Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikkelin lukion oppilas kirjoitti ennätykselliset 12 laudaturia – ”En pysty vielä ymmärtämään tätä”

Vikke Elfving sanoo aikovansa opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa Aalto-yliopistoon.

Kotimaa
 
Vikke Elfving kirjoitti ennätysmäiset 12 laudaturia.
Vikke Elfving kirjoitti ennätysmäiset 12 laudaturia.
”Ei tässä maailmassa mitään saa kuin työtä tekemällä”, Elfving sanoo. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Mikkelin lukion oppilas Vikke Elfving, 20, on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa 12 laudaturia. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys. Maanantaiaamuna junassa Helsinkiä kohti matkannut Elfving kertoi, että hän sai junamatkan aikana lopullisen varmistuksen asiasta lukionsa apulaisrehtorilta.

”En pysty vielä ymmärtämään tätä, mutta tosi hyvältä tuntuu”, Elfving kuvaili tunnelmiaan saavutuksestaan.

Elfving aikoo lähteä opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa Aalto-yliopistoon. Mielessä on väitöskirjan teko tulevaisuudessa. ”Pidän mahdollisena, että tekisin tulevaisuudessa yliopistouraa tai työskentelisin yrityselämässä. Vaikea tässä vaiheessa vielä tietää. Pidän kaikkia ovia auki.”

Aalto-yliopiston ovet Elfving aukaissee syksyllä 2017, sillä edessä on ensin jakso valtion palveluksessa varusmiehenä. ”Menen armeijaan heinäkuun alussa, Vekarajärvelle Karjalan prikaatiin. Majuri löi junalipun kouraan kutsunnoissa.”

Elfving sanoo olevansa ”ihan tällainen peruspoika”.

”Meillä on viisihenkinen perhe. Minulla on pikkusisaruksia.”

Tuleva ylioppilas kertoo harrastavansa yleisurheilua ja pianonsoittoa.

”Juoksen pikamatkoja. Päälaji on 400 metriä.”

Miten motivoiduit tiukkaan opiskeluun?

”Sehän siinä olikin vaikeata. Ei saanut antaa onnistumisen nousta hattuun. Ei saanut tulla tyytyväisyyden tunnetta”, Elfving kertoo.

”Esimerkiksi viime keväänä, kun kirjoitin kuusi ainetta ja kuusi laudaturia, niin ajattelin, että tämä on vasta puoliväli. Ei saanut yhtään innostua.”

Elfving sanoo, että kovin jakso oli keväällä, kun hänellä oli jo kymmenen laudaturia kasassa.

”Piti nöyrästi tarttua kirjoihin ihan sieltä ykköskurssista lähtien ja lukea perusasioita. Kyllä se tietyllä tavalla vaatii päätä. Ei tässä maailmassa mitään saa kuin työtä tekemällä. Mikään ei tule ilmaiseksi.”

Minkä ohjeen antaisit niille abiturienteille, jotka haluavat joskus rikkoa ennätyksesi?

”Toivon, että jos on edellytyksiä ja kunnianhimoa, niin lähtee rohkeasti yrittämään. Pitää pysyä nöyränä ja pitää oikeasti lukea, vaikka olisi hyvä. Siinä tulee niin helposti se pikkuisen huonompi päivä. Siinä pitää valmistautua hyvin. Se ehkä ohjeena.”

Kun Elfvingiltä kysyy niitä vahvuuksia, joiden avulla hän saavutti 12 laudaturia hän sanoo, että kaikki lähtee siitä, että on kiinnostunut. ”Hyvä oppimiskyky auttaa, mutta kun on kiinnostunut, on myös motivoitunut eikä tarvitse piiskata itseään eteenpäin.” Hän kuitenkin tarkentaa, että sitkeyttäkin vaadittiin, sillä ajoittain opiskelu oli myös kovaa.

Tänä keväänä Elfving kirjoitti kaksi ainetta: biologian ja maantiedon. Neljä ainetta hän kirjoitti viime syksynä ja kuusi viime keväänä.

Mieliaineikseen hän mainitsee matemaattiset aineet. ”Mutta minua kiinnostavat monet asiat.”

”Matemaattiset aineet ovat haastavia mutta mielenkiintoisia. Ne ovat loogisia – ne pystyy hallitsemaan.”

Maanantaina Elfving matkusti Helsinkiin palkintojenjakotilaisuuteen. Luvassa oli kolmas palkinto valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa. Ruotsinkielinen kilpailu oli tarkoitettu suomenkielisille abiturienteille. Kilpailu ei liity ylioppilaskirjoituksiin.

Elfvingin tulos ei ole mikään yllätys kommentoi Mikkelin lukion apulaisrehtori Tommi Oksanen. Hän sanoi, että Mikkelin lukiossa on hyvät opettajat, mutta Elfving olisi menestynyt missä vaan. Oksasen mukaan saavutuksen mahdollistaja oli suomalainen koulujärjestelmä yleensä.

Elfving itse kuitenkin kiittelee kouluaan. ”Olen saanut koulussa valtavan hyvää opetusta. En ajattele, että tämä olisi yksilösuoritus vaan tiimityötä.”

Kysyttäessä miten koulu palkitsee menestyneen oppilaan Oksanen sanoo, että kaupungin kanssa neuvotellaan asiasta. Tähtioppilas saa tuhansia euroja ulkopuolisilta toimijoilta, Oksanen kertoi. ”Jo viime keväänä hän sai isoja palkintoja.”

Oksanen muisteli, että Mikkelin lukion aiempi laudaturennätys olisi ollut kuusi laudaturia.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Mikkeliläinen Vikke Elfving kirjoitti yo-kirjoituksissa 12 laudaturia.
Mikkeliläinen Vikke Elfving kirjoitti yo-kirjoituksissa 12 laudaturia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat