Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palokunta lähtee sammuttamaan liesipaloja tuhat kertaa vuodessa – ”Liesissä on periaatteellinen ongelma”

Joka kolmas tulipalo saa alkunsa tavalla tai toisella liesistä tai uuneista.

Kotimaa
 
Tukes ja Pelastusopisto
Liesipaloissa syynä on usein se, että lieden päällä tai vieressä on palavaa materiaalia, joka syttyy kun liesi on unohtunut tai mennyt vahingossa päälle.
Liesipaloissa syynä on usein se, että lieden päällä tai vieressä on palavaa materiaalia, joka syttyy kun liesi on unohtunut tai mennyt vahingossa päälle. Kuva: Tukes ja Pelastusopisto

Pelastuslaitos hälytetään vuosittain sammuttamaan noin kolmeatuhatta asuinrakennuksessa syttynyttä tulipaloa. Niistä kolmannes saa jollakin lailla alkunsa liesistä tai uuneista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes laski huhtikuussa pelastustoimen Pronto-rekisteristä, että liesistä ja uuneista syttyi viime vuonna 959 sähköpaloa. Valtaosa tapauksista liittyy ruoanlaittoon.

Kolmestatuhannesta asuinrakennuspaloista 600–700 saa alkunsa valvomattoman ruoanvalmistuksen ja noin kaksisataa muun ruoanvalmistuksen vuoksi. Määrät ovat viime vuosina aavistuksen pienentyneet.

”Suurin ongelma on ruoanlaitto tai muu lieden kanssa säätäminen päihtyneenä. Pelastusväki puhuu niin sanotuista nakit ja muusi -keikoista, joissa ruoat ovat päihtyneellä jääneet liedelle ja uni on siinä välissä tullut”, sanoo johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta (Otkes).

”Onhan se älytön tilanne, että palokunta lähtee tuhat kertaa vuodessa keikalle, kun liedellä käryää jotakin. Liesissä on sen perusteella periaatteellinen ongelma, vaikka niissä ei teknistä vikaa olisikaan.”

Usein palohälytyksen taustalla on kärähtänyt ruoka, joka ei aiheuta pelastuslaitokselle suurempia toimenpiteitä. ”Nakit ja muusi” ovat rutiinitehtäviä.

”Keskimäärinhän ne on nopeasti hoidettu. Loukkaantumisriski on kuitenkin suurehko, jos henkilö ei herää tai joku muu ei kerkeä asuntoon, jos palovaroitin ei toimi”, sanoo suunnittelupäällikkö Mikael Siitonen Helsingin pelastuslaitoksesta.

Liesipalot myös tappavat vuosittain. Sähköpaloissa, joista suuri osa on liesipaloja, kuoli viime vuonna 16 ihmistä. Kuluvan vuoden tammikuussa liedestä syttynyt palo tappoi vanhan pariskunnan Vantaalla.

Otkes antoi neljä suositusta paloturvallisuuden lisäämiseksi sen jälkeen, kun ruoanvalmistuksesta alkanut tulipalo tappoi kaksi ihmistä Turussa marraskuussa 2014.

Yhden suosituksista se osoitti sähköteknisen alan kansalliselle standardointijärjestölle Sesko ry:lle. Sähköliesien turvallisuusvaatimuksissa tulisi Otkesin mukaan huomioida paremmin, että kotitalouksissa on esimerkiksi lapsia ja iäkkäitä ja että liesiä käytetään myös päihtyneenä.

”Arviomme mukaan perinteiset liedet, joissa on valurautaiset keittotasot, ovat ne murhe. Usein myös nupit ovat sellaiset, että ne voivat kääntyä vahingossa. Minulla on kaksi konkreettista esimerkkiä tiedossa, joissa rollaattori on huomaamatta kytkenyt lieden päälle”, Valonen sanoo.

Olosuhteet asunnossa muuttuvat jo muutamassa minuutissa hengenvaarallisiksi. Jos huonokuntoisen vanhuksen asunnossa syttyy tulipalo, kuolema on lähes varma, Valonen sanoo.

”Induktioliedet ovat perinteisiä liesiä turvallisempia. Samalla kuitenkin tarvitaan muutakin, kuten turvalliset kytkimet, ajastin ja muita turvatoimintoja.”

Valonen muistuttaa, että uuden tekniikan ja kuvaputkien katoamisen myötä televisiopalot ovat lähes hävinneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat