan tarjota kotimaista kalaa ja lähiruokaa”, Mikkelä sanoo.

Lähes 20 vuotta ammatikseen kalastanut mynämäkeläinen Jukka Toivonen lähti mukaan muun muassa siksi, ettei arvokasta raaka-ainetta menisi hukkaan.

”Jos kalastuksella meinaa elää, täytyy tarttua kaikkeen uuteen. Lisäksi minua on harmittanut, kun kalaa on mennyt hukkaan. Nyt saadaan kaikki mahdollisimman pitkälle hyötykäyttöön”, Toivonen sanoo.

Myös ravinteiden poisto kiinnostaa. Saaristomeren sisälahtien rehevöityminen näkyy rysällä selvästi: verkot ovat ruskeita ja limoittuneita.

Särkikalojen poistoa on tehty paljon sisävesillä, mutta merialueilla tehopyynnin vaikutuksia ei ole tutkittu. Kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta harmitteleekin, että lähikalahankkeen yhteyteen suunniteltu tutkimus supistui alun perin suunnitellusta.

”Hankkeen osana oli tarkoitus tutkia toiminnan kalasto- ja ekosysteemivaikutuksia. Nyt koko tutkimusosio jää aika vaatimattomaksi. Ainoat asiat, jotka selvitetään, ovat saalis ja sen koostumus. Laajempaan tutkimukseen ei saatu rahoitusta”, Lehtonen sanoo.

Rahoitusta haettiin maa- ja metsätalousministeriöltä.

”Ennakkotutkimusta lähtötilanteesta ei valitettavasti saada. Tilanne ei ole ihanteellinen, mutta nyt on tehtävä se, mitä pystytään”, Lehtonen sanoo.

Jonne Heinonen / HS
Jukka ja Saija Toivosen monitoimilautta on kuin kelluva kalatehdas.
Jukka ja Saija Toivosen monitoimilautta on kuin kelluva kalatehdas.

Kalastuksen avulla saadaan poistettua rehevöittäviä ravinteita merestä. Lehtonen ei kuitenkaan usko, että nykylaajuudessaan särkikalojen kalastus näkyy ratkaisevasti veden laadussa.

”Kalojen mukana saadaan jonkin verran ravinteita pois merestä ja vähän pyydettyjä särkikaloja myös ihmisravinnoksi. Ne ovat iso mutta vähän käytetty resurssi”, Lehtonen sanoo.

Suomalaisten kalankulutus kaiken kaikkiaan on kasvanut 2000-luvulla. Kasvu on kuitenkin kohdistunut yksinomaan tuontikalaan. Kotimaisen kalan kulutuksen vähentyessä tuontikalan kulutus on lähes kaksinkertaistunut, ja Norjasta tuodun lohen jopa nelinkertaistunut. Kotimaisista lajeista eniten syödään kasvatettua kirjolohta.

Rysästä nousee paljon pikkuahvenia.
Rysästä nousee paljon pikkuahvenia.

Lähikalahankkeessa kalastus rajoitetaan vajaasti käytettyihin särkikaloihin. Sopimuskalastajat ovat sitoutuneet siihen, että kaikki uhanalaiset kalat ja petokalat vapautetaan pyydyksistä.

Jukka Toivonen kehitteli liukuhihna- ja lajittelujärjestelmän nimenomaan hanketta varten, ja kalastajapariskunta sijoitti pyydyksiin ja logistiikkaan 30 000 euroa. Kalastaja toivookin pystyvänsä käyttämään kalustoaan pitkään.

”Toivottavasti olisi jatkuvuutta, ettei aina olisi vain parin vuoden projekteja”, Toivonen sanoo.

Hankkeen suunniteltu kesto on noin viisi vuotta. Sen aikana on tarkoitus rakentaa toimiva tuotantoketju ja luoda tuotteille pysyvä kuluttajakysyntä.

”Yksi pääasiallinen tavoite on tarkastella, miten markkina saadaan toimimaan kaupallisin perustein. Pyrkimyksenä on päästä asteittain pois kaikesta tuesta niin, että kalastus olisi kannattavaa”, Miina Mäki sanoo.

”Kysyntä takaa, että kalastus on kannattavaa. Nyt kysyntää näyttäisi olevan tulossa.”

Mynälahdella yhdeksän rysää on saatu koettua. Päivän saalis on täysissä laatikoissa Toivosten monitoimialuksen kannella: noin 500 kiloa särkeä, 350 kiloa lahnaa, 400 kiloa ahventa ja 600 kiloa rehukalaa.

Kalastuskausi alkaa olla lopuillaan. Kun vedet lämpenevät, Toivoset siirtävät kalustonsa huoltotiloihin.

 

Särkipihvejä ”isoäidin keittiöstä”

Palmian ruokalistoille tulevat särkimurekepihvit valmistaa helsinkiläinen Lagerblad Foods.

”Teimme kuusi erilaista versiota särjestä. Palmia valitsi kaksi, joiden reseptit yhdistämällä saatiin lopullinen tuote”, kertoo yhtiön myynti- ja kehitysjohtaja Timo Luotonen.

Päivän saalis on noin 500 kiloa särkeä.
Päivän saalis on noin 500 kiloa särkeä.

Lähtökohtana oli Palmian antama aihe ”isoäidin keittiö”.

”Se on selkeä ja helppo ymmärtää. On turha tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista”, Luotonen sanoo.

Pääosassa ovat särki ja kotimaisuus. Suurtalouskeittiöissä tärkeitä kriteereitä ovat myös muun muassa ravitsemuksellisuus, lisäaineettomuus ja suolan määrä. ”Mutta maistua pitää”, Luotonen painottaa.

Pihvit paistetaan voissa valurautapannulla. Kypsennyksen jälkeen ne pakastetaan.

Suomalaisten kiinnostus särkikaloihin on kasvussa. ”Roskakalasta puhuminen ei oikein herätä ruokahalua. Nyt puhutaan puhdistuskalastuksesta”, Luotonen sanoo.

”Ja kun ihmiset pääsevät maistamaan, he huomaavat, että tämähän on hyvää.”

Särkikaloja hyödynnetään myös itäisellä Suomenlahdella. Pyhtääläinen kalastaja Ben Henriksson on rakentamassa niihin keskittyvää kalanjalostamoa: ”Kiinnostus on mahdottoman kovassa nousussa.”

Hyötykäyttöön tähtää myös Särkifood, joka voitti jaetun ykkössijan Sitran ideakilpailussa. Tavoite on kehittää jalostuslaitos, joka tuottaa särjestä liivatetta ja ruodotonta ruokaa.

Järki särki -säilyke oli ehdolla vuoden elintarvikkeeksi. Komppa-Seppälän luomutila jalostaa särkeä säilykkeeksi ja toimittaa kypsennettyä särkeä ravintoloille ja suurkeittiöille.

 

Jatkuvuuden edellytyksenä on toimiva tuotantoketju

John Nurmisen Säätiö aloitti Saaristomeren lähikalahankkeen Turun alueella keväällä 2015. Tavoite on särkikalaa kalastamalla poistaa merestä rehevöittäviä ravinteita sekä tuottaa kuluttajille eettistä lähiruokaa.

Pyrkimyksenä on luoda pysyvä elintarvikeketju sekä suurtalous- ja kuluttajakysyntä särkikaloista valmistetuille tuotteille.

Nyt mukana on yhteensä 12 kalastajaa. Tuotteina ovat kalapihvit, joita jalostetaan ensin suurkeittiöiden tarpeisiin ja myöhemmin kuluttajille.

Hankkeen toteutuksesta vastaa John Nurmisen Säätiö, jonka rahoitusosuus on alkuvaiheessa 250 000 euroa.

Pilottivaiheessa kiinnitetään erityistä huomiota toimivan tuotantoketjun syntymiseen. Kysyntä valmiille kalatuotteille on pilottivaiheessa pyritty varmistamaan yhteistyöllä Turun alueen kuntien kanssa.

Sopimuskalastajat sitoutuvat tiukkoihin kalastuksen reunaehtoihin. Pyynti rajataan vajaasti hyödynnettyihin särkikaloihin. Uhanalaiset lajit sekä arvo- ja petokalat vapautetaan. Sivuvirrat – pieni kala ja perkeet – hyödynnetään tuotantoeläinten ja kalan rehuna sekä energiantuotannossa.

Turun seudulla kalastajat toimittavat kalat Kala-Apu Oy:lle, joka tekee niistä massaa. Kalaliike S. Wallin tekee pihvit.

Lounais-Suomessa ruokapalveluita tuottava Arkea tarjoilee lahnasta valmistettuja pihvejä kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa. Lahnapihvejä tarjoillaan myös Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöravintoloissa.

Syksyllä pääkaupunkiseudun ravintolapalveluyhtiö Palmia alkaa tarjoilla särkipihvejä henkilöstöravintoloissaan.

Kalat massaa Kolvaan Kala Säkylässä, ja lisäksi Palmia ostaa säilykesärkeä Järki-Särjeltä Kontiolahdelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat