Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oleskeluluvan saaneiden siirtyminen kuntiin tökkii – kunnat ottaisivat vain pieniä ryhmiä kerrallaan

Kunnilla on kyllä tahtoa siirtää vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat omiin asuntoihin, mutta päätökset koskevat liian pieniä ryhmiä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Tarja Rantala

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat joutuvat vastaanottokeskuksissa odottamaan pitkään oman kodin löytymistä.
Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat joutuvat vastaanottokeskuksissa odottamaan pitkään oman kodin löytymistä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten siirtyminen vastaanottokeskuksista kuntiin etenee tarpeeseen verrattuna yhä hitaasti. Suuri syy nihkeään vauhtiin on se, että kunnilla ei ole kiinnostusta sijoittaa alueensa asuntoihin muutamia perheitä suurempia tulijaryhmiä.

Muun muassa Suomen Punainen Risti on äskettäin ilmaissut huolensa siitä, että oleskeluluvan saaneet eivät ilman omaa asuntoa voi tuntea pääsevänsä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Kotouttaminen voi alkaa kunnolla vasta, kun asunto on löytynyt.

Työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Tarja Rantala myöntää, että ongelma on suuri.

Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli Suomessa 30 000. Myönteisen päätöksen heistä saa noin 10 000. Vastaanottokeskusten tyhjentymistä jarruttavat kuntapaikkojen vähäisyyden lisäksi myös kielteiset turvapaikkapäätökset.

”Kielteiset päätökset lisääntyvät, koska humanitaarista suojelua ei Suomessa enää myönnetä ja koska Afganistan, Irak ja Somalia on nyt määritelty turvallisiksi maiksi. Kielteisistä päätöksistä valitetaan, mikä venyttää tapausten käsittelyaikaa ja vastaanottokeskuksissa asumista, hän sanoo.

Rantalan mukaan kuntien tarjoamien paikkojen tarkkaa määrää on vaikea laskea.

”Asunnon saavien lukumäärään sidottujen sopimusten mukaan kuntapaikkoja on tällä hetkellä noin 2 900. On kuitenkin myös paljon sellaisia kuntia, jotka ovat luvanneet lukumäärää rajoittamatta ottaa vastaan kaikki oman alueensa vastaanottokeskuksissa asuvat.”

”Lisäksi osa turvapaikanhakijoista lähtee vastaanottokeskuksista omin neuvoin. Kaikilla heillä on tietysti vapaa liikkumisoikeus, emmekä voi sitoa heitä tiettyyn paikkaan.”

Kuntasopimuksia turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta on Rantalan mukaan nyt 160. Näistä 50 on avoimia, eli niissä kunta ei ole sitoutunut tiettyyn lukumäärään.

Rantalan mielestä lukumäärään sidotuilla sopimuksilla siirtyminen kuntiin tapahtuisi nykyistä suunnitelmallisemmin. Niillä voitaisiin estää se, että turvapaikanhakijoista moni päätyy omin neuvoin suuriin kaupunkeihin.

”Ongelmana on, että useimmat kunnat ovat valmiit sijoittamaan vain 20–30 hengen ryhmiä. Parempi olisi, jos tulijoita olisi kerralla 100–200.”

Kunnilla on Rantalan mukaan kuitenkin ollut jopa yllättävän myönteinen asenne tilanteeseen.

”Ely-keskukset ovat aktiivisesti muistuttaneet kuntia paikkatarpeesta. Kunnista onkin löytynyt talkoohenkeä, josta olemme kiitollisia.”

Suurimmat kaupungit eivät Rantalan mukaan ole kiinnostuneet lukumäärään sidotuista sopimuksista, koska ne tietävät ison osan turvapaikanhakijoista hakeutuvan alueelleen muutoinkin.

”Tilannetta pahentaa pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Tilanne on ongelmallinen pääkaupunkiseudun lisäksi jo muissakin suurissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Tampereella ja Turussa.

Maahanmuuttoviraston mukaan ensimmäistä päätöstä odottavia turvapaikanhakijoita on Suomessa tällä hetkellä noin 21 400.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat