Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AVI:n päätös: Kuopiossa lapsensa surmanneen äidin hoito oli asianmukaista

Sairaalan henkilökunnalla ei ollut viitteitä, että äiti surmaisi lapsensa.

Kotimaa
 

Itä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) mukaan lastensa murhista tuomittu kuopiolaisäiti sai asianmukaista psykiatrista hoitoa ennen surmia. AVI ei näe terveydenhuollon henkilökunnan toimissa moitittavaa tuomitun tapauksessa.

Nelikymppinen äiti surmasi vauvansa ja kaksivuotiaan lapsensa Kuopiossa marraskuussa 2014. Äiti oli ollut hoidossa psykiatrisessa sairaalassa, josta hän oli kotiutunut päivää ennen henkirikoksia.

Pohjois-Savon käräjäoikeus totesi äidin syyllistyneen kahteen murhaan. Häntä ei tuomittu vankeusrangaistukseen, sillä mielentilatutkimuksessa äidin todettiin olleen syyntakeeton eli vailla ymmärrystä. Tuomittu määrättiin psykiatriseen pakkohoitoon.

AVI selvitti äidin hoitoa, koska äiti itse valitti saamastaan hoidosta Kuopion yliopistollisen sairaalan Julkulan psykiatrisessa sairaalassa. Tuomitun mukaan hän ei saanut oikeanlaista hoitoa lapsivuodepsykoosiinsa, vaan hänet kotiutettiin yhä vakavasti sairaana.

Lapsivuodepsykoosissa on kohonnut riski, että äiti vahingoittaa itseään tai lastaan.

Tuomittu valitti eduskunnan oikeusasiamiehelle, josta tapauksen selvittäminen siirrettiin Itä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaiset saivat yhteydenoton myös yhdeltä terveydenhuollon ammattilaiselta, joka ilmaisi huolensa tapauksesta.

Yhteydenoton mukaan oli syytä selvittää, toimiko sosiaalitoimen ja terveydenhuollon yhteystyö tuomitun tapauksessa. Yhteydenotossa ilmaistiin huoli myös siitä, että psykiatriseen hoitoon kohdistuvien säästöpaineiden takia potilaita saatetaan kotiuttaa liian varhain.

Äiti välitti tiedon Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä HS:lle. AVI toteaa päätöksessään, että äidin hoito toteutettiin sekä lääketieteellisesti että Käypähoito-suositusten mukaan asianmukaisesti. Päätöksessä todetaan myös, että sairaalassa osataan diagnosoida ja hoitaa lapsivuodepsykoosia.

AVI:n mukaan sairaalan henkilökunnalla ei ollut tietojensa ja havaintojensa perusteella viitteitä siitä, että äiti surmaisi lapsensa. AVI:n mukaan sairaalassa tiedostettiin riski lapsivuodepsykoositapauksissa ja tuomitun kohdallakin sitä arvioitiin.

Päätöksen mukaan tuomittu sai riittävän pitkän hoitoajan sairautensa hoitamiseen eikä häntä kotiutettu säästöpaineiden takia. Päätöksen mukaan myös sosiaalitoimen ja sairaalan yhteistyö on sujunut asianmukaisesti.

AVI:n mukaan tapaus ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat