Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtakunnan­sovittelija Helle kilpailukykysopimuksesta: Ottakaa oppia kiekkoväen asenteesta

Helteen mukaan kilpailukykysopimuksen aikataulusta on pidettävä kiinni. Muutoin se karkaa käsistä.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Valtakunnansovittelija Minna Helle
Valtakunnansovittelija Minna Helle Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Tätä tarkoittaa kilpailukykysopimus

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää, julkiset menot vähenisivät ja verotulot kasvaisivat.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään työnantajilta palkansaajille.

 Vuosityöaikaa pidennetään 24 tunnilla.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan kilpailukykysopimuksen aikataulusta on pidettävä kiinni, muuten sopimus leviää käsiin.

Liittojen pitäisi toukokuun loppuun mennessä päättää, miten työaikaa pidennetään.

Viime aikojen työmarkkinailmapiiristä Helteellä ei ole juuri hyvää sanottavaa.

”Kyräily, epäily ja poteroihin kaivautuminen ovat olleet leimallisia. Kilpailukykyneuvottelujen ollessa nyt käynnissä kumpikin osapuoli on toistuvasti epäillyt toisiaan siitä, että toisen osapuolen todellisena tavoitteena on sopimuksen kaataminen. Myös kilpailukykysopimuksen aikatauluihin on suhtauduttu paikoin huolettomasti”, Helle sanoi EK:n kevätkokouksessa Helsingissä.

”Neuvottelupöydistä tulleet viestit ovat onneksi viimeisen viikon aikana muuttuneet myönteisemmiksi ja uskoa hankkeen maaliin saamiseen on selvästi aikaisempaa enemmän. Ensimmäiset syntyneet päänavaukset luovat onnistumisen painetta myös muille. Tämä on tärkeää, sillä epäilijöitä riittää.”

Helteen mielestä työmarkkinoille pitäisi saada samanlaista elinvoimaa kuin jääkiekon maailmasta löytyy.

Hän sanoo lukeneensa Twitteristä mielenkiintoisen keskustelun Suomi–Venäjä -ottelun jälkeen. Silloin twiiteissä toistuivat sanat usko, arvot, luottamus, yhteistyö ja omien vahvuuksien tunnistaminen.

”Kun luin twiittejä, mieleeni tuli ajatus: kuinka tätä samaa henkeä saisi puhallettua myös suomalaiseen työmarkkinapolitiikkaan? Miten saataisiin aikaan sellainen ajattelutapa, jossa asioita viedään rohkeasti yhdessä eteenpäin, toisiimme luottaen?”

Helteen mukaan työmarkkinoilla ei ole aikaa odottaa seuraavaa pelaajasukupolvea, toisin kuin jääkiekossa.

Helle sanoo, että nykyinen tilanne on vaikea, koska se on uusi. Tähän asti työehtoja on lähinnä parannettu. Heikennyksiä ei ole tehty. Siksi työmarkkinoilla ei keinoja, joilla sopeudutaan kriisiaikoihin.

”Meillä ei ole kulttuuria, jossa työehdot joustavat hyvinä aikoina ylöspäin ja huonoina aikoina alaspäin. Nyt uutta kulttuuria yritetään luoda pakon edessä ja talouskriisin oloissa. Tie on ollut tuskallinen, vaikka kaikki osapuolet tunnustavat sinänsä muutosten tarpeen.”

Helteen mukaan on ymmärrettävää, että kilpailukykysopimus on saanut osakseen kritiikkiä.

”Sopimuksen syntymistavasta kukaan ei saa korkeita tyylipisteitä, eikä sisältö ole kenellekään optimaalinen. Ei ole väärin kysyä, onko kilpailukykysopimuksen sisältö sellainen, että se antaa hyvät eväät saada Suomen taloutta kasvu-uralle.”

Hänen mielestään vastaus on kuitenkin kyllä, etenkin siksi, että vaihtoehdot olisivat vielä huonompia.

”Mikäli kilpailukykysopimus nyt kaatuisi, seuraisi vääjäämättä työmarkkinoiden nykyistäkin pahempi kriisi, ja uhka työrauhahäiriöille kasvaisi merkittävästi”, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan myös Suomen finanssipolitiikan tavoitteiden saavuttaminen nojaa vahvasti kilpailukykysopimukseen. Keskeisten kilpailijamaidemme, Ruotsin ja Saksan, palkkaratkaisujen suunta näyttää sellaiselta, että tehtävillä ratkaisuilla oikeasti pystytään parantamaan kilpailukykyämme, hän sanoo.

”On tärkeää, että työmarkkinajärjestöt omalla esimerkillään ja asenteellaan luovat suomalaisille uskoa siihen, että nyt tehtävillä päätöksillä tehdään valoisampaa tulevaisuutta. Voi hyvin olla, että kilpailukykysopimuksen suurin arvo on sen psykologinen arvo. Amerikkalaiset sanovat aina ’Yes, we can’. Tällaista asennetta kaivattaisiin nyt myös Suomeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat