Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helleraja voi rikkoutua jo alkuviikosta – loppuviikolla saapuva korkeapaine voi helliä Suomea jopa kaksi viikkoa

Keskiviikkona viilenee, mutta sitten kesäsäitä on luvassa jopa yli viikoksi.

Kotimaa
 
Hellerajaa hätyytellään maanantaina
Hellerajaa hätyytellään maanantaina
Maanantai on kaunis päivä sään puolesta. Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan sisämaassa voi jopa 25 asteen helleraja ylittyä.

Alkavalle viikolle on luvassa kesäistä säätä suureen osaan maata. Sisämaassa hellerajaa hätyytellään jo alkuviikosta.

Maanantai on Etelä-Suomessa yleisesti aurinkoinen ja poutainen. Eteläisimmässä Suomessa lämpötilat nousevat yli 20 asteen ja sisämaassa enimmillään jopa 23 asteeseen.

”En yllättyisi, jos hellerajakin rikkoutuisi jollain paikkakunnalla Satakunta–Pohjanmaa-akselilla”, sanoo HS:n meteorologi Matti Eerikäinen. Virallinen helleraja on 25 astetta.

Lapissa maanantai-ilta sen sijaan on viileämpi ja sateinen, kun Länsi-Lappiin saapuva sadealue siirtyy illan ja tiistain vastaisen yön aikana Lapin yli koilliseen.

Tiistai on Etelä-Suomessa ehkä viikon lämpimin päivä, Eerikäinen sanoo.

Maan etelä- ja keskiosissa mitataan ehkä jo hellelukemia. Lämpötilat vaihtelevat 23 ja 25 asteen välillä, mutta jopa 26 asteen lämpötilat ovat paikoin mahdollisia.

Pohjois- ja Luoteis-Lapissa lämpötilat jäävät yleisesti 15 asteen tienoille, kun lännestä saapuva säärintama halkaisee Pohjois-Suomen Oulun tienoilta koilliseen. Rintaman eteläpuolella sää on lämmintä ja poutaista ja pohjoispuolella viileämpää.

Keskiviikkona säärintama liikkuu kohti etelää ja sää viilenee. Etelä- ja Kaakkois-Suomessa lämpötilat voivat kuitenkin yhä nousta yli 20 asteen.

”Keskiviikon jälkeen alkaa olla vaikeaa ennustaa, missä rintama kulloinkin on. Mutta on hyvä mahdollisuus, että etelässä lämmintä ilmamassaa vielä on.”

Viikon puolivälin jälkeen säärintama siirtyy kohti itää ja Suomeen levittäytyy lännestä lämpöä ja poutaa tuova korkeapaineen alue.

”Se tuo mukanaan hyviä säitä. Kohti viikonloppua jossakin ehkä mittaillaan taas hellelukemia”, Eerikäinen sanoo.

”On hyvä mahdollisuus, että loppuviikon korkeapaineesta muodostuu niin sanottu sulkukorkeapaine, joka saattaa jäädä Suomen ylle pidemmäksi aikaa.”

Aurinkoinen ja lämmin sää voi jatkua jopa viikosta kahteen.

Eerikäinen veikkaa, että tulevan viikon aikana Ilmatieteen laitos laajentaa metsäpalovaroitusaluettaan Etelä-Suomessa. Metsäpalovaroitus on toistaiseksi voimassa vain Kymenlaaksossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat