Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielivaltaa, rasismia, lahjontaa, puuttuvia lääkkeitä – näin kritisoitu vastaanottokeskus­yritys Luona puolustautuu

Luona myöntää, että sen vastaanottokeskuksissa on ollut rasismia ja muita ongelmia, mutta niihin on puututtu muun muassa vaihtamalla henkilökuntaa.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Luonan vastaanottokeskus Siikajärvellä avattiin lokakuun alussa 2015.
Luonan vastaanottokeskus Siikajärvellä avattiin lokakuun alussa 2015. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Luonan vastaanottokeskuksissa on ollut ongelmia, myöntää Luona oy:n lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola.

Ongelmista on puhuttu pitkään, ja niistä kertoivat sunnuntaina HS:ssa useat vastaanottokeskusten nykyiset ja entiset työntekijät.

Mielivaltaa, rasismia, lahjontaa, puuttuvia lääkkeitä: syytökset Luonaa kohtaan ovat raskaita.

”Kerran yksi turvapaikanhakija makasi 12 tuntia omassa ulosteessaan ilman, että asialle tehtiin mitään. Kirjoitin asiasta raportin, mutta se poistettiin”, sanoi yksi työntekijä HS:lle kertoessaan miten turvapaikkaa hakeneita mielenterveyspotilaita on Luonassa huomioitu.

Pekka Tuomola kertoo, ettei tunne tapausta. ”Minulle ei ole tullut tietoa tällaisesta.”

Tuomola on johtanut Helsingin Diakonissalaitoksella kidutettujen kuntoutuskeskusta ennen siirtymistään Luonan palvelukseen 2014. Hän tietää, että henkisetkin ongelmat voivat olla vakavia.

”Luonassa on ollut linjana tarjota aina keskusteluaika terveydenhoitajalle”, Tuomola sanoo.

Useat Luonan vastaanottokeskuksissa olleet, sekä työntekijät että asiakkaat, ovat kiinnittäneet huomiota siihen, etteivät potilaat saa riittävää hoitoa. Heidän mukaansa kaikkeen tarjotaan ratkaisuksi Buranaa, aivoverenvuotoonkin.

Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi hankkia lääkkeensä itse. Mutta koska tiedämme kuinka vähän rahaa he saavat, olemme hankkineet oman peruslääkevaraston, sanoo Pekka Tuomola.

”Valikoimassa on kipulääke, vatsalääke, iholääke ja allergialääke.”

Tammikuussa 21-vuotias afganistanilainen, Luonan vastaanottokeskuksessa Espoon Nihtisillassa asunut turvapaikanhakija kuoli aivoverenvuotoon. Pekka Tuomola haluaa kertoa tapauksesta, sillä vielä aamulla sosiaalinen turvapaikanhakija oli auttamassa henkilökuntaa pirteänä. Hän kuoli muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa.

Kuolemantapaus on ollut Luonan vastaanottokeskuksiin liittyen ainoa laatuaan.

”Ehdottomasti tämä on ollut ainoa. Kyllähän tuolla juttuja liikkuu että Luonassa kuollaan, mutta muita kuolemantapauksia ei ole.”

Tuomolan mukaan työntekijän esittämä väittämä siitä, ettei Luonan vastaanottokeskuksen asiakkaita lähetettäisi lääkäriin koska siitä syntyy kustannuksia, ei ole järkevä.

”Lääkäripalvelut läpilaskutetaan Migriin. Meillä ei todellakaan ole minkäänlaista taloudellista intressiä olla lähettämättä ketään lääkäriin.”

Tämä tarkoittaa, että ensin laskun maksaa Luona Oy, joka laskuttaa summan takaisin Maahanmuuttovirastolta eli Migriltä.

Maahanmuuttoviraston ja Luonan välisten sopimusten taloudelliset yksityiskohdat on salattu. Perusteluna ovat liikesalaisuudet. Se kuitenkin tiedetään, että osa maahanmuuttoviraston sopimuksista on määräaikaisia ja jatkuu vuoteen 2017, osassa taas on puolen vuoden irtisanomisaika. Lisäksi osassa sopimuksista on määritelty paikkaluku, josta Maahanmuuttoviraston on maksettava, vaikkei asukkaita olisikaan tuota määrää.

Luonalla on nyt 300 työntekijää ja 2 300 asukasta. Kaksi vastaanottoyksikköä on jo lakkautettu, ja toiminta supistuu koko ajan.

Luona on henkilöstövuokrausyritys Baronan tytäryhtiö. Toinen tytäryhtiö on Forenom, joka on hankkinut vastaanottokeskuksille tiloja. Viime kuukausina Luona on ostanut niitä remontoituaan ne.

”Remontointiin meni kaksi miljoonaa omaa rahaa”, huomauttaa Tuomola.

Sekä Luonan, Baronan että Forenomin hallituksissa istuu Baronan perustaja Markus Oksa. Hänellä on julkisten yritysrekistereiden mukaan ainakin 22 muutakin hallituspaikkaa.

Luonan hallitukseen on haalittu Oksan lisäksi politiikkaan kytköksissä olevia henkilöitä. Puheenjohtaja on Helsingin entinen sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen (kok), jäseniä kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok), viestintäkonsultti Ulpu Iivari (sd) ja konsultti Pasi Natri (kok), joka on euroedustaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd) mies.

HS ei ole tavoittanut Oksaa kommentoimaan edustamansa Luonan asioita viime viikolla eikä myöskään sunnuntaina.

Annetaan siis lääketieteellisen johtajan Pekka Tuomolan kertoa.

Tuomola myöntää, että Luonan alkutaival vastaanottokeskusten parissa syyskuussa 2015 ei ollut helppo. Maahanmuuttovirastosta saattoi tulla aamulla puhelu, että Torniosta matkaa bussi kohti Helsinkiä.

”Meillä oli noin kaksitoista tuntia aikaa järjestää tilat, sängyt, kaikki. Ei meillä ollut kokemusta vastaanottokeskusten perustamisesta, vaikka sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokemusta paljonkin.”

Toki virheitäkin tehtiin, esimerkiksi palkkauksessa.

Useat haastateltavat kertoivat HS:lle vastaanottokeskusten vartijoista, jotka käyttäytyivät avoimen rasistisesti ja puhuivat ”partalapsien hyysäämisestä”. Yhden työtekijän mukaan toiset työntekijät ottivat vastaan lahjuksia.

”Me olemme pyrkineet suosimaan etniseltä taustaltaan muiden kuin suomalaisten palkkaamista vastaanottokeskuksiin esimerkiksi kielitaidon vuoksi. On mahdollista, että vastaanottokeskuksissa tästä on seurannut myös kulttuurisia ristiriitoja henkilökunnan ja asiakkaiden välillä”, sanoo Tuomola.

Rasistiseen käyttäytymiseen on Tuomolan mukaan puututtu heti.

”Määräaikaisissa työsuhteissa esimerkiksi palkka on maksettu työsuhteen loppuun asti, mutta työvelvoite on päättynyt heti.”

Nyt ongelmat on korjattu, hän sanoo. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaan vastaanottokeskuksessa tulee olla yksi sosiaaliohjaaja ja terveydenhoitaja 150 turvapaikanhakijaa kohden.

”Tämä tavoite saatiin Luonassa täyttymään kuluneen talven aikana.”

Sami Kero / HS
Luonan vastaanottokeskus Vantaalla.
Luonan vastaanottokeskus Vantaalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat