Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Haavisto on kansan selvä suosikki Sauli Niinistön haastajaksi – HS analysoi, mitä tulokset tarkoittavat

HS-gallupissa kysyttiin kansalaisilta, ketkä olisivat parhaat haastajat, jos istuva presidentti Sauli Niinistö hakee jatkokautta.

Kotimaa
 
Sekä Pekka Haavisto, Matti Vanhanen, Eero Heinäluoma että Jutta Urpilainen saavat kannatusta Sauli Niinistön haastajaksi presidentinvaaleissa. Ylivoimaisesti suosituin on Haavisto.
Sekä Pekka Haavisto, Matti Vanhanen, Eero Heinäluoma että Jutta Urpilainen saavat kannatusta Sauli Niinistön haastajaksi presidentinvaaleissa. Ylivoimaisesti suosituin on Haavisto.
Fakta

Näin tutkittiin

 Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluilla 2.–16. toukokuuta, ja sitä varten haastateltiin 1 002 ihmistä.

 Tutkimus edustaa Suomen 15–79 vuotta täyttänyttä väestöä ilman Ahvenanmaata.

 Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on kansan selvä suosikki presidentti Sauli Niinistön haastajaksi, jos Niinistö päättää hakea jatkokautta vuoden 2018 vaaleissa.

Helsingin Sanomien teettämän kyselytutkimuksen mukaan 37 prosenttia suomalaisista voisi äänestää Haavistoa seuraavissa presidentinvaaleissa.

Niinistön haastaja vaalien toisella kierroksella vuonna 2012 sai näin selvästi enemmän mainintoja kuin tuloksissa seuraavina tulevat ehdokkaat. Keskustan Matti Vanhasta voisi äänestää 23 prosenttia kansalaisista, Sdp:n Eero Heinäluomaa 22 prosenttia. Jutta Urpilainen (sd) tulee takana vain pienellä marginaalilla. Häntä voisi äänestää viidennes kansasta.

Perussuomalaisista eniten kannatusta saa puolustusministeri Jussi Niinistö.

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin valitsemaan parhaat vastaehdokkaat Sauli Niinistölle 11 annetun ehdokkaan joukosta. He saivat äänestää useampia ehdokkaita.

Keskustan Vanhanen on leimallisesti miesten ehdokas. Miesäänestäjien keskuudessa häntä pidettiin parhaana Niinistön haastajana, mutta kannatus naisäänestäjien keskuudessa on selvästi pienempää.

Naisista lähes puolet äänestäisi Haavistoa. Toinen suosikki on Urpilainen. Leimallisesti miesten ehdokkaita ovat myös Jussi Niinistö ja Paavo Väyrynen (kesk).

Omiensa joukossa Haavisto on huippusuosittu, mutta häntä pitävät parhaana haastajana myös Sdp:n ja vasemmistoliiton äänestäjät.

59 prosenttia vasemmistoliiton ja 43 prosenttia Sdp:n äänestäjistä voisi äänestää Haavistoa. Sdp:n äänestäjien toiseksi suosituin ehdokas Heinäluoma jää tosin taakse vain niukasti.

Vanhasellakin on ylittämätön kannatus keskustassa, mutta hän ei nouse muiden puolueiden äänestäjien suosikiksi. Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjille hän olisi toiseksi mieluisin ehdokas. Perussuomalaisten suosikiksi nousee Jussi Niinistö.

Silmiinpistävää Haaviston kannatuksessa on, että vaikka hän on erityisen suosittu nuorten, koulutettujen kaupunkilaisten joukossa, hän kerää suosiota lähes kaikissa väestöryhmissä.

Esimerkiksi yrittäjistä yhtä moni, 24 prosenttia, ilmoittaa voivansa äänestää sekä Haavistoa että Vanhasta. Samaa pätee hyvätuloisiin äänestäjiin. Maaseudulla asuvien äänestäjien keskuudessa Vanhanen ja Haavisto jakavat ykkössijan.

Vähiten koulutetuista Vanhasta kannattaa 25 prosenttia, Haavistoa 22 prosenttia. 19 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä ilmoittaa, että voisi äänestää Haavistoa.

Vanhanen on tutkimuksen ehdokkaista ainoa, joka on tähän mennessä vahvistanut pyrkivänsä presidentiksi. Keskusta nimeää ehdokkaansa virallisesti kesäkuussa. Vastaehdokkaita Vanhaselle ei ole ilmaantunut.

Sdp:n sisällä ehdokkaan valinnasta käytäneen tiukka kisa. Tutkimuksen mukaan Heinäluoman ja Urpilaisen kannatus koko väestön keskuudessa on liki tasoissa, mutta omiensa keskuudessa Heinäluoma on edellä. 41 prosenttia SDP:n äänestäjistä voisi äänestää häntä, kun Urpilaisella vastaava osuus on 36 prosenttia.

Lauri Ihalaista puolueen äänestäjistä voisi äänestää 35 prosenttia ja Antti Rinnettä 24 prosenttia.

Käytännössä yhtä suuri osuus miehistä ja naisista pitää Heinäluomaa hyvänä haastajana Niinistölle, kun taas Urpilaisen kannatus on vankempaa naisten keskuudessa. Urpilaista kannattavat Heinäluomaa useammin alle 25-vuotiaat.

Presidentti Niinistö on luvannut kertoa ensi keväänä, asettuuko hän ehdolle. Jatkokauden hakemista pidetään todennäköisenä. Vaalipäivänä hän olisi 69-vuotias ja kauden päättyessä 75-vuotias.

Istuvan presidentin kannatuksesta kertoo, että vaikka Niinistön nimi ei ollut vastaajille tarjottujen vaihtoehtojen joukossa, osa vastaajista ilmoitti silti äänestävänsä häntä. Heitä oli koko joukosta 17 prosenttia. Yli 65-vuotiaiden joukossa Niinistö sai enemmän mainintoja kuin yksikään tarjottu ehdokas.

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat