Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Palmian tapaiset markkinahäiriköt laitetaan kuriin” – uusi hankintalaki parantaa pk-yritysten kilpailuasemia

Julkisissa hankinnoissa on huomioitava aiempaa paremmin myös laatu eikä vain hinta.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Lakiuudistus vähentää julkisesti omistettujen yhtiöiden mahdollisuuksia myydä palvelujaan ilman kilpailutusta. Esimerkiksi Helsingin omistama Palmia on hoitanut vartiointia Helsingin metrossa.
Lakiuudistus vähentää julkisesti omistettujen yhtiöiden mahdollisuuksia myydä palvelujaan ilman kilpailutusta. Esimerkiksi Helsingin omistama Palmia on hoitanut vartiointia Helsingin metrossa. Kuva: Kari Pullinen
Fakta

Yli 30 miljardia euroa vuodessa

 Julkisten hankintojen arvo on noin 33 miljardia euroa vuodessa. Ne kattavat siten noin viidenneksen Suomen bruttokansantuotteesta.

 EU:n julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevat direktiivit on hyväksytty EU:n parlamentissa helmikuussa 2014.

 Jäsenmailla on ollut kaksi vuotta aikaa saattaa määräykset osaksi kansallista lainsäädäntöä. Määräaika umpeutui 18. huhtikuuta.

Pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet osallistua julkisten hankintojen kilpailutukseen paranevat merkittävästi, kun hankintalain kokonaisuudistus tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Uuden EU-direktiivin mukainen lakiesitys on valmistunut ja se julkistetaan kesäkuussa.

HS:n saamien tietojen mukaan kilpailutettavien hankintojen euromääräisiä alarajoja nostetaan laissa jonkin verran, mutta ei kaikilta osin niin paljon kuin EU-direktiivi antaisi mahdollisuuden.

Tavarahankinnoissa kansallisen kilpailutuksen raja noussee direktiivin sallimaan 60 000 euroon. Sosiaalipalveluissa rajan voisi nostaa 750 000 euroon, mutta se jäänee 300  000 euroon. Nyt raja on 100 000 euroa.

Direktiivin mukaisesti ostajan on lähtökohtaisesti jaettava isot hankinnat pienemmiksi, mikä auttaa pieniä yrityksiä osallistumaan kilpailuihin. Määräys ei ole pakottava, mutta ostajan on erikseen perusteltava, miksi jakaminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Hankinnat on myös tehtävä ”kokonaistaloudellisesti” eli pelkkä hinta ei pääsääntöisesti riitä valintaperusteeksi. Tämä lisää mahdollisuuksia painottaa kilpailussa myös laatutekijöitä sekä huomioida hankinnan vaikutuksia työllisyyteen, ympäristöön ja hyvinvointiin.

”Vanhusten hoivakodeissa voidaan hakea palveluja, joihin kuuluu riittävästi ulkoilua ja harrastuksia eikä pelkkiä seiniä ja valvontaa”, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) kiteyttää.

Kilpailutusten menettelytavat muuttuvat myös yksinkertaisemmiksi.

”Kansallisen kilpailutuksen piiriin kuuluvissa hankinnoissa menettelytapoihin tulee valtavasti lisää joustoa. Tarjouskilpailun tekijä voi käytännössä toteuttaa ne haluamallaan tavalla”, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Pienet yritykset jättävät nyt usein osallistumatta kilpailutuksiin, koska menettelytavat ovat niin raskaita.

Pietikäisen mielestä iso uusi mahdollisuus avautuu innovatiivisille hankinnoille.

”Voidaan pyytää tarjouksia vaikkapa uudenlaisista asumismuodoista vanhuksille tai terveellisistä ruokahankinnoista tiettyyn hintaan. Pienet toimijat voivat muodostaa kumppanuuksia ja miettiä uudenlaisia toimintatapoja.”

Poliittisesti herkin kysymys uudistuksessa koskee julkisten yhtiöiden niin sanottua inhouse-myyntiä.

Termillä tarkoitetaan sitä kuinka paljon julkiset yhtiöt saavat myydä palvelujaan kilpailluille markkinoille ilman kilpailutusta.

Tähän asti esimerkiksi kunnallinen jäteyhtiö tai Helsingin kaupungin omistama kiinteistö- ja siivouspalveluja tarjoava Palmia ovat lain mukaan voineet ilman kilpailutusta myydä palveluitaan markkinoille summalla, joka on korkeintaan kymmenen prosenttia niiden liikevaihdosta.

EU-direktiivi sallisi rajan nostamisen 20 prosenttiin, mutta HS:n tietojen mukaan raja laskee tuntuvasti nykyisestä 10 prosentista.

”Palmian tapaiset markkinahäiriköt laitetaan kuriin”, hallituslähteistä kerrotaan.

Lakia valmistellut työryhmä esitti viime vuonna, että raja lasketaan muutamaan prosenttiin liikevaihdosta.

Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän keskusliitto jättivät mietintöön eriävän mielipiteen, jonka mukaan tällainen myynti pitäisi kieltää kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat