Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Alahuhta: Viivyttely on tullut kalliiksi Suomelle – kilpailukykysopimus on saatava vihdoin maaliin

Matti Alahuhdan mukaan suomalaisilta puuttuu tulevaisuudenusko, mutta luottamus työpaikoilla on Euroopan kärkitasoa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja ja Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta sanoo, että Suomessa työpaikoilla on johdon ja työntekijöiden välillä hyvä luottamus. Kuva on otettu viime vuoden lokakuussa.
Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja ja Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta sanoo, että Suomessa työpaikoilla on johdon ja työntekijöiden välillä hyvä luottamus. Kuva on otettu viime vuoden lokakuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtajan Matti Alahuhdan mukaan Suomelta puuttuu usko tulevaisuuteen ja sen mukana paljon muutakin.

”Olen viime kuukausina miettinyt paljon, mistä vaikea tilanteemme johtuu. Mitä meiltä puuttuu, kun emme ole vieläkään saaneet kunnon käännettä taloudessamme aikaan. Olen tullut siihen tulokseen, että yksi meiltä puuttuu, ja sen mukana niin paljon. Se on tulevaisuudenusko”, Alahuhta sanoi EK:n kevätkokouksessa Helsingissä maanantaina.

”Jotta me kaikki suomalaiset uskoisimme siihen, että pystymme kehittymään edistyksellisempien maiden tahtia, me tarvitsemme yhteisen vision, suuremman päämäärän, joka auttaa meitä erottautumaan globaalissa kilpailussa.”

Hän sanoo, että uuteen kukoistukseen tarvitaan ennen kaikkea panostusta koulutukseen ja osaamiseen sekä rohkeutta uusiutua.

Hän sanoo, että työmarkkinoiden kilpailukyvyn parantaminen on välttämätöntä, vaikka siitä ei ole mahdollista kehittää erottautumisen tekijää.

Alahuhdan mukaan keskeistä on, että työpaikoilla kyetään jatkossa sopimaan joustavista toimintatavoista, jotka hyödyttävät kaikkia.

”Kuluneen vuoden aikana työmarkkinoiden kehittämisen tarpeet ja mahdollisuudet ovat tulleet näkyvästi ja laajasti esiin. Tämä tulee ilman muuta aktivoimaan joustavien toimintatapojen sopimista yrityksissä. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että luottamus työpaikoilla johdon ja henkilöstön välillä on Suomessa aivan Euroopan kärkitasoa. Tämä tukee arviotani aktiivisesta kehityksestä.”

Alaluhdan mukaan parhaillaan liittojen välisissä neuvotteluissa käsiteltävänä oleva kilpailukykysopimus on saatava maaliin, koska se on kaikkien suomalaisten etu. Hän ihmettelee ihmisiä, jotka sanovat, ettei pannussa ole tarpeeksi painetta, jotta sopimus syntyisi.

”Viivyttely on tullut jo kalliiksi. Tuore ETLA:n analyysi osoittaa, että työllisyyskehityksemme olisi ollut aivan toisenlainen, jos olisimme päässeet nyt esillä olevan kaltaiseen sopimukseen viisi vuotta sitten”, hän sanoo.

”Liittojen neuvottelujen maali häämöttää viikon päässä, mutta neuvotteluissa on vielä paljon auki ja paljon tehtävää. Usein väitetään, etteivät sopimukset synny, jos pannussa ei ole riittävästi painetta. Kaikille pitäisi olla jo kuitenkin selvää, että kustannuskilpailukyvyn korjaaminen on merkitsevään kasvuun pääsemiseksi välttämätön, joskaan ei riittävä ehto”, Alahuhta toteaa.

Hän pitää tärkeänä, että kilpailukykysopimuksen tavoitteet täyttyvät, vaikka viime viikkoina sopimukselle on esitetty uusia ehtoja ja uhattu sen kaatamisella. Hän pitää erittäin tärkeänä, että sopimukselle saadaan laaja kattavuus, ja että yritysten toiminnan kannalta kriittinen logistiikkaketju saadaan mukaan.

”Neljän prosentin yksikkötyökustannusten vähentäminen olisi huomattavaa edistymistä. Tämän lisäksi jo pelkästään vuoden 2017 nollakorotus kaventaisi kustannuseroa esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan noin kahdella prosentilla. Kun nämä tekijät yhdistetään tavoiteltavaan erittäin maltilliseen palkkapolitiikkaan seuraavinakin vuosina, voidaan saavuttaa hyvin merkittävä kilpailukyvyn parannus.”

Alahuhta otti kantaa myös etenkin Suomen Yrittäjien viime aikoina ylläpitämään keskusteluun paikallisesta sopimisesta.

Alahuhdan mukaan EK asetti jo viime vuoden puolella tavoitteeksi edetä paikallisessa sopimisessa lakitietä. ”Pitkään jatkuneissa kilpailukykyneuvotteluissa asiat kytkeytyivät toisiinsa. Mahdollisuudet lakitien käyttämiseen ja siten merkittävään etenemiseen paikallisessa sopimisessa valitettavasti kariutuivat. Tämä oli meille suuri pettymys.”

Hänen mukaansa suuri edistysaskel oli romuttaa säännöstö, joka on asettanut järjestäytymättömät ja järjestäytyneet työnantajat eri asemaan niin, että järjestäytyneitä sitovat työehtosopimusten velvollisuudet, mutta niillä ei ole samoja oikeuksia. Kilpailukykysopimuksessa sovittiin palkansaajapuolen vaatimuksesta, että järjestäytyneiden ja järjestäytymättömien tulee olla samassa asemassa.

”Nyt asiasta on nostettu kohu. On väitetty julkisuuteen, että tämä periaate johtaa luottamusmiespakkoon ja työnantajien velvollisuuteen järjestäytyä. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Vain osassa työehtosopimuksia joustojen edellytyksenä on luottamusmies ja muutoin joustoista voidaan sopia joko yksittäisen työntekijän tai koko henkilöstön kanssa. Jos järjestäytymättömien työnantajien tilannetta halutaan parantaa sovittua enemmän, se luonnollisesti sopii meille, jos asiasta päästään yhteisymmärrykseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat