Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seteli käteen ja kahdeksi viikoksi töihin – kuntien kesätyöseteli auttaa nuoria työllistymään

Helsingissä 300 euron arvoinen kesätyöseteli jaetaan ensimmäistä kertaa kaikille peruskoulun päättäville.

Kotimaa
 
Liisa Takala
Amanda Rodriguez pitää kesäsetelin mahdollistamaa kahden viikon kesätyöjaksoa hyvän pituisena. ”Kaksi viikkoa on hyvä, kun kesällä on muutakin tekemistä: mökkeilyä, ulkona olemista, toivottavasti kanssa kavereiden näkemistä. Aion myös mennä prometheus-leirille apuohjaajaksi.”
Amanda Rodriguez pitää kesäsetelin mahdollistamaa kahden viikon kesätyöjaksoa hyvän pituisena. ”Kaksi viikkoa on hyvä, kun kesällä on muutakin tekemistä: mökkeilyä, ulkona olemista, toivottavasti kanssa kavereiden näkemistä. Aion myös mennä prometheus-leirille apuohjaajaksi.” Kuva: Liisa Takala
Fakta

Joka kolmas kunta jakaa kesätyöseteleitä

  Helsingissä kesätyöseteli on arvoltaan 300 euroa ja sen avulla helsinkiläinen nuori voi hakea työpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnasta.

  Kesäseteli jaetaan kaikille Helsingin kaupungin peruskouluista valmistuville noin 5200 nuorelle.

  Viime kesänä seteliä kokeiltiin Itä-Helsingissä. Suurin osa nuorista työllistyi toimistotöihin, puutarha-, kiinteistönhuolto- ja siivousalalle, kauppoihin sekä liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyviin tehtäviin.

  Kaupungin mukaan puolet työnantajista ilmoitti, ettei olisi palkannut nuorta ilman kesäseteliä.

  Kesäsetelin summa tulee käyttää kokonaisuudessaan nuoren palkkakustannuksiin.

  Työnantajan tulee noudattaa oman alan työehtosopimusta kesäsetelinuoren palkkauksessa.

  Työnantajalle jää sopimusten mukaisesti toimien omavastuuosuutta.

Kuntien nuorille jakamat kesätyösetelit yleistyvät. Jo joka kolmas kunta antaa alaikäisille nuorilleen setelin, jonka avulla voi työllistyä kahdeksi viikoksi kesätöihin.

Helsingissä kaupunki jakaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa kesätyösetelin kaikille peruskoulunsa päättäville. Setelin arvo on 300 euroa.

Muissa kaupungeissa ikärajat vaihtelevat. Esimerkiksi Oulussa seteli jaetaan kaikille 15–17-vuotiaille. Myös setelin arvo vaihtelee kunnasta toiseen.

Helsinkiläinen Amanda Rodriguez, 15, sai kesäsetelinsä koulusta keväällä. Hän on hakenut muun muassa kesätöitä kaupoista, vaatekaupoista ja kahviloista.

”Ilmoitin työnantajille, että minulla on tällainen. Kesäseteli on tosi hyvä idea, se varmaan helpottaa nuorien työnhakua, koska työnantajat saavat halvempaa työvoimaa.”

Vaikka nuorten työnhakua on pyritty setelin avulla helpottamaan, kynnys työllistymiseen on yhä korkea. Myös ahkerasti töitä hakenut Rodriguez odottelee yhä työnantajien vastauksia.

Työnantajat ja nuoret eivät kohtaa, ja uusia väyliä etsitään nyt kiivaasti. Yksi toimivaksi osoittautuneista malleista on pikaduuni.fi, jossa henkilöstövuokrausyritys johdattaa nuoret ja työnantajat yhteen.

Sijaishaltija Oy:n yrittäjä Heidi Alariesto pyöritti mallia menestyksekkäästi viime kesänä Rovaniemellä. Tänä kesänä toimintaa on Rovaniemen lisäksi Oulussa ja Helsingissä. Pääkaupungissa yhteistyökumppanina toimii VMP – Varamiespalvelu Oy.

”Vahva visioni on opettaa teinit töihin”, sanoo Alariesto.

Rodriquez kuuli pikaduuni.fistä opinto-ohjaajaltaan. Espoolainen Iivari Mikkonen, 16, löysi sivustolle omatoimisesti.

”Hain paljon kesätöitä yhdessä vaiheessa – muun muassa kaupungille ja hautausmaalle – ja löysin sivuston noin kuukausi sitten. Täytin hakemuksen ja sain pian puhelun, että haluaisinko tulla haastatteluun”, Mikkonen kertoo.

”Vastasin siihen, että ehdottomasti. Töiden tekeminen on mun mielestä tässä iässä tosi tärkeää ja hyödyllistä.”

Liisa Takala
Iivari Mikkonen uskoo, että kesäseteli auttaa nuoria työllistymään. ”Kesätöiden haku vie aikaa ja sitä voi pitää hankalana. Se on varmasti motivoivaa, kun tajuaa, että on tällainen seteli, jonka avulla kesätöitä voi hakea.”
Iivari Mikkonen uskoo, että kesäseteli auttaa nuoria työllistymään. ”Kesätöiden haku vie aikaa ja sitä voi pitää hankalana. Se on varmasti motivoivaa, kun tajuaa, että on tällainen seteli, jonka avulla kesätöitä voi hakea.”

Alariesto lupaa haastatella kaikki kesäsetelinuoret, jotka töitä hänen kauttaan hakevat. Tähän mennessä tulevan kesän hakijoita on jututettu Rovaniemellä 300, Oulussa 230 ja Helsingissä lähes 200.

”Tavoittelemme tuhatta työpaikkaa, joista tiedossa on jo lähes kuusi sataa”, Alariesto kertoo. VMP:n toimitusjohtaja Juha Pesolan mukaan nuorilta puuttuu rohkeutta, joten kynnys on tuotu mahdollisimman alas.

Nuoret kertovat, että haastattelu oli mukava ja rento.

”Pikaduuni on tosi hyvä [palvelu], sillä he ikään kuin etsivät töitä puolestasi – tässä vaiheessa ei itse niin ehkä osaa”, Rodriguez sanoo.

Yritys laskuttaa työnantajana toimivaa yritystä tai perhettä, jonka huoleksi jää vain yhden laskun maksaminen. Sijaishaltija lupaa hoitaa kaiken palkkaamiseen liittyvän byrokratian.

Laskun suuruus on Helsingissä runsaat 320 euroa, Oulussa 285 euroa. Työnantaja maksaa enemmän kuin itsenäisesti kesäsetelin avulla työllistäessään, mutta Alariesto vakuuttaa, että se kannattaa.

”Etsimme oikeat nuoret heille sopiviin töihin. Teemme heille työelämän pelisäännöt selviksi. Samalla työnantaja voi löytää nuoren, jota voi kutsua lyhytaikaiseen keikkatyöhön syksyllä ja talvellakin.”

Osa kunnista on rajoittanut kesäsetelityötä niin, ettei yksi yritys voi hakea kesässä kuin yhden tai kaksi kesäsetelikorvausta. Sijaishaltija Oy:n toimialueella rajoituksia ei ole.

Useimmissa kunnissa yksityishenkilö ei voi suoraan palkata nuorta kesätyösetelillä. Sijaishaltijan kaltainen yritys toimii silloin välikätenä.

”Iso osa välittämistämme työpaikoista on perheissä niin sanottuja au pairin töitä. Kodin- ja lastenhoitoa silloin kun lapsilla on lomaa, mutta vanhemmat ovat töissä”, Alariesto kertoo.

Alariesto on saanut hankittua myös sponsoreita, joiden ansiosta oululaisissa leikkipuistoissa toimii nuoria leikinohjaajina.

Toisin kuin suurin osa kesätöiden hakuajoista, pikaduuni.fi ei umpeudu.

”Viime kesä osoitti, että työnantajia löytyy pitkin kesää. Esimerkiksi taloyhtiöillä tuli tarpeita maalausporukoille ja monenlaisiin töihin”, Alariesto kertoo.

Alarieston mielestä nuoret tulisi opettaa työelämään ajoissa.

”Kun vedin Rovaniemellä talviduuni-kokeilun työttömille parikymppisille, porukka oli hurjan erilaista. Kun on ollut pitkään työttömänä, istuma-asennosta sen jo näkee. Työelämään pitää päästä kiinni ajoissa.”

Mikkonen löysi lopulta kesätyöpaikan lehti-ilmoituksesta.

”Marjamyyntipaikka palkkasi minut setelistä huolimatta, sillä unohdin mainita, että minulla tällainen on”, hän naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat