Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Haavisto päättää ehdokkuudestaan ennen joulua – ”Vuoden 2012 ilmiön toistaminen olisi vaikeaa”

Pekka Haaviston mielestä on vielä liian aikaista asettua ehdolle.

Kotimaa
 

Vuoden 2012 presidentinvaalien todellinen yllätys oli vihreiden Pekka Haaviston pääsy vaalien toiselle kierrokselle. Syntyi Haavisto-ilmiö, ruohonjuuritason liike, joka tuki virallista kampanjaa. Sen siivittämänä vihreiden ehdokas sai vaalien toisella kierroksella yli miljoona ääntä.

Ei ihme, että puolueesta on jo kyselty, josko Haavisto olisi käytettävissä vuoden 2018 vaaleissa.

Päätöstä hän ei ole tehnyt, ja sitä saadaan odottaa. Haaviston mukaan on vielä liian aikaista asettua ehdolle.

”Puolue voi yleensä keskittyä vain yksiin vaaleihin kerrallaan, ja tässä on kuntavaalit välissä. Oma suositukseni puolueelle on, että kannattaa keskittyä seuraaviin vaaleihin.”

Ratkaisunsa Haavisto kertoo viimeistään joulukuussa. Kun hän kuvailee, kuinka kuluttavaa kampanjointi on ehdokkaalle ja tämän lähipiirille, kuulostaa siltä, että kanta on aidosti auki.

Hän myös arvelee, että vuoden 2012 ilmiön toistaminen olisi vaikeaa. Kampanjaa kuvailtiin jopa hurmoshenkiseksi. Haavisto itse kertoo saaneensa vielä vuosi vaalien jälkeenkin hääkutsuja ihmisiltä, jotka olivat tavanneet vaalityössä.

”Kaiken maailman poppamiehet varmaan väittävät, että ilmiöitä voi rakentaa, mutta ei niitä oikein voi. Kaikkien ehdokkaiden odotusten täytyy olla maltillisia. Vaalit ovat hyvin arvaamattomat.”

Tällä hetkellä Haavisto toimii ulkoministeri Timo Soinin (ps) rauhanvälityksen erityisedustajana. Tehtävä on palkaton, ja Haavisto hoitaa sitä kansanedustajan töiden lomassa. Tänä keväänä poissaoloja eduskunnasta on tullut, kun erityisedustajan tehtävä on vaatinut paljon matkustamista.

Edellisviikolla Haavisto oli Moskovassa keskustelemassa Lähi-idän tilanteesta. Aiemmin tässä kuussa hän oli Hondurasissa ulkoministeriön tiedonkeruumatkalla.

Yksi työn painopisteistä on Eritrea. Yksinvaltaisen maan ihmisoikeustilanne on karmea. Siellä on käynnissä nyt maan avautumiseen tähtäävä projekti, josta Haavisto puhuu pitkään ja innostuneeseen sävyyn.

”Jos saa visioida, niin olen ajatellut, että tarvitsemme Afrikan Myanmarin tai Afrikan Kuuban eli maan, jonka autoritäärinen hallinto avautuisi ja demokratisoituisi rauhanomaisin keinoin”, Haavisto sanoo.

”Afrikassa ja Lähi-idässä käytetty malli on jollain tavalla tullut tiensä päähän. Ongelmat, jotka seuraavat ulkopuolelta voimalla toteutetussa vallanvaihdoksessa, ovat niin suuria, ettei lännellä ole keinoja hallita niitä. Pitää löytää uusi toimintatapa. Myanmar ja Kuuba ovat esimerkkejä pehmeästä voimasta, jossa yritetään avautumisen kautta saada muutos tilanteeseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat