Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät moittii hallituksen biotalousintoilua – Suomi nojaa teknologioihin, joiden kysyntä maailmalla on pieni

Hallituksen ajatukset ovat menneestä, kansanedustaja Satu Hassi arvosteli.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Satu Hassi
Satu Hassi Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen leikkauspolitiikka on lohkaissut suhteellisesti suurimman palan luonnonsuojeluun suunnatuista varoista, Vihreät moittivat hallituksen ympäristöpolitiikkaa puoluekokouksessaan Lahdessa viikonloppuna.

Luonnonsuojelualueiden hankintarahoja on leikattu tällä hallituskaudella jo 66 prosenttia. Valtion 54 miljardin euron budjetin mittakaavassa suurista säästöistä ei ole kyse. Hankintarahat ovat supistuneet 53 miljoonasta eurosta 18 miljoonaan euroon.

”Talvivaaran ylläpitämiseen tämä hallitus on laittanut jo 150 miljoonaa euroa, ja veikkaillaan, että hallitus on esittämässä 200 miljoonaa euroa lisää”, huomautti kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi puoluekokouksen lehdistötilaisuudessa.

Vihreät kritisoi myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen painotuksia biotaloudessa. Hassin mielestä hallitukselle biotalous tarkoittaa lähinnä hakkuiden ja perinteisten metsätuotteiden tuotannon kasvattamista. Hän pitää biopolttoaineitakin bulkkituotteena.

”Hallituksen ajatukset ovat menneessä. Korkean jalostusarvon tuotteita voisivat olla esimerkiksi puista tehtävät lääkkeet ja muut kemikaalit. Periaatteessa puusta voi tehdä kaikkea mitä raakaöljystäkin.”

Vihreiden mielestä biotaloudella on ylimitoitettu rooli ympäristötavoitteiden täyttämisessä. Hallitusohjelman mukaan päästöttömän ja uusiutuvan energian käyttöä on tarkoitus lisätä niin, että sen osuus kasvaa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että painotus on biopolttoaineissa ja -kaasussa.

EU:ssa hieman yli 70 prosenttia uudesta sähköntuotantokapasiteetista on tuuli- ja aurinkoenergiaa. Biomassan osuus on alle prosentti. Vientiteollisuuden kannalta riskinä on, että Suomi nojaa teknologioihin, joiden kysyntä maailmalla on pieni.

”Sipilän hallitus tavoittelee uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä lähinnä nestemäisten biopolttoaineiden ja biokaasun avulla, vaikka aurinko- ja tuulivoima kasvavat muualla maailmassa isosti”, Hassi toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat