Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikka ja omena ovat kukkineet runsaasti – sato selviää vasta myöhemmin

Mustikan pölytyksen onnistuminen tiedetään vasta raakilevaiheessa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Etelä-Suomessa omenapuut ovat jo lähes täydessä kukassa. Kukkiva omenapuu Kaisaniemen puistossa kesäkuussa 2009.
Etelä-Suomessa omenapuut ovat jo lähes täydessä kukassa. Kukkiva omenapuu Kaisaniemen puistossa kesäkuussa 2009. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Mustikan jälkeen hilla

 Hilla eli lakka kukkii mustikan jälkeen vasta kesäkuun puolella. Puolukka kukkii vasta sen jälkeen.

 Varhaisimpien mansikkalajikkeiden kukinta on myös jo alkanut etelässä. Eteläisemmät kokeilulajikkeet ovat voineet kärsiä tammipakkasista, mutta esimerkiksi päälajike Polka on selvinnyt talvesta hyvin.

 Vadelma on puutarhamarjoista myöhäisin kukkija. Vanhat vadelmalajikkeet ovat selvinneet talvesta hyvin, mutta aremmat lajikkeet ovat voineet kärsiä pakkasista.

Jos jo mustikan kukinnasta voisi ennustaa tulevaa mustikkasatoa, kuluvan vuoden sadosta on tulossa runsas.

Mustikka on kukkinut runsaasti, ja Etelä-Suomessa kukinta alkaa jo olla lopuillaan. Maan keskiosissa se on meneillään. Mustikka on kukkinut tänä vuonna tavanomaista varhaisemmin.

”Ainakin Etelä-Suomen havaintopaikoilla kukinta on ollut runsasta. Kaiken a ja o on pölytyksen onnistuminen, jotta runsaasta kukinnasta tulee runsas sato”, sanoo vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

”Vasta raakilevaiheen laskennoissa näemme, miten pölytys on onnistunut. Silloin on jo iso kynnys ylitetty ja iso epävarmuustekijä takana.”

Metsämarjat kuten myös mustikka ovat hyönteispölytteisiä. Hyönteisten liikkumiselle ja pölytyksen onnistumiselle paras sää on kohtuullisen lämmin ja tyyni sää.

Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Mustikkasadon runsaus on kiinni onnistuneesta pölytyksestä, jota voi arvioida vasta raakilevaiheessa. Mustikan raakileita kesäkuussa 2014.
Mustikkasadon runsaus on kiinni onnistuneesta pölytyksestä, jota voi arvioida vasta raakilevaiheessa. Mustikan raakileita kesäkuussa 2014.

Myöhemmin kesällä mustikka tarvitsee sopivasti lämpöä ja sateita. Riittävä kosteus on tärkeää etenkin, kun raakile kehittyy marjaksi.

Pölytyksessä kimalaisen rooli on sitä tärkeämpi, mitä pohjoisemmaksi mennään. Mustikan pölytysaikaan liikenteessä ovat nimenomaan kimalaiskuningattaret, jotka joskus eksyvät myös mökkien sisätiloihin mönkimään.

”Ajattelematon ihminen voi lätkäistä sellaisen kimalaisen hengiltä, mutta sitä ei saa tehdä missään nimessä”, Peltola sanoo.

”Se arvokas rouva pitää kunnioittavasti saattaa ulos. Tappamalla kimalaiskuningatteren menettää 10–20 kiloa marjaa, koska siinä menettää kuningattaren ja sen jälkeläisten työpanoksen. Se lentävä karvainen pampula on ihan hirveän tärkeä eläin.”

Omenapuutkin alkavat olla etelässä lähes täydessä kukassa. Keskisessä Suomessa ne ovat aloittelemassa kukintaansa.

”Aika runsaalta kukinta näyttää. Siltä osin edellytykset ovat olemassa hyvälle sadolle”, sanoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Omenapuiden pölytys ei ole yhtä riippuvainen hyönteisistä kuten mustikan, sillä myös tuulet ja sateet pölyttävät sitä.

”Toki hyönteispölytys auttaa siihen, että tulee tasakokokoisia ja pyöreitä omenia”, Salo sanoo.

Tammikuun kovat pakkaset saattoivat tehdä puihin talvivaurioita. Salon mukaan omenapuu kukkii yleensä talvivaurioista huolimattakin, mutta raakilevaiheessa voimat loppuvat. Omenaa arempia pakkasille ovat kuitenkin luumu ja kirsikka.

”Siellä voi olla talvivaurioita, kuivaa oksaa ja silmut eivät aukea. Koko puukin voi kuivua kesän aikana”, Salo sanoo.

Hän uskoo kuitenkin vähänkään vahvempien lajikkeiden selvinneen hyvin. Salon mukaan yhden hedelmälajin hyvä kukinta enteilee myös muiden hedelmälajien hyvää kukintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat